Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
1
 
5
 
! Отговори
До Русия= джудже преди 6 години
Каква армия имат краварите не знам, но до сега не са печелили война, а руснаците не са губили война.
389
0
 
2
 
! Отговори
aNONIMEN преди 6 години
До Анонимен а ЗАЧИСТИ оше един явно,не подмолно както обичат :).Ще последва разговор и при втори гледай как зоната за деескалация няма да я има не на картата ами 12 метра под земята,всичко поред от Израел да до Турция и навиращите се в Сирия.
388
3
 
11
 
! Отговори
NAPOLEON BONAPARD преди 6 години
Г-Н ПУТИН АКО Е ВЪЗМОЖНО ДАИТЕ ВЛАСТ НА ЖИРИНОВСКИ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МЕСЕЦ И ВИ УВЕРЯВАМ ,ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ВРАГОВЕ---ЖИВИ ВРАГОВЕ
387
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Taka e, само дето преди два дни американците зачистиха два взвода руски спецназ в Сирия, без да дадат и една жертва.
386
4
 
12
 
! Отговори
Taka е преди 6 години
До русия=джудже САЩ е технологичноо дори 100 години пред Русия.За фалита ,кой е казал че като контролират нещата няма контролирано да се фалират :) И още нещо.При война с Русия ще престанат са съществуват като държава докато Русия ще остане.Това което ти се иска и това което изглежда не е това което е.Русия ще помете всеки който и се изпречи на пътя.Лошо ни се пише.Усилено се върви в тази посока.
385
11
 
3
 
! Отговори
нека дрънкат преди 6 години
Колкото и да се перчат, рашките бяха и си останаха суровинен заден двор на България.
384
2
 
23
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
САЩ ще се бият с Русия до последния европеец.
383
1
 
15
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Дечица, ако не дай Боже избухне война между САЩ и РФ малцина от присъщващите във форума ще оцелеят през първите три месеца след края на Третата световна война.Тази последна за нашата цивилизация война ще продължи не повече от ДВА ЧАСА - на теория около 40 минути са необходими за взаимен термоядрен удар между САЩ и РФ.Това,че си мерите "пиш---те" във форума настанили се на топло и уютно е едно, но реалноста на евентуална термоядрена война е съвсем друго!!!!, в такава война няма победители!!!
382
4
 
33
 
! Отговори
Кон преди 6 години
Аз срещу Русия не тръгвам. На мен руснаците нищо не са ми направили. Ако на разни политици-мижитурки им се воюва, моля, да взимат пушките и да тръгват на изток. Чакат ги хиляди километри земя за завладяване. Да си вземат топли дрехи, че едни преди тях през 1941 вече опитсха и грешно ги прецениха нещата...
381
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Мене си Сгреших броя нули 20 000 000 000 000 е дълга и вноските са 100 000 000 000$ определено не е половин Ф-35 а 500 за което се извинявам но това все пак е малка сума за САЩВоенния им бюджет е 700 000 000 000$
380
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джуджеЯ *** попрочети за Дълга на САЩ и колко е Вътрешен и колко е ВъншенЛихвения процент който Федералния резерв дава на САЩ правителство в момента клони към НУЛА да бъдем точни 0,5% годишна лихва.Правителството може да си плаща лихвите в този случай и Фед а и други рейтингови компании му дават благоприятна прогноза АА или дори по-добра което му позволява да вземе нов дългПри 20 000 000 000$ Дълг вноските са 100 000 000$ уау това е половин изтребител Ф-35Вечно на Кредит???
379
2
 
4
 
! Отговори
НАПОЛЕОН преди 6 години
До Шоп Г-Н ШОП ИЛИ БАИ-ГАНЙО АЗ ПО ГОЛЯМ ПЪРВОБИТЕН ДИВАК ОТ ШОПА НЕ ЗНАМ ОООО М/У ВПРОЧЕМ ИМА ШОП С ПРОМИТ МОЗАК
378
17
 
10
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 414 :САЩ не са в никакъв фалит.Рубладжийското ти мозъче е прекалено малко,за да разбере как се случват нещата.Дългът им неможе да е по-голям от това което могат да плащат и той е предимно към вътрешни фирми.Също така той е деноминиран в щатски долари и се плаща в срокове.САЩ диктуват играта за този дълг и е НЕВЪЗМОЖНО да фалират на тази тема.Америка си остава най-силната и влиятелна икономика.Много по-вероятно е руската дупка да фалира от колкото това да се случи някога със САЩ.
377
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джудж ХАПЧЕТАТА СОРОСЧЕ ,ХАПЕЧТАТА
376
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп-смешен си бре еврейски шорошки ***
375
20
 
9
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До Статия - буламачСАЩ има най-развитата,модернизирана,силна и технологична армия за всички времена.Несъществува друга армия която дори и малко да се доближава до тяхната сила.Единствената причина поради която Россия се счита за сила е ,защото имат ядрени оръжия.По всеки друг показател изостават с поне 50г. от САЩ.Всякакво друго твърдение е просто смешно и русофилско.При САЩ всичко е в мащаби х10 и то най-висок клас,докато при Русия всичко е в ограничени броики и то стари железа.
374
4
 
14
 
! Отговори
NAPOLEON BONAPARD преди 6 години
До ????A ТУК НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ПО ТВОИТА ЛОГИКА ДНЕС ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ БИ ТРЯБВАЛО ДА СМЕ НА СТАНДАРТА НА АМЕРИКА ТА НАЛИ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ''ПОПИВЕМЕ'' ВСИЧКО ОТ ТЯХ ,НО ВСЕ МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ ПРЕДИ 89 Г.КОГАТО ''ПОПИВАХМЕ ОТ СССР ,
373
18
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
до 20-30 години, Русия ще остане единствената нормална, християнска държава в Европа!-*** от 100 години е атеистична сатрапия и никога повече няма да бъде християнска. Руснаците са първобитни диваци.
372
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уолстрийт за пореден ден потъна.икономиката на щатите е в колапс ,а дълга на краварника е космически и непогасим,затова ционистите управляващи краварника им трябва една световна голяма война ,но разбира се далеч от техните граници,нооооо кашерните крави забравят едно,че сега не сме 1939 г на 20 век,когато запалиха втората световна в Европа и си вдигнаха икономиката и създадоха Израел,сега сме 2018 *** 21 век и ракетите на Русия,Китай Иран и Ск спокойно достигат до територията на щатите
371
2
 
11
 
! Отговори
Агент Гибс преди 6 години
Ибаните американци изкуствено създават напрежение в Европа !