Лятно, зимно... Печелим или губим от смяната на часовото време?

ЕК мисли и решава дали остава зимното и лятното часово време
9 фев 2018 10:45,
43

Печелим или губим от смяната на часовото време? Води ли превъртането на стрелките до опасност за нашия организъм - много въпроси, отговори на които вчера Европейският парламент търси.

И 384 депутати гласуваха "За" премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Националния кардиологичен институт доц. Сотир Марчев разказа историята на смяната на времето, като преди това посочи 3 лесни стъпки, с които да бъдем по-щастливи:

"Първо, научете се да казвате "Не" на всеки, който иска да ви загуби времето за неговите си цели. Второ, спете повече - безплатно е, удължава живота и щастието, намалява вероятността за инфаркт и инсулт. И трето, хранете се по-бавно!"

Той разказа предисторията на идеята времето да се сменя. Всичко започнало с появата на жп транспорта.

Преди това в цял свят, а и в нашите земи, всяко населено място си имало собствено време. Но след влизането в употреба на влаковете, най-малко заради разписанието им, поредният турски султан въвежда единствено часово време за цялата Османска империя.

"И така си живеех щастливо в детството си и в младостта си до 1979 г., когато партиите казаха: "От 1 април сменяме времето!" Влязохме в този експеримент и Европейският съюз продължи традицията", разказа доц. Марчев.

Според PR експерта Ани Алашка от Българската стопанска камара, трябва да се направи допитване до хората да се спре ли смяната на времето.

"Очакването ми е да няма повече такова. А върху какво ще се фиксираме - само лятно или само зимно часово време - е въпрос на допълнително решение", отбеляза тя.

Алашка бе категорична, че тази промяна пряко влияе върху здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нас обикновените хора това значи потрбяване на повече електроенергия за осветление.За енергиините лобита значи повече пари.Това е цялата работа.Навремето смяната на времето е въведена с цел икономия на свещи.Сега ще бъде с махната с цел по-голямо потребление на ел.енергия за осветление.Толкова е просто!
20
13
 
15
 
! Отговори
1234 преди 6 години
САМО МЪРЗЕЛИВИТЕ ХОРА ИСКАТ ДА МОГАТ ДА СПЯТ СУТРИН ДО МНОООООООГО КЪСНО! Нормално е да има лятно часово време - ставаш по-рано с 1 час, но си свършваш работата по-рано и има време дори за басейн. Защо трябва да става тъмно по-рано?!? Абе, накъде отива светът?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като могат да заличат половете, колко му е да направят и пролетно и есенно време? Иначе какво ще работят бюргерите?
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма дивотия без реална полза, но с много неудобства и вреда! Като всяка евро-дивотия, ще бъде бавно и трудно премахването и.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе някой от онези 80%, да не ги споменавам, дали осъзнава че ако няма лятно часово време, ще се стъмва около 18:00 часа чак до май месец, и отново ще се стъмва в 18:00 часа още през септември???Сега се стъмва към 18:00. Точно вчера го гледах. Сега сме средата на февруари. Няма как да остане така до май.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото знам няма научни изследвания които да са категорични в полза на едното или другото, така че все тая. Един час не е кой знае колко.
15
8
 
27
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Като учител мога да ви разказвам как пролет след местенето с 1 час напред, учениците ми спят по чиновете и нищо не научават; Като родител мога да ви разкажа как на дете му се мести яденето с час напред и назад; Като участник в движението мога да разказвам колко спящи шофьори карат през април. Твърдо съм ЗА този геноцид с местенето на стрелките най-после да приключи. 40 години ни тормозят!
14
10
 
18
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Оставете го само на лятно часово време. Хем ще са доволни тези, които не искат да се сменя времето, хем следобяд слънцето ще залязва по късно.
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми харесва местенето на времето ама да ми казвате, че влияе върху организма, че и отпуск си е пускал някакъв е пълна олигофрения !
12
7
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Вярно е, че всяко място има свое време, защото земята и слънцето се въртят непрестанно - слънцето около ста си, земята около слънцето. Всяка точка на земното кълбо променя положението си спрямо слънцето. Определянето на ЛЧВ, валидно за цял континент, би трябвало да е недопустимо. Особено при децата и възрастните хора това налагане на всеобщо ЛЧВ влияе на здравето им. Но дори работещите се разболяват от това изкуствено нагаждане на организма.
11
14
 
20
 
! Отговори
иииииииии преди 6 години
да оставят само лятното
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От пантивека хората са ставали да работят щом се съмне. През лятото слънцето изгрява в 6 часа. Какво налага да натискаш възглавницата още 2 - 3 часа ?
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей мазни глезльовци ! Свикнали да си лягат и да стават точно по едно и също време. Закусват в 7, после в 10 на обяд първо,второ трето ядене, в 16 закуска на вечеря разядка, аператив, салатка, вино, основно, после пура с коняк....абсурд !Който си е лежльо и го мързи да става за работа все си намира оправдание.
8
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе някой от онези 80%, да не ги споменавам, дали осъзнава че ако няма лятно часово време, ще се стъмва около 18:00 часа чак до май месец, и отново ще се стъмва в 18:00 часа още през септември???Иначе казано - разходките, кафенцата и биричките след работа ще стават ПО ТЪМНО!?! Това осъзнавате ли го, преди да ми говорите колко лошо били лятното часово време, дето два дни (от 365) в годината ви се нарушавал покоя???
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каза един италианец на *** дядки-има много по важни въпроси за решаване в еврогейската *** а не да се занимават там с глупости за убиване на времето!Бедност,безработица,афроазиатски навлеци и т.н.
6
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е, как сме живели преди 1979 г., само по астрономическото време?!
5
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако няма лятно часово време в 9 часа слънцето вече жули. Ще работиш или ще се криеш на сянка.
4
4
 
31
 
! Отговори
Галилей Коперников преди 6 години
Има си астрономическо време и всички останали дрънканици са глупости!Когато слънцето е в зенита си е 12 ч..когато е точно в противоположна посока е 0ч!Точка!
3
1
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
ами глупаво е тва местене друг е въпроса че ке си чешат езиците години наред и за тва и европейските и месните дупетати ке зимат милиони евра
2
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен тези които мрънкат срещу смяната на времето са си мрънкачи по принцип в живота, и само си търсят причина поради която да мрънкат!Не познавам някой нормален човек, на който смяната на времето да му пречи с нещо, а освен това дългия пролетен и летен ден си е нещо много положително, и ако в кретенизма си го махнете, после ще осъзнаете колко сте тъ-пи, ама ще е късно