Лятно, зимно... Печелим или губим от смяната на часовото време?

ЕК мисли и решава дали остава зимното и лятното часово време
9 фев 2018 10:45,
43

Печелим или губим от смяната на часовото време? Води ли превъртането на стрелките до опасност за нашия организъм - много въпроси, отговори на които вчера Европейският парламент търси.

И 384 депутати гласуваха "За" премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Националния кардиологичен институт доц. Сотир Марчев разказа историята на смяната на времето, като преди това посочи 3 лесни стъпки, с които да бъдем по-щастливи:

"Първо, научете се да казвате "Не" на всеки, който иска да ви загуби времето за неговите си цели. Второ, спете повече - безплатно е, удължава живота и щастието, намалява вероятността за инфаркт и инсулт. И трето, хранете се по-бавно!"

Той разказа предисторията на идеята времето да се сменя. Всичко започнало с появата на жп транспорта.

Преди това в цял свят, а и в нашите земи, всяко населено място си имало собствено време. Но след влизането в употреба на влаковете, най-малко заради разписанието им, поредният турски султан въвежда единствено часово време за цялата Османска империя.

"И така си живеех щастливо в детството си и в младостта си до 1979 г., когато партиите казаха: "От 1 април сменяме времето!" Влязохме в този експеримент и Европейският съюз продължи традицията", разказа доц. Марчев.

Според PR експерта Ани Алашка от Българската стопанска камара, трябва да се направи допитване до хората да се спре ли смяната на времето.

"Очакването ми е да няма повече такова. А върху какво ще се фиксираме - само лятно или само зимно часово време - е въпрос на допълнително решение", отбеляза тя.

Алашка бе категорична, че тази промяна пряко влияе върху здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
стига с тази дъвка преди 6 години
не разбрахте ли, нищо бяма да се мени, просто поредната празна тема да се ангажира обществото от проблемите в ЕС.
40
3
 
8
 
! Отговори
друг навигатор преди 6 години
Никой не е погледнал глобуса или някоя карта. Ние сме в източния края на 3та (ИЕЗона). Т.е. най-добре е да бъдем на сегашното лятно-без смени и както вече е в Турция,Русия(даже намалиха часовите зони, май на 8 общо) и куп други държави. Има и държави като Иран, Индия където са с 1/2 час разлика от другия свят. Лятното за нас е най доре -защото мръква късно, а не в 4 и 45мин през Декември
39
4
 
10
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Ама наистина тоя народец е 80% иdиотски........как може да искате да останем на зимното време бе, имате ли поне малко мозък???? СИНТЕЗА НА ВИТАМИН Д се получава САМО от светлина, а той спомага за синтеза на цял куп други витамини....Как може да искате да сте болни, да си лягате във 21,00h и почти цялата година да ставате по тъмно??? Вместо да те посрещне Слънцето сутринта, а после да завършиш денят си със приятели.........зомбита населяват тази територия..........
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам лятното, защото обичам дълъг ден, а не дълга нощ. Но има едни момичета, за които нощта е ден!
37
0
 
0
 
! Отговори
dsd преди 6 години
qdd
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и както се казваше в една реклама която пускат около смяната на времето пийте аспирин предпазва от инфаркт .. ясно е че фармацевтичната индустрия има голяма полза от смяната на времето продажбите скачат на всичко е което е за сърце и нерви даже ако може всеки месец да се сменя по няколко пъти за да има устойчиво покачване на печалбите би било още по добре
35
4
 
7
 
! Отговори
Правилно преди 6 години
Да истинското време си е атрономическото. Затова трябва да се премахне смяната на часовете. Също трябва да се премахне и отчитането на новата година на 1 януари защото това е измислица на римокатолическата църква и няма нищо общо със астрономическата нова годинa.Истинската нова година трябва да се измерва на база на лятната и зимната позиция на слънцето измерена на екватора. Най късия ден в година е края на годината и на следващия ден започва да нараства и от там започва новата година.
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой водил ли е малко дете на детска градина или училище сутрин след смяна на времето и виждал ли е мъката в детските очи
33
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да махната зимното време да оставят лятното
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата смяна на времето е отживелица. Не зная дали някой си дава сметка но тя води до нарушаване не Кодекса на труда. Има хора работещи на смени с продължителност от по 12 часа. Когато намалиш деня то автоматично се нарушава задължителната според кодекса междудневна почивка, която също не трябва да бъде по-малко от 12 часа.
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смяната на времето не носи никаква полза, а само вреди. За една седмица хората стават отнесени от вихъра. Разписанията на авто и жп транспорта се затрудняват. Определено не би искал точно в този ден някой недоспал шофьор на автобус гонещи график да ме вози.
30
8
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Да остане онова време, което е било до въвеждането на лятното часово време. Който иска да остане второто, Турция е близо. За момента от здравословна гледна точка се изтъкват предимствата на т.нар. зимно часово време.
29
0
 
7
 
! Отговори
Като сме почнали - преди 6 години
Как тече живота на къртиците зимно време, при пълнолуние и висока средномесечна температура и се смени часовото време и долара падне?Това без съмнение е един сериозен проблем който заслужава подобаващо внимание и една поредица статии с мнения на "специалисти" културоведи, медийни експерти, финансисти и всякакви такива нямащи нищо общо с проблема!Моля заемете се!
28
0
 
0
 
! Отговори
Fake NEWS преди 6 години
И какво е искал да каже "журналиста"?
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против местенето на времето съм. Някога е имало смисъл, но днес той вече се губи. Осветлението е с енерго-спестяващи крушки, т.е. далеч не е толкова скъпо. Освен това, много хора работят на гъвкаво работно време и това изобщо не ги касае. А наистина създава стрес. Не е кой знае какво, но е ненужно. Като се стъмва в 6 се стъмва в 6 какъв е проблемът. Тялото си има биологичен часовник, няма нужда да му създаваме допълнително стрес.
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен не ми пречи смяната на времето. Ако все пак решат, да премахнат смянаната е по-добре да оставят лятното време. Хубаво е, когато до 21.00 е светло.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Заедно с отпуска си вземи и час за психиатър!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото е имало да се измисля фундаментално,Господ го е измислил!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1234И какво мога да правя като стана в 6 та да отида на работа в 8?Да пия кафе и да гледам сутрешните блокове, които със специално отбраните негативни новини могат да те скапят за цял ден ли какво?
22
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги чакам лятото с нетърпение за да мога да се наслаждавам на дългия ден когато в 21:00 часа още е светло.Сега искат в 20:00 вече да е тъмно.В Норвегия защо има толкова самоубииства въпреки високия стандарт на живот?Защото хората изперкват от дългите нощи и тъмнината, която ги обгръща.Иначе глупаците обясняват колко лошо било за здравето да се радваш на светлината повече време вместо да кютиш пред телевизора защото в тъмницата няма какво да правиш навън.