Меркел – големият губещ в играта на покер в Германия

"Гардиън": Новият кабинет в Берлин носи рискове за Европа и за Brexit
9 фев 2018 21:45, Елка Василева
82
Меркел – големият губещ в играта на покер в Германия
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германия вече има ново правителство - или почти, защото предстои споразумението да бъде одобрено на референдум от членовете на Германската социалдемократическа партия, пише британският в. "Гардиън". Вестникът подчертава, че отхвърлянето на сделката е напълно възможен сценарий, защото политиката в Германия вече не се диктува от върховете.

Разбира се, членовете на ГСДП вероятно не са толкова глупави, че да откажат споразумението след понесеното на последните избори историческо поражение, последвано от допълнителен спад на подкрепата за тях, отбелязва изданието.

Младежкото крило на партията вероятно иска партията да прекара един или два мандата в опозиция, да направи завой наляво и да спечели голяма победа на изборите през 2021 г. или 2025 г. - но идеята не е привлекателна за сегашното ръководство на партията. Освен това няма гаранции, че изместването наляво ще помогне на ГСДП. Това пространство е заето от партия "Левите".

Още по темата

Нещо повече, лидерът на ГСДП Мартин Шулц успя да постигне победа след поражението - новото коалиционно споразумение има определено социалдемократически елементи, а ГСДП получава финансовото министерство, което Волфганг Шойбле използваше, за да възпира амбициозни планове в Германия и Европа в името на финансовата дисциплина. В Елисейския дворец и в Брюксел са извадили шампанското.

Големият губещ в играта на покер, разиграла се през последните седмици и месеци, е Меркел. Зелените бяха единствената партия, която искаше да управлява с нея. Свободните демократи напуснаха преговорите, а ГСДП трябваше да бъде примамена със споразумение, при което собствената партия на Меркел не получава нито едно ключово министерство, отбелязва в. "Гардиън", добавяйки, че всички очакват канцлерът да напусне по средата на мандата и да предаде поста на свой наследник.

Отстъпките, които Меркел направи на ГСДП, може да придадат повърхностна достоверност на твърденията на Алтернатива за Германия (АзГ), че тя е единствената наистина консервативна сила в страната и че е заела мястото, изоставено от партията на Меркел. Това е фалшиво твърдение, защото АзГ е антиглобалистка, евроскептична и русофилска партия - нещо, което Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел никога не е бил. Но ако АзГ успее да избегне по-нататъшно саморадикализиране, скандали и лични вендети, партията може да успее да разчупи сегашния формат на германската политика и да сформира коалиция с консерваторите след оттеглянето на Меркел, по австрийски модел.

За момента обаче външен министър на Германия ще бъде Мартин Шулц, който предложи създаването на "Съединени европейски щати" до 2025 година. Това не са празни думи, Шулц е идеалист, а това вероятно е последният му шанс за реални политически действия.

Френският президент Еманюел Макрон не би могъл и да се надява на по-ревностен и нетърпелив съюзник. Очаква се еврозоната да стане по-интегрирана, може би да получи собствени финансов министър и министър на икономическото развитие. Повече средства ще бъдат отделени и за изпитващите затруднения икономики в Южна Европа.

Предвид съпротивата на Вишеградската четворка обаче Шулц може да се изправи пред сериозно разделение скоро след заемането на поста. Не очаквайте обаче той да се откаже от идеите си за интеграция, нито от твърдата си позиция спрямо Brexit-а. Той иска Brexit-ът да докаже на досадните унгарци, поляци, словаци и чехи, че напускането на ЕС не е примамлива опция. Напрежението се покачва, предупреждава в. "Гардиън".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квото и да кажете истината е че тя Меркел си изигра мисията . Вече добре компенсирана може да си ходи. Съедините Европейски Щати чу/кат на вратата ,никой не може да спре новата европолиция ,евро прокуратура ,евросъд и тн ще се обикновени граждани без родина ,без история .Честито вече не сте българи ,а ЕВРОПЕЙЦИ
16
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е сатаната със сини очи.Тя съсипа Европа.Изпратена е от дявола.
15
2
 
12
 
! Отговори
до Зелка преди 6 години
Пише Гардиън ама ти си копирала пак Текста от БТА както всеки ден , чудя се дали не заработваш като продавачка в Била
14
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
България е една и ще я имаме . Само една ни е Майчица . Във време на безвремие ще надвием . Бог с нами .
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Германия вече има ново правителство - или почти"Ниво "почти" ни устройва идеално. Докато привърженика на ЕСССР и екзекуторката на Европа се неутрализират взаимно, Европа ще диша по-леко.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той иска Brexit-ът да докаже на досадните унгарци, поляци, словаци и чехи, че напускането на ЕС не е примамлива опция"Явно е крайно ***, защото те нямат намерение да напускат, напротив, имат намерение да си наложат волята, тъй като знаят, че Брюксел няма топките да ги изгони. :)
11
1
 
14
 
! Отговори
#120db преди 6 години
Тя направи губещи други#120db
10
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде ден в който историята ще я съди.Тя е враг на човечеството.
9
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Абсолютно съм За бойкот на чужди стоки. В момента немците ни карат да им ядем маслото с краварката в ъгъла - смятат че и за говедари не ставаме.
8
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкотирайте американските и немските стоки.Нито стъпвам в Макдоналдс, нито пия Кока-Кола, нито ползвам Джонсън и Джонсън, нито стъпвам в Кауфланд.Купувайте българското!Колкото и да са проклети БГ бизнесмени, те са двигателят на БГ общество.
7
2
 
47
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ако Германия имаше Орбан -Европа щеше да изглежда различно.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е фалшиво твърдение, защото АзГ е антиглобалистка, евроскептична и русофилска партия - нещо, което Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел никога не е бил."ХДС е антидържавна, евротиранична и ислямофилска партия, нещо, което АзГ никога не е бил.
5
3
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Избирателната система на Германия е натрапена на победената страна от съюзниците и е така направена че този народ повече никога да няма ЛИДЕРИ. Кариерата на тази безродна госпожа е доказателството за това.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е остарялаШулц се отказа от поста външен министър.
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа- големият печелещ в играта на покер в Германия.
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудовището което ислямизира Европа!
1
3
 
40
 
! Отговори
както пише поета преди 6 години
От репка нищожна на някога храбър народ...