Меркел – големият губещ в играта на покер в Германия

"Гардиън": Новият кабинет в Берлин носи рискове за Европа и за Brexit
9 фев 2018 21:45, Елка Василева
82
Меркел – големият губещ в играта на покер в Германия
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германия вече има ново правителство - или почти, защото предстои споразумението да бъде одобрено на референдум от членовете на Германската социалдемократическа партия, пише британският в. "Гардиън". Вестникът подчертава, че отхвърлянето на сделката е напълно възможен сценарий, защото политиката в Германия вече не се диктува от върховете.

Разбира се, членовете на ГСДП вероятно не са толкова глупави, че да откажат споразумението след понесеното на последните избори историческо поражение, последвано от допълнителен спад на подкрепата за тях, отбелязва изданието.

Младежкото крило на партията вероятно иска партията да прекара един или два мандата в опозиция, да направи завой наляво и да спечели голяма победа на изборите през 2021 г. или 2025 г. - но идеята не е привлекателна за сегашното ръководство на партията. Освен това няма гаранции, че изместването наляво ще помогне на ГСДП. Това пространство е заето от партия "Левите".

Още по темата

Нещо повече, лидерът на ГСДП Мартин Шулц успя да постигне победа след поражението - новото коалиционно споразумение има определено социалдемократически елементи, а ГСДП получава финансовото министерство, което Волфганг Шойбле използваше, за да възпира амбициозни планове в Германия и Европа в името на финансовата дисциплина. В Елисейския дворец и в Брюксел са извадили шампанското.

Големият губещ в играта на покер, разиграла се през последните седмици и месеци, е Меркел. Зелените бяха единствената партия, която искаше да управлява с нея. Свободните демократи напуснаха преговорите, а ГСДП трябваше да бъде примамена със споразумение, при което собствената партия на Меркел не получава нито едно ключово министерство, отбелязва в. "Гардиън", добавяйки, че всички очакват канцлерът да напусне по средата на мандата и да предаде поста на свой наследник.

Отстъпките, които Меркел направи на ГСДП, може да придадат повърхностна достоверност на твърденията на Алтернатива за Германия (АзГ), че тя е единствената наистина консервативна сила в страната и че е заела мястото, изоставено от партията на Меркел. Това е фалшиво твърдение, защото АзГ е антиглобалистка, евроскептична и русофилска партия - нещо, което Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел никога не е бил. Но ако АзГ успее да избегне по-нататъшно саморадикализиране, скандали и лични вендети, партията може да успее да разчупи сегашния формат на германската политика и да сформира коалиция с консерваторите след оттеглянето на Меркел, по австрийски модел.

За момента обаче външен министър на Германия ще бъде Мартин Шулц, който предложи създаването на "Съединени европейски щати" до 2025 година. Това не са празни думи, Шулц е идеалист, а това вероятно е последният му шанс за реални политически действия.

Френският президент Еманюел Макрон не би могъл и да се надява на по-ревностен и нетърпелив съюзник. Очаква се еврозоната да стане по-интегрирана, може би да получи собствени финансов министър и министър на икономическото развитие. Повече средства ще бъдат отделени и за изпитващите затруднения икономики в Южна Европа.

Предвид съпротивата на Вишеградската четворка обаче Шулц може да се изправи пред сериозно разделение скоро след заемането на поста. Не очаквайте обаче той да се откаже от идеите си за интеграция, нито от твърдата си позиция спрямо Brexit-а. Той иска Brexit-ът да докаже на досадните унгарци, поляци, словаци и чехи, че напускането на ЕС не е примамлива опция. Напрежението се покачва, предупреждава в. "Гардиън".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ... преди 6 години
е била, е и винаги ще бъде СВЕТОВНА СИЛА !!! Да живее- ГЕРМАНИЯ !!!
56
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Виждам, че в коментар номер 56 съм допуснал грешка, за която се извинявам. Меркел ще вземе пенсия колкото 150 български пенсионери или 35 немски. След което ще вземе под наем някое имение в Гърция, Италия или Испания и ще се скрие завинаги от очите на простолюдието. Така предполагам, нищо лично.
55
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко немски преди 6 години
Незабравими са думите на Людовик 14: "След мен - потоп!". Така мисли и Меркел, комсомолската активистка от времето на Хонекер, отговаряла навремето за "агитация и пропаганда" в университета си. Меркел - последното отмъщение на Ерих Хонекер!
54
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Госпожо Василева, в публикацията има доста полуистини. Голямата истина е , всички върхови политици притежават неизтощима криминална енергия. Не забравяйте, че в личен план всеки от тях мисли първо за себе си. След 3 мандата като канцлер на Германия, отиващата към залез Меркел, ще получи минумум 20 хил. евро месечна пенсия. Това е пенсията общо на 1500 български пенсионери. Така, че давайте по-кротко с изхвърляния като "големият губещ" и прочее. Депутатите в Райгстага отново си вдигнаха заплатите
53
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Мислял че хер Шойбле и Шулц са достатъчно умни, за да знаят, че акo дадeна държава иска да печели, трябва да има в "обора" си държави от "третия" свят в Европа - като БГ наприемер, които дa губят и да служат като нейна работна ръка. БГ не разполага с достатъчно работна ръка, която да обслужва 60-милионна Германия. А държавите от Вишеградската четворка са достатъчно независими да бъдат нейни роби. Да не наложи да се върнат водещите държави отнoво към едно споразумение от рода на Бенелюкс?
52
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Анонимен 38Странно защо тогава недоволстват и роптаят срещу имигрантите от Източна Европа (които са си в правото като граждани на ЕС свободно да пребивават в Германия)....те по долни ли си от афганистанци африканци и сирийци?
51
1
 
3
 
! Отговори
???? преди 6 години
До пехотинецДа ти припомням ли немската еволюцията между 1938-1945г.....Леко с хапчетата че сега нямаше да си пехотинец а дим през комина.
50
1
 
0
 
! Отговори
пфу преди 6 години
пФУ
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел -убийцата на европейските народи.
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел има нужда от дървен кол, чесън и сребърен куршум. И накрая камара сухи дърва плюс кибрит.
47
4
 
22
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
"Меркел е изключително хуманен политик който поставя обикновения човек с всичките си проблеми на първо място."===Постави проблемите на пришълците пред тези на собствения си народ. Пример: малко преди Коледа през 2016 г. в Хановер изкараха бездомниците от приюта за да настанят мигранти. На Коледа тия хора спаха на улицата при -15. Германците искаха тя да спре, ама не, "Wir schaffen das!". Резултатът беше надигането на АзГ, която не е хуманна. Две световни войни имаше заради национализъм.
46
30
 
3
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Меркел е изключително хуманен политик който поставя обикновения човек с всичките си проблеми на първо място. Германците виждат това, въпреки че някои не одобряват политиката и спрямо бежанците, които също са хора. Тук е ОГРОМНАТА разлика между Нея и животно като Путин за който живота на обикновения мужик е въпрос само на натискане на спусака. Хилядолетия еволюция делят Германия и Русия.
45
11
 
4
 
! Отговори
гуру дон преди 6 години
Понякога за да спечелиш,трябва да загубиш.Но това го могат само големите играчи.Хора от цяла Европа и света искат да живеят в Германия,и живеят добре.Путин никога не губи,но пък хиляди руснаци емигрират към Германия,германец кога ще емигрира към Русия,българин кога ще емигрира към Русия,никога.Единия лидер мисли за народа,другия за мафиотските си приятели.Това е.
44
3
 
15
 
! Отговори
Който преди 6 години
играе комар знае, че все някога палачинката се обръща. Бабето сигурно си е научила урока и сега просто ще осребри каквото и е останало. Ще я изритат и нея, а раята ще си избере някой друг комарджия. Германската рая не се различава в овчедушието си от останалата рая по света, зяпнала във вцепенение поредния тарикат-комарджия. Ама има усещане за демокрация, а...
43
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа не иска да бъде обединявана от Германия. Европа мрази Германия за всичко което й е причинила. Вярвахме, че ЕС е равноправен и демократичен съюз, а той се оказа Четвърти Райх и средство с което гирманските комплексари да заробят Европа по мирен път. Наскоро прочетох, че ЕС е разработен от нацистите = Четвърти Райх."Много злоба има в немското сърце, стига за всички."
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Германия била слаба, Европа била добре. Това даже е смешно. Европабе превзета а Германия се опитва да я обедини, но по различен неприемлив начин. Епоне успя да я събуди въпреки приспивните песни.
41
3
 
25
 
! Отговори
Но Страдамус преди 6 години
ако наистина има независими и демократични медии, то заглавието на темата трябва да е следното: популисткият режим на диктаторката меркел успя да се задържи над водата благодарение на поредния кадрил на двете асоциални партии.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАЗБИРАМ, МЕРКЕЛ Е ГОЛЕМИЯ ГУБЕЩ, ЗАТОВА АНГЛИЯ Е В ИЗОЛАЦИЯ.
39
11
 
20
 
! Отговори
Германофоб преди 6 години
Дори сега, благодарение на политическата криза в германия, Европа си отдъхва - изведнъж мигрантския поток намаля, а европейските държави се съвземат икономически след наложения им икономически терор от нациста Шойбле. ВИНАГИ когато Германия е била слаба и смачкана, Европа е била добре! Факт! Исторически факт!Заключение: Картаген (в случая - Германия) трябва да бъде унищожен!
38
12
 
20
 
! Отговори
Германофоб преди 6 години
Кога са били най-добрите години за Европа? Когато Германия е била слаба или не е съществувала! Преди да се обедини Германия (преди 1871г.), Европа е била център на света и самовластен господар! След обединението резултатите са: две световни войни и съсипана Европа. По-късно, в периода 1945г.-1989г. когато германия отново е РАЗДЕЛЕНА, окупирана и слаба, са най-спокойните и брагоденстващи години за Европа и това е факт! А когато Германия се обедини отново (1990г.) Европа отново тръгна надолу!