На Острова: Българи – "съвременни роби" във ферма за цветя

При акция на полицията са освободени около 200 имигранти от Източна Европа
9 фев 2018 07:00,
69
На Острова: Българи – "съвременни роби" във ферма за цветя
Снимка: Архив, Reuters

Около 200 имигранти, повечето мъже от Литва, Румъния, България и Полша, са извършвали робски труд във ферма за цветя в Южна Англия. Това е било установено след акция на полицията в Корнуол в съдействие със службата за борба с нарушения на трудовите права, предаде днес Би Би Си, цитирана от БТА.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда.

Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейската акция. Всяка година в сезона за бране на цветя във фермата пристигали около 200 човека - литовци, румънци, българи и поляци. Ти били настанявани в каравани, паркирани на мястото.

От полицията коментираха, че случаят е изключителен поради големия брой засегнати. Освободените са настанени в специално създаден приемен център, където им се оказва хуманитарна и правна помощ.

В помощ на полицията са представители на Армията на спасението, общинския съвет на Корнуол, Червения кръст и преводачи.

Посолството ни в Лондон е отправило запитване до британските власти по повод изнесената в медиите информация, но до момента не е получен отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Този,който добре и точно изпълни плана на Ран и Ът, точно той изхвърли на улицата хиляди работници и селяни.Българските политици на "прехода" и най-вече пишман- социалистите се надпреварваха, кой да отчупи по голям къс от социалистическата баница. Дадоха "свобода" на глада и "демокрация" на ония с черните нокти, които си мислеха, че са нормални хора...с дом,деца,семейства. Ако работиш за 500 лв. тук, не си ли роб ? Ама гладът е велик и кой къде му видят очите !" Искам да съм *** в Алабама! "
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо че няма българи, а са румънци и от Литва или Латвия и второ че това в момента е скандал, защото полицията няма никакви доказателства и имаше дори протест на работниците срещу арестите. Това е едната от най-добрите ферми, правят се по 100 паунда на ден при добро време.
61
2
 
4
 
! Отговори
Нека им е преди 6 години
Вместо дс си оправят страната,тръгнали роби на чужди господари. Робът си е роб навсякъде,а мошениците само това чакат.Е,нека спят по горите...
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой насила ли ги е закарал тези в южна енгелезия? Май доброволно са заминали щото глада е по силен от робията! Колкото и малко да им заплащат все ще е повече околкото в техните ко.чини.
59
1
 
5
 
! Отговори
Машина за хитове преди 6 години
Ама там в Англия нали действа Истанбулската конвенция? Как помага Истанбулската конвенция да не се случват такива неща?
58
0
 
5
 
! Отговори
Агент Байчевч преди 6 години
КОНКОРДИЯ , IBC , BULMITGLOBAL и т.н. български посредници за работници по ферми в УК масово изпращат българи без да са проверили при какви условия ще живеят и работят и веднъж изпратили те не им пука как си какво става с теб ! Имахме случаи на българи да бъдат изгонени на 1-2ра седмица от работа от започването и спаха 2-3 дена в гората ЯНУАРИ месец зимата до кампа в палатки и чак като се раздуха се направиха ,че им пука за тях ! Взимат и такси които по закон нямат право да ви взимат !
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията не става ясно от кой етнос са българите,защо не са напуснали,а са се оставили да ги третират като роби?Все въпроси,които без достатъчна информация не можем да коментираме.
56
0
 
6
 
! Отговори
има ли още наивници? преди 6 години
Иронията е, че тези роби ги праввят собствените им сънародници или хора от бившия Соц Блок. Не можеш да вярваш на никого, дори и на дългогодишни приятели, нито на собствените си роднини!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TAKA IM HARESVA NA BALGARITE.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите берачи на цветя в Англия са много доволни. Иначе няма да ходят.
53
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Горан:ПРЕДЛАГАМ, ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАМЕ, ДА СЕ УТОЧНИМ КАКВО Е ТОВА "СОЦИАЛИЗЪМ" И "КОМУНИЗЪМ"!
52
8
 
8
 
! Отговори
РУСОПИТЕК преди 6 години
ДА ОТИДАТ ДА БЕРАТ ЦВЕТЯ В РУСИЯ !
51
8
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВСИЧКИ " РОБИ " В ЗАПАДНА ЕВРОПА БЕРАЧИ НА ЦВЕТЯ И К.ЕНЕФОЧИСТАЧИ МОГАТ ДА СПЕСТЯВАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ И ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ КУПЯТ АВТОМОБИЛ , НО НИТО ЕДИН БЕРАЧ НА ЦВЕТЯ И К.ЕНЕФОЧИСТАЧ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ !
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
49
6
 
27
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АКО РОБУВАХА В БЪЛГАРИЯ ПО-ДОБРЕ ЛИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ?!
48
3
 
22
 
! Отговори
И преди 6 години
като не им харесват караваните да си бяха наели 4 звездни хотели! В така поднесената новина няма нищо странно! Да не би в България същите тези берачи на цветя да живеят в палати?!
47
0
 
19
 
! Отговори
345 преди 6 години
За това им посредничат български доставчици на роби.
46
1
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Да. така е. Учудва ме намесата на властите и обществените организации. Те по начало си траят. иначе това съвременно робовладелство нямаше да съществува. Предполагам просто Брегзитът си казва думата.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕ СА ИМОТИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ БЕ Я КАЖЕТЕ, КЪДЕ СА ИМОТИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ ? НАЛИ ГИ ТЪРСИХТЕ ИЗМАМНИЦИ, ЗАЩО НЕ ГИ ОТКРИХТЕ ТОГАВА.
44
3
 
15
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Хляба го хвърляхме на прасетата бе у.ро. я стига гербаджийски, джендърски лъжи. Хората много добре знаят как живяха и не са толкова глупави да ви се връзват на пед.... ви продажни душици