На Острова: Българи – "съвременни роби" във ферма за цветя

При акция на полицията са освободени около 200 имигранти от Източна Европа
9 фев 2018 07:00, Василия Пейчева
69
На Острова: Българи – "съвременни роби" във ферма за цветя
Снимка: Архив, Reuters

Около 200 имигранти, повечето мъже от Литва, Румъния, България и Полша, са извършвали робски труд във ферма за цветя в Южна Англия. Това е било установено след акция на полицията в Корнуол в съдействие със службата за борба с нарушения на трудовите права, предаде днес Би Би Си, цитирана от БТА.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда.

Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейската акция. Всяка година в сезона за бране на цветя във фермата пристигали около 200 човека - литовци, румънци, българи и поляци. Ти били настанявани в каравани, паркирани на мястото.

От полицията коментираха, че случаят е изключителен поради големия брой засегнати. Освободените са настанени в специално създаден приемен център, където им се оказва хуманитарна и правна помощ.

В помощ на полицията са представители на Армията на спасението, общинския съвет на Корнуол, Червения кръст и преводачи.

Посолството ни в Лондон е отправило запитване до британските власти по повод изнесената в медиите информация, но до момента не е получен отговор.


69
Още от Общество
Жена ватман, книгопечатане, алергология: Първенците от един род
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 седмица
Този,който добре и точно изпълни плана на Ран и Ът, точно той изхвърли на улицата хиляди работници и селяни.Българските политици на "прехода" и най-вече пишман- социалистите се надпреварваха, кой да отчупи по голям къс от социалистическата баница. Дадоха "свобода" на глада и "демокрация" на ония с черните нокти, които си мислеха, че са нормални хора...с дом,деца,семейства. Ако работиш за 500 лв. тук, не си ли роб ? Ама гладът е велик и кой къде му видят очите !" Искам да съм *** в Алабама! "
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо че няма българи, а са румънци и от Литва или Латвия и второ че това в момента е скандал, защото полицията няма никакви доказателства и имаше дори протест на работниците срещу арестите. Това е едната от най-добрите ферми, правят се по 100 паунда на ден при добро време.
63
2
 
4
 
! Отговори
Нека им е преди 1 седмица
Вместо дс си оправят страната,тръгнали роби на чужди господари. Робът си е роб навсякъде,а мошениците само това чакат.Е,нека спят по горите...
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А някой насила ли ги е закарал тези в южна енгелезия? Май доброволно са заминали щото глада е по силен от робията! Колкото и малко да им заплащат все ще е повече околкото в техните ко.чини.
61
1
 
5
 
! Отговори
Машина за хитове преди 1 седмица
Ама там в Англия нали действа Истанбулската конвенция? Как помага Истанбулската конвенция да не се случват такива неща?
60
0
 
5
 
! Отговори
Агент Байчевч преди 1 седмица
КОНКОРДИЯ , IBC , BULMITGLOBAL и т.н. български посредници за работници по ферми в УК масово изпращат българи без да са проверили при какви условия ще живеят и работят и веднъж изпратили те не им пука как си какво става с теб ! Имахме случаи на българи да бъдат изгонени на 1-2ра седмица от работа от започването и спаха 2-3 дена в гората ЯНУАРИ месец зимата до кампа в палатки и чак като се раздуха се направиха ,че им пука за тях ! Взимат и такси които по закон нямат право да ви взимат !
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От статията не става ясно от кой етнос са българите,защо не са напуснали,а са се оставили да ги третират като роби?Все въпроси,които без достатъчна информация не можем да коментираме.
58
0
 
6
 
! Отговори
има ли още наивници? преди 1 седмица
Иронията е, че тези роби ги праввят собствените им сънародници или хора от бившия Соц Блок. Не можеш да вярваш на никого, дори и на дългогодишни приятели, нито на собствените си роднини!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
TAKA IM HARESVA NA BALGARITE.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашите берачи на цветя в Англия са много доволни. Иначе няма да ходят.
55
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 1 седмица
До Горан:

ПРЕДЛАГАМ, ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАМЕ, ДА СЕ УТОЧНИМ КАКВО Е ТОВА "СОЦИАЛИЗЪМ" И "КОМУНИЗЪМ"!
54
8
 
8
 
! Отговори
РУСОПИТЕК преди 1 седмица
ДА ОТИДАТ ДА БЕРАТ ЦВЕТЯ В РУСИЯ !
53
8
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 седмица
ВСИЧКИ " РОБИ " В ЗАПАДНА ЕВРОПА БЕРАЧИ НА ЦВЕТЯ И К.ЕНЕФОЧИСТАЧИ МОГАТ ДА СПЕСТЯВАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ И ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ КУПЯТ АВТОМОБИЛ , НО НИТО ЕДИН БЕРАЧ НА ЦВЕТЯ И К.ЕНЕФОЧИСТАЧ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ !
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
УжасТ!
51
6
 
27
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 седмица
АКО РОБУВАХА В БЪЛГАРИЯ ПО-ДОБРЕ ЛИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ?!
50
3
 
22
 
! Отговори
И преди 1 седмица
като не им харесват караваните да си бяха наели 4 звездни хотели! В така поднесената новина няма нищо странно! Да не би в България същите тези берачи на цветя да живеят в палати?!
49
0
 
19
 
! Отговори
345 преди 1 седмица
За това им посредничат български доставчици на роби.
48
1
 
14
 
! Отговори
Така е преди 1 седмица
Да. така е. Учудва ме намесата на властите и обществените организации. Те по начало си траят. иначе това съвременно робовладелство нямаше да съществува. Предполагам просто Брегзитът си казва думата.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КЪДЕ СА ИМОТИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ БЕ Я КАЖЕТЕ, КЪДЕ СА ИМОТИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ ? НАЛИ ГИ ТЪРСИХТЕ ИЗМАМНИЦИ, ЗАЩО НЕ ГИ ОТКРИХТЕ ТОГАВА.
46
3
 
15
 
! Отговори
до 44 преди 1 седмица
Хляба го хвърляхме на прасетата бе у.ро. я стига гербаджийски, джендърски лъжи. Хората много добре знаят как живяха и не са толкова глупави да ви се връзват на пед.... ви продажни душици