Духовник: Дългите роби абая не са задължителни за саудитките!

Това е още един сигнал за модернизиране на Саудитска Арабия
Обновена: 10 фев 2018 20:20 | 10 фев 2018 17:40,
14
Духовник: Дългите роби абая не са задължителни за саудитките!
Снимка: Reuters, архив

Саудитските жени не трябва задължително да носят на обществени места дългата, свободно падаща роба - абая, която ги покрива от главата до петите и е смятана за религиозен символ. Това заяви членът на Съвета на висшите религиозни учени шейх Абдула ал Мутлак, цитиран от Reuters. Това е още един сигнал за усилията на Саудитска Арабия за модернизиране на кралството, отбелязва агенцията, предава БТА.

Абдула ал Мутлак каза в своето радио предаване, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.

Над 90 процента от религиозните мюсюлмански жени в мюсюлманския свят не носят абая, каза снощи шейх Абдула ал Мутлак и допълни, че хората не бива да бъдат насилвани да обличат този вид дреха. 

Изявлението, което не е задължително да е сигнал за промяна в закона, е първото по рода си, направено от висш духовник. То е предшествано от подобни мерки, на които кралството стана свидетел с възхода на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Само духовници, назначени от правителството към Съвета на висшите религиозни учени, могат да издават фетва (религиозен указ). Тяхното тълкуване на ислямските закони е в основата на саудитската правна система.

В последните години саудитките започнаха да носят по-цветни абаи вместо традиционните черни. Все по-често могат да се видят жени в абаи, носени над дълга пола или дънки.

В кралството се наблюдава разширяване на правата на жените - те вече са допуснати да присъстват на спортни събития заедно с мъжете и се очаква скоро да могат и да шофират.

Това са само някои от многото промени в страната през последните месеци, приветствани като доказателство за прогресивна тенденция в изключително консервативното мюсюлманско кралство.

Въпреки промените обаче, страната все още е критикувана за ограничаване на правата на жените. Защитници на човешките права, например, критикуват системата, според която мъж от семейството трябва да разреши на жената да учи в чужбина или да пътува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Донякъде си прав, но не те подкрепям за смяна на вярата. Християнската Вяра учи на морал,но за жалост, хората не изпълняват това,което учи Християнството!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие внимавайте все пак и не прекалявайте с даването на права на жените, щото и ние бяхме добре допреди да се пръкне войнстващия феминизъм! Сега западняците са трагедия, но се напъват да си изнасят трагедията къдета им мине номера! Справка - извратената конвенция, ***-активистка във Фермата, детски *** филм, *** анкети в училищата! Както са тръгнали нещата, май ще ставам зорлен муслим, напук на феминизма и *** простотиите!
10
2
 
10
 
! Отговори
забраненият плод преди 6 години
е най- сладъкВсичко забранено вършат , но тайно .Сега предприеха официално либеризация на облекло и права , но това е слаба работа.Мотото при тях е : злато и камили, като камилите са. по-ценни от златото.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....Има дъщери на разни богаташи, които летят до Катар-зачохлени, а там на летището се преобличат с европейски дрехи и не може да кажеш, че са от САрабия.____Точно това е фалша и лицемерието на мюсулманите.Абаята е само прикритие за разврата които цари в ислямския свят.Зачохлила се както казваш ама си нацапотила лицето като труженичка.А мъжете са първобитници и такива ще си останат.Камиларски манталитет.
8
2
 
34
 
! Отговори
Jas преди 6 години
до 7: хайде по-малко масаж де. Като са толкова желязни, защо всичките богати саудити са по цяла година по Европа и Северна Америка. Ами много просто, у дома си в Камилария не могат да пият, да вземат дроги, да ходят по *** и т.н. Може и да са приказно богати, да имат най-новите технологии и оръжия, но си остават бедуини и спят на земята дори и когато имат най-скъпите позлатени спални. Не виждам заради какво да ги уважавам. Ако не беше нефта до ден днешен щяха да пасат камилите без трева.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОДЕРНИЗИРАНЕ - РАЗБИРАЙ НАЛАГАНЕ НА ЗАПАДНАТА КУЛТУРА ЗА ДА ИМ КУПУВАТ СТОКИТЕ, ЧРЕЗ ИЗНУДВАЧЕСКА ПРОПАГАНДА.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез духовници горките говорят както им се нареди :) както винаго е било в тия религии... пародия.
5
2
 
23
 
! Отговори
И най-важно! преди 6 години
Могат да бият жените си когато си искат и нямат турска конвенция!
4
30
 
6
 
! Отговори
а ние къде сме преди 6 години
Тия бяха 2,000,000 а сега са 25!Раждаемост-40 на хиляда!Произвеждат пшеница за изхранването си!Имат 5,000,000 гастарбайтера!Силно развито земеделие и бързо развиваща се промишленост!Спин практически няма!Набарат ли жена да ходи,трепят я моментално!!Пушенето е забранено!Имат най-модерно въоръжената армия в света!Желязна държава!
3
5
 
21
 
! Отговори
да пишат ходили там преди 6 години
Не пишете глупости, че е смешно. Аз съм ходил много пъти по-работа и съм виждал всякакви жени там . Има дъщери на разни богаташи, които летят до Катар-зачохлени, а там на летището се преобличат с европейски дрехи и не може да кажеш, че са от САрабия. Учат в Лондон, Париж, Амстердам...Още преди да разрешат на жени да карат кола, имаше по-смели който си караха. Той този новея им шейх, узаконява неща който вече ги има-не са в 19ти век, ние вървим натам начело с руомите
2
2
 
19
 
! Отговори
ха ха хО преди 6 години
Не са задължителни,но са желателни.......
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,,,,и да слушат музика,тия влязоха в деветнайсти век и то в началото му,айде хаирлия да е и все така бързо да вървят напред