Ледените пътища на Якутия – така се доставя храната по селата

Маршрутът през зимата минава по замръзнала река, дълбока 6 м
10 фев 2018 18:55, Елка Василева
61

  

Екстремно снежно рали? Не. За товарните камиони в североизточната част на Сибир това е обичаен маршрут.

Доставянето на хранителни продукти в някои села в Якутия от ноември до април е възможно само по този начин, разказва руската редакция на Би Би Си.

"През ноември пътувахме, ледът беше тънък. Не издържаше машината. Потъвахме във водата. Пробивахме леда", разказва Михаил Загаров, шофьор на камион.

Под леда има 6 метра вода.

Защо трябва да се поема този риск? "Свикнали сме, такава ни е работата. Започнах да пътувам през 1999 г. Децата ми, синовете, също пътуват", обяснява Загаров.

Пътища там просто няма. През лятото стоките се доставят по въздуха. А когато реката замръзне, камионите тръгват по леда. "Хранителни продукти, строителни материали, там и крави гледат – возят сено за тях", казва шофьорът.

Към декември реката замръзва на 1,5 метра и е безопасно да се пътува до април.

"В Якутск е минус 50 градуса. Реката е замръзнала. Така живеем. Работата ни е такава, без работа не можем. Друга такава работа няма", казва Загаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли е великата росия, дето искала да е фактор?Потърсете в интернет днимки от техните пътища за да разберете в кой век живеят.Добре са го измислили рашка - гов.няшка. Добре че пият препарати за почистване, това "величие" трудно се приема резвен.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ННА НЯКОЙ ОТ НАС КОИТО ПОШЕМЕ ТУК СТИСКА ЛИ МУ ??????????????
40
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАЗащото си ВСЕЗНАЙКОПогледни клипчета с катастрофи от Русия - всички извън градски сюжети са на пътища които са изградени върху ОГРОМНИ НАСИПИ за да останат сухи по времето на БЕЗПУТИЦАТА - ако не знаеш какво е това се образовайТа всезнайко в Якутия или има 9 месеца лед или 3 месеца потоп кога да стоят пътища?
39
7
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Защо трябва да се поема този риск?ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ СА КАЛПАВИ И НЕКАДЪРНИ , ЕДИН ПЪТ КАТО ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ !
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камазът е страхотна машина. Тази година за пореден път победи в ралито "Париж-Дакар".
37
4
 
10
 
! Отговори
тресавище преди 6 години
През лятото тези територии стават блата с големината на европейски държави като Франция естествено без пътища затова бръмчат с вертолети!
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ползват безпилотни камази из откритите рудници в Сибир от над 5 години.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куде има пътища? В Канада? А, сигурно си гледал някое филмче от региони с пътища. Ела да видиш как е - огромни територии, където няма път в радиус от стотици колометри. Това лято я обикалях канадата с джип. По горите няма и черен път ;))) Стотици километри. Ако ти се счупи колата и нямаш ориентация ставаш пожизнен трапер, само дето няма да изкараши първата зима ;))) А ако имаш ориентация 2 седмици требе да ходиш и броиш мечките до най - близк ото село...
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРха! клош ама ти още ли си жив бре? Докато още чакаш на някой да му изпотрябват умениятата ти, ще си умрешш на село борейки се със системата оскотявайки.А да, и ела да ми изкоментираш къде живея срещу Операта където ти дори само гаража ми не можеш си купиш. Аз там дет съм играл ти не можеш стъпиш само. Аз там дето обикалям или се гмуркам из Океания и островите можеш да го гледаш само по Нешънил Географик. Айде ще се видим на малкия екран както се казва.
33
12
 
3
 
! Отговори
Констатация преди 6 години
Там,като се развали камиона след 3 години успяват да намерят шофьора а храната я изяждат дори мухлясала,щото рядко стига до тях в срока на годност.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чукнах в нета, по съвет на влечугото, думите "умен гущер коми" и излезе гeйпopно! Тоя е е6aти ферментиралия елементарен тип!!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
Другари коментатори,Обяснението защо се пуска новината, или репортажа, е в края на видеото - BBC Русская Служба. Как си представяте родна българска медия да тръгне за отатък Сибир за 2 минутно репортажче. Ние сме по делата на Първия свят - NBA, Superbowl, Alaskan interstates. За сибирските джендеми има бибиси-та разни, евентуално Natl Geographic.Така де, няма да се излагаме и да падаме на унтер-европейско ниво. Не ни отива някак си!
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е па самая магучая кво,кви са тия глезотии дароги демек пътища,както каза батюшката царь на един мъж "за какво са ви коли като нямате пътища"на изказване "не можем да си караме колите без пътища" хахахахахаха,айде пак мълчанието на каскетите,я да беше за България коментарите щяха да са 444......
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Не са по американски лицензи. Отначало КАМАЗ искаше да играе с американците, но те решиха да правят мръсно, направиха си сами беля и руснаците се преориентираха към MAN. Не към "Мерседес", а M A N! Опитваха се да играят и с "Cummins", ама йок. Затова сега си имат превъзходни двигатели на КАМАЗ, ЯМЗ и други. До 32Хранят се нормално, обилно, калорично. Карат им и водка, без която на онзи климат трудно се живее. Евро не са виждали в живота си, за евро мечтае наш ***.
28
26
 
11
 
! Отговори
акл преди 6 години
Стига сте занимавали хората с това изостанало племе.Напишете нещо за други северни държави като Канада,Норвегия,Финландия,където въпреки студа хората живеят със всякакви удобства като царе.Ама това не се постига със пиене на лосиони и антифриз.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34По тия места бързата помощ идва с хеликоптери, без да чака Бойко да разреши и после всички медии да отразят събитието. Гледам имаш 5 плюса за гениалното ти съчинение!
26
14
 
6
 
! Отговори
zed преди 6 години
хммм ... тубата е пълна с клипове с разни камиони и всъдеходи по канада и аляска :) дето газят в кал и киша и сняг ... разликата от рассията е че хората имат пътища и си ги поддържат - строени за тези тежки условия . няма я тази безпътица :) и мнооого рядко се занимават с безсмислени доставки . обикновено си прибират хората преди да стане непроходимо и после си ги връщат :))) само е нужно да си потърсите клиповете на ингилизки а не на руски :))) тук политиката на сайта е по-друга :)))
25
3
 
17
 
! Отговори
Констатация преди 6 години
Добре,че не живеем в Якутия!
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По тия места Бърза помощ тръгва в понеделник,за да пристигне в събота което значи,че средната продължителност на живота е 48 години...
23
4
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Трудните условия правят хората кадърни и силни, а силните непобедими.