Наши роби от фермата в Корнуол: Работихме по 12 часа, беше ад

Мъжете са държани без пари и документи, често без храна и вода
10 фев 2018 15:00,
293
Наши роби от фермата в Корнуол: Работихме по 12 часа, беше ад
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Българи, работили в английската ферма за цветя в Корнуол, потвърдиха за ужасните условия, в които са държани.

Скандалът с така наречените модерни роби гръмна вчера, след като британски медии съобщиха, че около 200 мъже са освободени от своеобразния плен. Те са били държани в ужасяващи условия, техен дом са били каравани, паркирани в близост до фермата.

Според изданията на Острова съвременните роби са били гастарбайтери от България, Румъния и Литва. Българското външно министерство обаче отрече сред освободените в Корнуол да има наши сънародници.

Още по темата

Али и съпругата му Елена обаче твърдят обратното. Те са минали през фермата на ужасите и едва се измъкнали преди няколко седмици.

Веднага след като постъпили на работа личните им документи били задържани. Заплатата пък се оказала двойно по-ниска от обещаната.

"Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена пред Нова.

Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.

"Бях заплашен, че ако много говоря, ще бъда вкаран в затвора”, обясни Али.

Работниците в английската ферма за цветя са държани без документи, без пари, често без храна и вода, съобщи вчера Bulgaria ON AIR.

Пред Новините ON AIR полицията в Корнуол потвърди вчера, че трима души са арестувани – двама от тях по подозрение в "съвременно робство", а третият в гангстерска дейност.

По данни на британското правителство жертвите на насилствен труд и сексуална експлоатация в Кралството са най-малко 13 хил. души.

Поради този факт полицията на Острова провежда паралелно над 500 операции за разследване и прекратяване на трафика на хора и съвременното робство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
2
 
! Отговори
Фермер преди 6 години
Бил съм в тази ферма и се изкарват над 100 паунда на ден,но трябва да си добър берач.80% от хората обаче не успяват,защото работата е наистина тежка.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този шишко който го дават по новините , е свикнал да виси по цял ден в кафетата и си мисли, че и там ще е така ,ще се скатава и ще взима пари. Бил съм на бригада 6 месеца , брах зелен фасул , първите 1 ,2 седмици си е шок , но после се стягаш и бачкаш , за 6 месеца се вадят над 10 000 лева, което за половин година е добре. А отделно ако си сингъл , на сухо няма да останеш , жените преобладават там.
181
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 179Защото могат. АКо не ти харесва - кръом и вкъщи. Айде, марш-марш. *** много на редичката. :)
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, както и Германия и Япония ... които след ВСВ остават с почти нищо ... Ама да, така е !Те и норвежците така. па, я ги виж испанците - Владеели са 95% от моретата, ама йок.
179
0
 
3
 
! Отговори
Невъзвръщенец преди 6 години
Ами да се връщат, в БГ "бизнесмените"-МУТРИ ще ги дондуркат на колене с 200 лева надник и безплатно кафенце и цигарка!
178
8
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Страшни *** са берачите в бг плащам 70 лв надник за ден и пак не идват ама ходят да гърбят за 70 паунда в чужда страна !
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо,англичаните не работят много,а стандартно по 8 часа,на по-голяма ставка.Имигрантите работят повече за по-малко.Англия е богата не защото са много работливи и умни,а защото е бивша империя и е крала богатствата на другите народи столетия наред.Това е истината.
176
8
 
8
 
! Отговори
Алекс/Лондон преди 6 години
Знаете ли кое е най-жалкото.Всички искат да са шефове да не се работи и тн.. От тия така наречени,, роби,, никой не е питал ,,какво трябва да сварша за тия пари,какво се иска от мене,, чули само каква е заплатата. Англия е силна защото има закони и хората работят много.Ние винаги тьрсим лесното и далаверите.
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каво съм видял пази боже аз съм един от малкото които може дасе прибереДругите стоят там защото не им плащат обадих се в посолството и в полицията защото обещах на всички там че ще направя всичко което е по силите ми и тук не ства въпрос какъв си бял или черен става дума за това че агенциите в БГ бълват хора за тази ферма постояно и става една лудницаДето само в БГ може да се продуцира за това не пишете глупости молямного е лесно да си от другата страна
174
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То че няма лесни пари няма, ама защо българите работят на 7 паунда, а бозавите на 12? Да не би бозавите да са с две глави и четири ръце? Плюс това бозавите не работят тежка и черна работа.Двоен стандарт в действие! Това ли са европейските ценности? Това ли е Европа и ЕС? Всичко беше една голяма лъжа,да ни унищожат икономиката и пазарите,а хората ги направиха черноработници и обслужващ персонал.Но няма как,ще мижим и ще припяваме рефрен а, че сме остров на стабилност.
173
2
 
3
 
! Отговори
От али преди 6 години
Излязох със името си и никой никога няма да може да ми каже че когато може дасе помогне на други хора които могат да попаднат в подобна схема на моята трябва да се мълчи това е въпрост на чест морал и уважение към себеси направих това което трябваше което никой несе осмелява да направи никой неми е събирал пари за да се прибера никога несъм казвал че съм бил роб изложих фактите такива кавито са а медиите какво пишат вярвай ако искаш бил съм там само за 25 дни
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Moderen nachin za izkarvane na pari...vizdate li az sam rob...niama voda niama uslovia...niama i niama i niama....plashtaite sega da si zivurkam v bg ....
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насадете си собствени нарциси и си ги берете сами и си ги пласирайте сами..
170
1
 
11
 
! Отговори
Алекс/Лондон преди 6 години
До 173Защо си отишьл? Да не са се те накарали на сила? Всички си мислят че в чужбина парите растат по дьрветата. Запомнете няма,,Easy money ,,
169
11
 
3
 
! Отговори
Щ.Младши преди 6 години
Това не са никакви роби- бе пишете глупости! Българинът никому не е робувал,няма и да робува а англичаните умишлено раздухват случая и изкарват хората "роби",за да се правят на робовладелци и да си припомнят славните за тях времена на отмиращия английски колониализъм!
168
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Алекс, ти си голям отворко! Работил ли си във ферма? Аз съм работил във ферма за ябълки и нормата беше пет бина,това са два тона и половина ябълки на ден! Пробвай се да те видим дали ще набереш и тон.Това са невъзможни норми,които са само за източноевропейците.
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където и в Западна Европа да отидете, ще ви ползват като животни.Казвам ви го,като човек живял 7 години там.Сега съм в САЩ и тук няма такова отношение,няма расизъм от бял към бял,но пък трябва да работиш на две работи.
166
10
 
6
 
! Отговори
Алекс/Лондон преди 6 години
Не е вярно. Аз сьм в Англия от 6 години.Хората имат правила които важат за всички.Работят по 12часа защото не си изпьняват нормативите. Бьлгарите не разбрахме че когато си на работа си на работа.8 часасов работен ден значи осем часа работа.
165
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина ни третират като ***, в България като мат'рял,какво да правим?Ето така избухват революциите.
164
0
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Ние сме белите роби на света,така ни продадоха "кадърните" политици! Във България също работиме като роби почти без пари!Каквато и работа да работиш щом си българин си на половин заплата от реалната за бранша!