Оръжия срещу вирусите: Спорт и чести разходки навън

Лекарите съветват да ядем и повече мляко, яйца и зеленчуци
10 фев 2018 11:27,
3
Оръжия срещу вирусите: Спорт и чести разходки навън
Снимка: архив "Булфото"

Спортът, разходките навън и храна, богата на витамини, са едни от най-сигурните оръжия срещу вирусите, които върлуват в момента.

Около това мнение се обединиха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Д-р Николова бе категорична, че дори когато имаме висока температура, не трябва да се затваряме в топло помещение.

"Навън концентрацията на вируса е много по-малка. А в момента се засякоха два щама - пуска ни единият и ни среща другият, точно когато имунната система е в тотален срив. Най-опасна е тази ситуация за децата. Ето защо трябва да ги караме да излизат колкото е възможно по-често", обясни д-р Николова пред Нова.

Според проф. Попов най-добрият имуностимулант е здравословната и разнообразна храна.

"Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход. В грипно време задължително трябва да се консумират мляко и млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен", каза проф. Попов.

Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, не са добри приятели на имунитета".

"В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време", категоричен е експертът.
Д-р Николова обясни и че е важно и да пием вода – поне 1,5 литра на ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на журналистката, станала е рано, гледала е Нова тв, където гостуваха двамата посочени в новината и преразказала дума по дъма интервюто в сайта....Е това ако е журналистика, здраве му кажи ....
1
1
 
32
 
! Отговори
Браво, г-жо доктор! преди 6 години
Съветвате болните от грип да се разхождат навън!И колко здрави човека ще заразят, разхождайки се, кихайки и кашляйки?Или ги съветвате да правят това с превръзка на устата? Знаете ли колко минути трае ефикасността на тези превръзки, които се продават в аптеките?Вие някога имали ли сте висока температура? Знаете ли какво означава омаломощен от болест човек?А вярно ли е онова, което пише в други сайтове? Обир на златарско ателие и опит да се изнесе плячката в чужбина? После условна присъда.