Как традиционната бира губи пред... безалкохолната

Пазарът на безалкохолна бира се разраства с 5%
11 фев 2018 17:32, Виктория Тошкова
40
Как традиционната бира губи пред... безалкохолната
Снимка: архив Reuters

Глобалното потребление на традиционна бира намалява през 2015 и 2016. Пазарът на безалкохолна бира обаче се е разраснал с 5% през 2016, сочи консултантската къща Euromonitor International.

Anheuser-Busch InBev, която представи безалкохолни версии на Budweiser и Corona през 2016, очаква ниско- и безалкохолната бира да формира зашеметяващите 20% от продажбите ѝ до 2025, предаде Investor.bg.

Heineken представи конкурент – Heineken 0.0 –миналия май, а собственикът на Guinness Diageo ги последва през януари с Open Gate Pure Brew.

Carlsberg, която произвежда безалкохолна бира още от 2015, очаква приходите ѝ от този продукт да нараснат три пъти по-бързо от продажбите на бира като цяло.

Пивоварите реагират на променящите се навици на потребителите, но има още един мощен стимул зад тенденцията. Безалкохолната бира генерира 1,5 пъти повече приходи, защото заради липсата на алкохол не се плаща акциз.

Производители обаче все пак трябва да убедят потребителите, че бирата с 0% алкохол е достатъчно добра.

Рекламният език вече става все по-позитивен, отбелязва Euromonitor International. Рекламите хвалят това, което бира може да предложи от гледна точка на вкусовете и естествените съставки, докато в същото се отдалечават от факта, че в нея няма алкохол.

Анализаторската компания Mintel казва, че потребителите също все повече се отварят към идеята за безалкохолна бира, като 33% от испанците и 23% от германците вече я пият редовно. Германската пивоварна Erdinger предлага на всеки участник в маратона в Берлин безалкохолно пиво, когато минат финала. А според Heineken пазарът на безалкохолна бира расте с по 9% годишно във Великобритания.

Още новини за икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко супер, докато не започнеш да изкарваш пари и не откриеш бутиковите белгийски бири. Е тогава, няма и да си помисляш, за нещо, кеото се продава в метална опаковка в супера ...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората си варят сами бира.Излиза по скъпо но е бира.
35
1
 
3
 
! Отговори
имитиращи продукти преди 6 години
от безалкохолната гаД.на бира само тази с плодовия аромат може да е по гНУс.на..
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безалкохолната бира е" джендъра "при бирите
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В романа на Е.М.Ремарк"Черния обелиск"има сцена как се приема чирак в гилдията на майсторите пивовари -сварената от него бира се излива на скамейката на която седи с кожените си ***,след няколко часа като стане ако скамейката не е залепена за гащите му,не става пивовар
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха всички да си приличат на вкус,хмела им идва от двама,трима доставчика на гранули ,добавят еднакви аромати и ми липсва плътната пяна от едно време.Сега просто не задържат пяна .Харесвам Гинес-тъмно,Старопрамен и Кромбахер
31
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
"Рекламният език вече става все по-позитивен, отбелязва Euromonitor International. Рекламите хвалят това, което бира може да предложи от гледна точка на вкусовете и естествените съставки, докато в същото се отдалечават от факта, че в нея няма алкохол." - Е тва е писано и "проверено" от малoумен.
30
1
 
8
 
! Отговори
спомени преди 6 години
Последната българска прекрасна ,БИРА умря през средата на 90 те години.Съвременната трае с месеци отворена но си е пиккуч и само сега и само за вас вече 0 алкохол.
29
4
 
2
 
! Отговори
еххх преди 6 години
урина + спирт + други = бира
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пил съм над 50 вида бира и у нас и в чужбина и за мене най-хубавата бира е STELLA ARTOIS. Като да не забравяме, че тази в България се пройзвежда от Каменица и се усеща малка разлика от белгииската.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли как да пия нормална бира, по-добре да се надувам с кока-кола.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем, че след електрическите цигари и безалкохолната бира е наред да се сдобиете и с надуваема жена, тааа.. умната.
25
5
 
2
 
! Отговори
Бираджия преди 6 години
В Кауфланд има една белгийска бира Leffe, по 2,50-2,70 за 330 мл, като искам да се поглед и си купувам от нея, а иначе за през зимата сега Каменица тъмно.
24
1
 
0
 
! Отговори
FIGUR808 преди 6 години
Das Echte schwaben brau marzen 5.7 %
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро пих немска тъмна бира и разбрах, че в България не се прави никаква истинска тъмна бира. Разликата е потресаваща. Как пък не направиха една свястна бира, ако ще да е няколко пъти по-скъпа, но поне да е на ниво. А то само спиртосани пикни.
22
2
 
7
 
! Отговори
jendos преди 6 години
Няма по-добра бира от различните манастирските бири, а иначе номер 1 са белгийските. То скоро ми се струва, че с идването на атомните физици преди 2 години - май чая ще е най-продаваем............
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безалкохолната бира е като сутиена на простора - най-важното вътре го няма....
20
3
 
22
 
! Отговори
Бираджия преди 6 години
Безалкохолната бира е първата стъпка към надyваемата жена!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 17 Пиех старопрамен доста време, след това Амстел, но от нашите бири най- добрата за мен е Стела Артоа...по лилценз , но наша. Страхотна. Иначе...всеки с вкуса си...на мен ми харесва Стелата...на теб повече старопрамен, но... за мен най-добрата от нашите бири е Стела. Опитвал съм и Гролш. Дето 3 лева 450 милилитра. Не става.
18
3
 
23
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Глупости, безалкохолната бира е пълен отврат. Веднъж пих такава защото бях с колата. Няма да повторя, като съм с колата по-добре газирана вода, но не и този бълвоч.