Нови лидери и стари конфликти: Колко близо е светът до пропастта?

През последната година светът се доближи до тежки въоръжени конфликти
Обновена: 11 фев 2018 19:09 | 11 фев 2018 19:09, Боряна Павлова
100
Нови лидери и стари конфликти: Колко близо е светът до пропастта?
Снимка: архив Reuters

Международният ред се руши, опасността от сериозни конфликти расте. Мюнхенският доклад за сигурността очертава отрезвяваща картина на положението в света - и сочи какъв ще е тонът на следващата Мюнхенска конференция.

Експертите по сигурността рядко са оптимисти, а това се усеща и в техните доклади. Далеч от оптимизма е и новият мюнхенски доклад за сигурността. Той е озаглавен "До пропастта и обратно?" и описва застигащата ни нова несигурност, пише  "Deutsche Welle".

През последната година светът се доближи много повече до евентуални тежки въоръжени конфликти, пише председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер още в увода на доклада, използвайки дори формулировката "твърде близо". Ишингер прави препратки към опасното дрънкане на оръжие между САЩ и Северна Корея, към нарастващото съперничество между Саудитска Арабия и Иран, към все така високото напрежение между НАТО и Русия в Европа.

САЩ загърбват водещата си роля

Както през изминалите три години, така и сега докладът за сигурността подготвя почвата за предстоящата мюнхенска конференция по сигурността, която ще се проведе в края на идната седмица. Настоящият доклад изглежда така, сякаш е продължение на миналогодишния. През февруари 2017 авторите на доклада предупредиха, че при управлението на Тръмп САЩ могат да изоставят ролята си на гарант на международната сигурност, както и да започнат да оформят външната си политика по-националистически. Сега, година по-късно, докладът по сигурността описва точно това: Щатите загърбват своята водеща роля.

Те демонстрират твърде малко интерес към изграждането на регионални и глобални институции, които изработват правилата за формирането на международните отношения. Според доклада, САЩ са се сбогували с политиката, залагаща на общите ценности. За американците сега от значение са единствено общите интереси по някои определени точки. Паралелно с това спада и интересът им към дипломацията: бюджетът на американското външно министерство бе намален драстично, но в същото време разходите за въоръжаване на страната нараснаха. В доклада по сигурността са цитирани следните думи на американския експерт по външна политика Г. Джон Икънбери: "Най-могъщата нация на света започна да саботира реда, който сама наложи".

Европейците стават самостоятелни?

За европейците това означава, че оттук нататък те трябва да се грижат много повече за собствената си сигурност, отколкото досега. Докладът напомня и за следното изказване на Ангела Меркел от май 2017 малко след германската визита на Доналд Тръмп: "Отминаха времената, в които можехме изцяло да се доверим на другите." Сега европейците наистина трябва да вземат съдбата си в собствените си ръце, каза още канцлерката. А с това тя имаше предвид и по-високи разходи за въоръжаване.

Ако всички страни-членки на ЕС и Норвегия се придържат към набелязаната цел от 2% и действително вложат два процента от своя БВП във военния сектор, до 2024 разходите за въоръжаване ще скочат с около 50% до близо 386 милиарда долара. За да се повиши обаче мощта на европейските армии, е нужно и друго: те трябва да се омрежат още по-тясно. Трябва да се работи и в сферата на дигитализацията. А всичко това би погълнало огромни финансови средства. Според авторите на доклада, трябва да се работи и в посока на консолидирането на различните клонове на европейската оръжейна индустрия.

И все пак: докладът отбелязва наченки на сближаване в сферата на европейската отбрана: 25 държави решиха да координират своята политика по сигурността и отбраната на европейска основа в рамките на новосъздадената организация за постоянно структурирано взаимодействие PESCO (Permanent Structered Cooperation). Франция и Германия възнамеряват да разбработят заедно следващото поколение бойни самолети. А в лицето на френския президент Еманюел Макрон идеята за обща европейска армия намери силен защитник.

Климатични промени, конфликти, миграция

И в други аспекти новият доклад по сигурността прилича на продължение на миналогодишния. Още през миналата година темите за климата и миграцията заемаха обширно място в доклада. Сега в него се изразява съжаление, че САЩ са напуснали Парижкото споразумение за климата и че в своята най-нова стратегия за националната сигурност не разглеждат промените в климата като риск за сигурността.

Тазгодишният доклад ни напомня, че 2017, както и 2016 и 2015, влиза в историята като една от трите най-горещи години, откакто се архивират климатичните промени, както и че тя премина под знака на катастрофални бури, суша и наводнения. В същото време докладът насочва вниманието и към връзката между климатичните промени и конфликтите. Климатичните промени подсилват конфликтите, пишат авторите на доклада. "Продължаването на многобройни дълготрайни въоръжени конфликти беше една от основните причини за миграция, прокуждане и глад", се казва още в частта за Африка и миграцията.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 11 месеца
... а забравих и т.н. "турци" в България - те естествено са готови да се жертват пък за Турция.
48
1
 
2
 
! Отговори
???? преди 11 месеца
.... и като Ви чета коментарите, какво излиза - че ще се изтрепем един друг, едните за Русия, другите за САЩ. Нали сте БЪЛГАРИ, къде Ви е подкрепата за БЪЛГАРИЯ!
47
1
 
2
 
! Отговори
???? преди 11 месеца
Много сте отворени пред компютъра, на топло! Гледах филм за Сирия и там един ЧОВЕК показва къде са убили дъщерите му, едната на 4 другата на 12, жена му, майка му при бомбардировка! Погледа му издаваше всичко, нямаше страх от нищо - какво по-страшно от това! А политиците си дрънкат глупостите ..... и трепят наред! А Вие ги защитавате!
46
0
 
0
 
! Отговори
Свободен българин преди 11 месеца
До Това е рецептата 14 - Да, така е. Няма Крим...
45
1
 
1
 
! Отговори
Ядосан преди 11 месеца
До Анонимен: Само ако те намеря ще...***, спиш ли?
44
0
 
1
 
! Отговори
True преди 11 месеца
Turskite trolove da si gledat istambulskata konvenciq ili da zaminavat za Afrin.Antraksa v turskata kochina ne im se otrazqva dobre.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Азчинистратора да почисти! Заповед.
42
0
 
1
 
! Отговори
ЗДРАСТВУЙТЕ! Я БОТ преди 11 месеца
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
41
4
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 11 месеца
Светът е много близко до унищожаване на огромната част от населението на земята като проекта е да остане само един златен милиард. Толкова.
Новият световен ред предвижда избиването на голямата част от населениетп чрез ядрена война като началото ще бъде поставено в една война между Пакистан и Индия. Само там ще загинат милиард и половина.
Златният милиард включва учени, лекари, инженери и най-богатите от планетата. За всички останали дейности в момента се създават роботи.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Войните са мотора на прогреса, Уса са учасвали в првече от 100 досега и затова са номер 1.
39
2
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 11 месеца
Браво!
За съжаление изглежда в БГ маймуните преобладават, или някоя *** е начукаха минуси на поста ти.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-голямата опасност за мира на планетата са психопатите, завзели властта в диктаторските режими, ярък представител на които е Джуджагин!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех ама се скъсахте да преписвате и превеждате чужди статии, как пък едно нещо вие не написахте първо
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашата най голяма пропаст от която няма излизане, е ГЕРБ вече 10 години затъваме и няма изход.
35
1
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 11 месеца
За съжаление не е така, в случая те само цитират немски изследователски институт или каквото там е. За съжаление война и преразпределение е неизбежно. За съжаление една евентуална война трудно ще остави след себе си нещо за разпределение
34
5
 
7
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 11 месеца
DW като че ли е създадена от Йозеф Гьобелс?
33
9
 
6
 
! Отговори
Деси преди 11 месеца
Корни,ние с Румбата за Свети валентин сме в Ню Йорк при младежа.Идвайте и вие бе.По принцип Да живее братска,православна Русия де(:(:(:(:
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе война ке има...!
31
11
 
6
 
! Отговори
Кака Корни преди 11 месеца
Абе балъци,ние с Деси Радева(президеншата)спасихме децата си и ги изнесохме в САЩ(колкото и популистично да ви звучи)Ваште обаче ги праштайте в Русия при Воватагтака е модерно сега.(:(:
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Делите се на русофили и русофоби. Аз съм от последните по определение! Когато дойде нашият ден (скоро) ще има истински нов ред - ред на трудовите и можещи хора. Маймуните ще са роби и толкоз! ПРАВА ЗА УМНИТЕ И ТРУДОЛБИВИТЕ! И сега ги издържаме останалите ***! Идва денят НИЕ да кажем колко и на кого! Хайл!