"Искам син! Защо ми раждаш дъщеря?!"... Нежеланите момичета на Индия

Хиляди момиченца биват убивани или изоставяни веднага след раждането
12 фев 2018 22:00, Василия Пейчева
79
"Искам син! Защо ми раждаш дъщеря?!"... Нежеланите момичета на Индия
Снимка: Архив, Reuters

Много индийци дават мило и драго да им се роди момче. Според представите им, синът е ценност: той носи гордост, слава, пари. Дъщерите обаче често са нежелани, пише "Дойче веле".

Према от Ню Делхи може да го потвърди. Когато родила първата си дъщеря, роднините ѝ били щастливи. При втората ѝ бременност обаче всички непрестанно ѝ повтаряли: "Сега вече ще е момче". Само че отново се родило момиче. "Мъжът ми направо откачи. Прокълна ме, биеше ме и крещеше: "Искам син, син. Защо ми раждаш дъщеря? Другите жени как успяват да родят синове?!"

Мъжът на Према просто не си намирал място от гняв. Един ден грабнал една летва и заудрял с нея малката си дъщеря по главата. От раните рукнала кръв, детето било откарано в болница. Мъжът заплашил, че ще убие и двете си дъщери. И така тя избягала при родителите си. Само че никой в семейството ѝ не я защитил. Всички я смятали за виновна, че не е родила син. Братята ѝ я заставили да се върне при мъжа си. Казвали: Дори да те бие, ти си длъжна да останеш при мъжа си."

Да убиеш новородено

Према отново забременяла. Често повръщала - точно както при предишните две бременности. Мъжът и родителите му решили, че това е сигурен знак, че детето пак ще е момиче. Свекървата искала мъжът да изгони Према и да се разведе. "Оставиха ме сама. Нямах достатъчно пари даже да нахраня децата си."

Историята на Према звучи невероятно, но в Индия тя не е изключение. Дори правителството неотдавна беше принудено да признае, че в страната живеят около 21 милиона нежелани момичета. Според него, годишно държавата се лишава от по два милиона момичета: поради аборти и убийство на децата директно след раждането, или пък защото те умират, след като са били изоставени на произвола на съдбата.

Сейхо Синкх е ръководител на една организация в Делхи, която подкрепя раждането на момичета. "В Южна Азия предпочитат момчетата", обяснява той. "За момичетата семействата трябва да плащат зестра, когато ги женят. Тоест те струват пари на семейството, докато при синът е обратното - той носи пари на рода", казва Синкх. Той разказва още, че в Индия изследванията с ултразвук са много евтини, а според него така се стига направо до геноцид. "Според нашите оценки, прегледът на бременни с ултразвук води до премахването на 9000 момичета дневно: или чрез аборт, или чрез убийство директно след раждането им."

В Индия при това е забранено при изследване с ултразвук да се казва на родителите какъв ще е полът на детето. Само че точно богатите индийци са вманиачени на тема "син", те могат да си позволят да дадат подкуп на лекаря, за да им каже дали детето ще е момче или момиче.

Според преброяването в Индия през 2011 година, броят на момичетата е значително намалял в сравнение с данните от преди 30 години. Най-вече в Северна Индия, където отношенията в обществото са особено консервативни, се раждат повече момчета, отколкото момичета.

"Мъжът ми иска много синове"

Према, която била прогонена от свекървата си, е родена в бедно семейство. След като мъжът ѝ я изхвърля - бременна и с две дъщери на ръце, тя се хваща да работи като чистачка на различни места, за да изкара дребни пари. Изхранвала се само с хляб и сол, разказва тя. Лекарите ѝ кавали, че е твърде слаба за нормално раждане, смятали, че тя или детето ѝ ще умрат. "Само че аз все пак родих нормално. И беше момче. Четири килограма", разказва Перма.

Веднага след раждането мъжът ѝ я потърсил. Поискал прошка. "Наложи се да му простя. Само че сега не ми разрешава да даваме пари за образованието на дъщерите ни. Но поне вече не бие момичетата ни."

По-малката ѝ дъщеря е на 11 и мечтае да стане учителка, а по-голямата иска да следва медицина. Према е твърдо решена заради децата да се пребори с мъжа си. Междувременно родила второ момче. А мъжът ѝ иска и още синове. Према обаче с усмивка разказва, че се е подложила на стерилизация без знанието на съпруга си.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Защото ромите у нас са православни и стария обичай е бил - от булката даровете,зестрата, а от съпруга къщата и осигуряването на жената и децата.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ромите в България си продават щерките. За тях е изгодно да имат дъщери. Много интересно. Нали в крайна сметка идват от индийския регион, защо имат различни традиции?
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каквито и да са традициите,не е нормално
И хич не е родителско ,още по-малко бащинско
да си удряш детето
Има разлика да го ошамариш по дупето за
някоя беля, но да го удряш по
главата...
45
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Не можеш да четеш!

"За момичетата семействата трябва да плащат зестра, когато ги женят. Тоест те струват пари на семейството докато при сина е обратното той носи пари на рода"
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Българин

Тези традиции са народни, остатък са от древната им култура и нямат нищо общо с държавните закони на Индия.
От доста време официалните власти се опитват да премахнат изискването за осигуряване на зестра, защото точно то е причината много семейства да не искат да имат дъщери.
43
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Защо само вините народа и го наричате примитивен не мога да разбера? Каква вина има народа, че управниците им мислят налудничеви закони. Поствете се на тяхно място. Всеки път когато дъщеря ви се омъжва да трябва да давате по да кажем 2000 лв , плодове, зеленчуци, вино и други такива неща. Ми ако имате 2-3 дъщери? Не знам дали са точно така са нещата в Индия, но като прочетох статията с такова впечатление останах. Като имаш дъщеря плащаш, като имаш син получаващ. Че то кой няма да иска да има син
42
0
 
15
 
! Отговори
anq преди 11 месеца
До Анонимен

Ако не си носител на Y хромозома в семенната течност и 10 да направиш все момичета ще бъдат !
Справка някой царски фамилии !
41
1
 
53
 
! Отговори
Родител преди 11 месеца
Всяко дете е Божи дар! Без значение дали е момче или момиче.
Имам две дъщери и съм безкрайно щастлив!
40
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
До Дзъ
Изказването ви е тъпо! И абсолютно невярно!
39
3
 
23
 
! Отговори
Проблем преди 11 месеца
Единственият начин да не се размножават индивиди като тези е да няма жени, за тях семейно планиране на съществува. Като няма момичета, няма и тълпи от индивиди, които са липсващото еволюционно звено между *** и човека. Така, че братя индийци, дерзайте и продължавайте все така, момичета не ви трябват, а на нас - нито момичета, нито момчета от вашия вид
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
едно от нещата коите е премахнал пророка Мухаммед чрез исляма е именно традицията да се убиват момичета при арабите. Периода преди него е наричан джахилия - невежество, поради това и много други диващини дори арабите ги е срам да разказват колко зле е било преди исляма. Много тук ще ми сложат минуси, поради неосведомеността си или поради неприязънта си към мюсюлманите, но това е исторически факт.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ХХ и ХУ сперматозоидите имат различна подвижност.
При подходящи условия, шансовете на “мъжките” да доплуват първи, се увеличават.

Но в общия случай ХХ са по-подвижни.
36
81
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Полът на детето зависи от мъжа.
Ако си потиснат, невротичен слабак, ще правиш момичета.
Също и ако си в лоша кондиция.
За момчета се иска спокойствие, самоувереност и мъжка топлина.
Толкоз по въпроса.
35
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е много жестоко.
В Индия, Китай, Бангладеш, Африка трябва нещо да се направи с тази популация, защото кълбото ще гръмне ако така продължава. Направо се плодят като хамстери.
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е така,защото сватбите в Индия са много скъпи и докато мъжа осигурява семейството,то родителите на момичето плащат сватбата в много райони на Индия.А хората са крайно бедни,обикновено бедните се отказват от момичетата.
33
8
 
32
 
! Отговори
Я стига! преди 11 месеца
До генетик

Глупости говориш,кога са ни учили на обратното?! Всеки знае и в училище учихме,че от хромозомите на мъжа зависи пола на детето,това е първото нещо което сме учили.
Не забравяй,че противозачатъчните хапчета са изобретени от българин!
32
4
 
41
 
! Отговори
генетик преди 11 месеца
Полът на детето зависи единствено от бащата,защото яйцеклетката на майката винаги има х-хромозома, докато сперматозоидът на бащата може да има х или y-хромозома. При плода с х-х хромозоми детето е момиче, а плод с х-у хромозоми е момче. Докато руските псевдоучени ни убеждаваха, че процентното съотношение при хромозомите на мъжа е 50%-х и 50%- у хромозоми, през 70-те години на миналия век американските генетици видяха хромозомите под микроскоп и разбраха, че това съотношение е различно... следва
31
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Дзъ

Сигурен ли си, че след като разберат какъв ще бъде полът на детето, някои нашенци не принуждават жените си да абортират?
30
9
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 11 месеца
И в Бг не сме много по-далеч...само не ги убиваме, но иначвеее ... мъжко да е
29
3
 
24
 
! Отговори
:))))))))))) преди 11 месеца
До Бай ***

Бреееей,
Сперматозоидите не били ракети с автоматично насочване!
А защо очакваш тя да е нещо като прихващач?
Щом като си такъв майстор, ще ги насочваш!