КНДР в ПьонгЧанг: Ще има ли напредък в преговорите?

Присъствието на сестрата на Ким Чен Ун не е равносилно на успех
12 фев 2018 11:30,
9
КНДР в ПьонгЧанг: Ще има ли напредък в преговорите?
Ким Йо Чен говори с президента на Южна Корея Мун Дже Ин Снимка: Reuters

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо Чен, се оказа в центъра на вниманието след пристигането си в Южна Корея на историческо тридневно посещение, на което присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, пише британският в. "Гардиън".

Като пратеник на брат си, тя имаше за цел да покаже "по-меката" страна на севернокорейския режим, известен с нарушения на човешките права и заплахи с ядрена война, посочва БТА.

За момента стратегията очевидно проработи с южнокорейските медии - ужасите, извършени от брат й, баща й и дядо й на север от границата, почти не се споменават в активното международно отразяване на събитията около игрите, подчертава британското издание.

Още по темата

"Дори посещение на самия Ким (Чен Ун) не би могло да бъде по-ефективно като пиар на севернокорейския режим, особено имайки предвид, че брат й е известен като безжалостен диктатор", заявява О Йон-чен, директор на "Кореа таймс". Ким Йо Чен обаче стана знаменитост в Южна Корея, известна със склонността си към внезапни увлечения. Анализатори обсъдиха всички подробности от стила и външния й вид. Посланието, което тя отправи, се фокусираше върху сближаване между Пхенян и Сеул, което да доведе до обединяване на страната и просперитет.

Въпреки това южнокорейците изпитват дълбоко недоверие към семейството й. Ким Йо Чен получи своята минута слава, но се очаква тя скоро да отзвучи, пише в. "Гардиън".

"Севернокорейците са хитри и упорити преговарящи. Вероятността да се замаят от добрите олимпийски настроения и да направят драматична отстъпка е нулева", заяви Робърт Кели, професор по политически науки в Националния университет в Пусан. Олимпийските игри ще променят само атмосферата на преговорите - и то само до възобновяването на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, подчертава той.

Въпреки студенината между представителите на САЩ и Северна Корея (КНДР) зад кулисите е бил постигнат реален дипломатически напредък, който може да доведе до преки преговори между Вашингтон и Пхенян, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на журналист, придружавал Пенс в Южна Корея.

В два разговора между Пенс и президента Мун е било постигнато съгласие за условията за водене на разговори със Северна Корея. Идеята е те да бъдат започнати от Южна Корея с възможност САЩ да се присъединят скоро след това. Вашингтон и неговите съюзници няма да спрат да оказват натиск върху режима на Ким Чен-ун, но ще се откажат от искането си той да направи отстъпки преди започването на преговори. Южнокорейският президент от своя страна е гарантирал, че КНДР няма да получи никакви отстъпки срещу разговори, без да предприеме реални стъпки към денуклеаризация.

"Мисля, че това е различно от последните 20 години", заявява самият Пенс в интервю за "Вашингтон пост", добавяйки, че предстои да се установи на какви отстъпки е готов режимът в Пхенян.

Възможно е споразумението да се провали отново. Ким Чен-ун иска твърдо международната общност да приеме КНДР като ядрена държава. Пенс заяви по време на посещението си в Токио, че скоро ще бъдат обявени още по-строги санкции срещу Северна Корея, което може да подтикне режима в Пхенян към подновяване на ракетните и ядрени изпитания, спирайки дипломатическия процес. Южнокорейският президент Мун работи за избягване на подобен резултат, като обмисля да приеме севернокорейската покана за посещение в Пхенян и призовава северните си съседи да започнат възможно най-скоро разговори със САЩ.

Решението на Белия дом да подкрепи започването на преговори без предварителни условия е от огромно значение. То премахва разногласията между Вашингтон и Сеул и увеличава шансовете САЩ и Северна Корея да започнат скоро процес, който е най-добрият шанс за предотвратяване на опустошителен международен конфликт, подчертава в. "Вашингтон пост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
17
 
! Отговори
Да ама НЕ преди 6 години
Драги ми смехурковци от форума. Рано е още да оставим двете Кореи да се разберат. Доакто Кимчо стиска ядрените оръжия в юмрука си, северна Корея за нищо не е готова. Но нека погледнем реалната ситуация днес, като зарежем пожелателното мислене. Реалът е такъв. Има движение, Кимчо поне показа някакво желание за разговори. И това е нещо. Знам, че той ползва олимпиадата за трамплин, обаче и от трамплин се пада. Повече по въпроса - в друг постинг.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПРЕДЪК В ПРЕГОВОРИТЕ ЩЕ ИМА, АКО САЩ БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ.В СЛУЧАЯ ТЕ СА ВРЕДЕН ЕЛЕМЕНТ ТАМ.
7
3
 
25
 
! Отговори
Жо преди 6 години
АБСУРДНО е да се мисли за обединение на двете Кореи. Няма вариант, който да устройва и двете държави.Вярвате ли, че Кимчо ще се съгласи да отвори границата? Нали никой не си представя, че Ким Чен Ун ще се съгласи на мирни демократични избори едновременно в Севера и Юга и ще се откаже от "кокала" ако ги загуби? Още по абсурдно е южнокорейците да поискат да ги управлява комунист. Преди да пишете глупости- мислете!
6
2
 
23
 
! Отговори
Radio Ереван преди 6 години
- Ще има! Ако борците за демокрация отвъд Атлантика не им дойде твърде миролюбиво и демократично!
5
3
 
32
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Ако САЩ не се намесват до сега двете кореи да се бяха разбрали.
4
10
 
24
 
! Отговори
Аз там преди 6 години
Щяха да си ги решат, ама на мястото на Samsung щеше сега да има казарма :)
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много отдавна щяха да са си решили проблемите, ако нямаха такива усърдни и загрижени помощници отвън.
2
2
 
32
 
! Отговори
ОФ преди 6 години
Ще ви кажа отсега кой факт ще е показателен за позитивното развитие на взаимоотношенията между Севера и Юга. Ако след края на олимпиадата ЮК се поддаде на натиска и позволи да бъде въвлечена в мащабни съвместни военни учения край бреговете на КНДР затоплянето ще приключи преди да е достигнало до 0 градуса по Целзий.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ако "великите демократи" не се намесят и оставят корейците да се разберат като един народ.