България през белгийски поглед: И трески за дялане, и достойни приоритети!

Преподавател по история в Американския университет разказва за страната ни
Обновена: 13 фев 2018 21:09 | 13 фев 2018 21:00, Боряна Павлова
32
България през белгийски поглед: И трески за дялане, и достойни приоритети!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Един от водещите вестници в Белгия "Либр Белжик" помества днес мнението на белгиец, преподавател в Американския университет в Благоевград, за България и председателството на Съвета на ЕС, пише БТА.

Авторът Жан-Франсоа Кромбоа преподава съвременна европейска история и е завършил Брюкселския свободен университет. Той отбелязва, че председателството дава повод за осветяване на нашата страна и за оценка на напредъка й от присъединяването към ЕС преди 11 години.

Кромбоа отчита, че нашата страна и Румъния са влезли в ЕС с много условия, сред които и наблюдението на Европейската комисия над правосъдието. Допълва се, че за управляващите у нас в последното десетилетие оставането на България извън Шенген е несправедливост, свързана с нерешителността на някои европейски ръководители да се изправят срещу общественото мнение в техните страни.

Отбелязва се, че предложението ЕС да се развива на няколко скорости е било възприето у нас като пореден опит за ново разделение между държавите в Общността.

Кромбоа нарича "достойни за похвала" приоритетите на българското председателство, но изразява опасение, че по тях няма да бъде постигнат значителен напредък. Той допълва, че неизбежно до края на председателството ще има работа около напускането на Великобритания и преговорите за следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Авторът посочва, че управляващата коалиция в нашата страна включва крайни десни националисти, "отчасти проруски", с расистки и ксенофобски убеждения. Той добавя, че крехкото мнозинство зависи от един глас от тези среди, създаващи постоянна заплаха с небляскавите си идеи. Кромбоа разказва за взаимодействието между социалисти и крайната десница, подкрепени от Българската православна църква, в отричането на Истанбулската конвенция с неверните твърдения, че документът узаконява "трети пол".

От гледна точка на състоянието на икономиката в статията се казва, че нашата страна "на хартия" предизвиква завист с данните за ръст и с ниските данъци. Същевременно авторът пише, че България, като най-бедната в ЕС, страда от "невиждана в историята кръвозагуба" заради отпътуването на много млади хора в чужбина. Въпреки че за десетилетие доходите в България се удвоиха, те са под половината от средноевропейските, без да взимаме предвид пенсионерите, които живеят със 78 евро на месец, пише авторът.

Спазването на основните права буди тревога, особено заради медиите, чиято собственост е събрана в ръцете на няколко души "с повече от съмнителна известност". Българските правителства често пренебрегват изискванията на ЕС за опазването на околната среда, втурват се в бетониране на брега на Черно море и планините, особено Пирин, където се цели развитие на масов и евтин туризъм, посочва в статията преподавателят.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
До Белгия преди 1 година
Първо си вижте вашата мултикултурна, терористична държава и после критикувайте другите.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DGENDARA E COVEK S DOSTOINSTVO,A NE KATO TEBE--DEZATA TREBVA DA SE NAUCAT CE DA SI DGENDAR E NESHTO DOBRO.
29
4
 
4
 
! Отговори
Дойчин преди 1 година
Поредният третополов, който се загрижил за Истанбулската конвенция.Като искате си възпитавайте белгийските деца в Джендър идеологията.Долу ръцете от българските.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BALGARIA E NAI-VELIKATA DARGAVA V EVROPA.

NIE SME IM DALI KULTURA I BOGATSTVO.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ей 26

На балканските диваци, бълхарите са подарили ба! Миналата сряда ви подариха държавата, и веше е изке.нзана до върха на комина с преработен боб! Бетер сте от арийските си братя, тсиганьорите!
26
2
 
6
 
! Отговори
Ей 26 преди 1 година
На кого са подарили руснаците държава, бе? България е по-стара и от Русия и тот твоята пара.зитираща държава, която се намира на югоизток от нас. Това можете да правите - да рушите средновековни култури и да пара.зи.тирате върху световната икономика. Малко ли технологии ви дадоха Германия и САЩ, а сега плюе.те върху тях. Не.бла.го.дар.ни.ци!
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бълхарите са племе, неспособно да създаде и да поддържа функционираща държава! Това, че руснаците им подариха държава не ги прави способни да я управляват, както ако подариш на мяймуна самолет не я прави пилот!
Зазпарчадосайте я тази коч.ина и я поделете между съседните държави!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анти-фил преди 1 година
До Петров

Май намеква за бялата златка дето преди години приемаше ордени в москва точно по време на изборите за европарламент. Сиреч вместо да ни гледа интереса ходи се мазни на някви. Тия са другата страна на продажната " монета" а именно хора които не гледат нашия интерес а личния.
23
4
 
13
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Още едно западно либерастично лaйнo ръси мозък..
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къф е тоя измислен преподавател в измислен университед?
21
1
 
3
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Kakvo ste se navarteli po bg vestnicite,mazni turski mastii...Are kam Afrin da pokajete na Sultana kakvi ste babaiti!Chiba,dejba vaashta mama maangalska!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18
Да внесем гилотина от френските музей!
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази балканска *** бyлгapистан, която незнайно защо и се нарича "държава" да се закрие! Последният свестен човек, ако все още има такъв във великия кеннефистан, да полее кочината обилно с бензин и да не забрави да метне няколко граните в нея!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да работи върху реформата на съдебната система.
17
18
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Трябва да работим върху правата на сексуалните малцинства ако искаме нашите по-старши белгийски партньори да ни приемат като равноправни членове в цивилизованото евроатлантическо семейство.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да работи върху корупцията!
15
6
 
19
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Белгиецът (още по странно име от "македонецът") отбелязал че някои били проруски. Значи ако си американска пионка пълна с афро -азиатци като Белгия това е повод за гордост, а ако някой е "проруски" веднга трябва да доложиш. Иначе статията няма да излезе.
14
13
 
7
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Една правдоподобна и реалистична оценка за некадърността на българския народ сам да поеме съдбините си в свои ръце, и как прехвърля своите неуспехи когато не може да се справи както с корупцията, така и с популизма-патриотарски, и ще вижда някакви измислени конспирации с приемането на Истанбулската Конвенция!!!
Агент Матю Джарвис!ЦРУ!!!
13
6
 
24
 
! Отговори
. преди 1 година
Белгия през български поглед : джихадисти и джендъри .
12
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мнение на един трансджендър. Да си му четат глупостите афросънародниците му.