Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!

Ниската политическа култура ни дърпа назад в индекса за 2017 г.
13 фев 2018 22:42, Екип на Dnes.bg
61
Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България е 47-та най-демократична държава в света от 167 изследвани държави, според публикувания Индекс на демокрацията за 2017 г, изготвян от аналитичния отдел на "Икономист".

Според класацията, най-демократичната държава на Земята е Норвегия, а най-авторитарната – Северна Корея.

Класацията се изготвя по 5 критерия: избирателен процес и плурализъм, правителствено управление, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

България е поставена сред непълните демокрации, веднага след Тринидад и Тобаго и преди Аржентина. В подреждането в региона, "Икономист" ни слага преди еврочленките Полша (53 място), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64). Авторите на класацията съобщават, че през миналата година България е единствената държава в Централна и Източна Европа, в която демокрацията не бележи отстъпление.

Най-висока оценка по петте критерия българската демокрация получава за демократичността на избирателния процес – 9,17 от 10 възможни. Следват гражданските свободи (7,94), политическо участие (7,22), демократчност на управлението (6,49) и политическа култура (4,38 от 10 точки).

Като цяло европейските държави са демократични, с едно изключение – Турция, която е определена като "хибриден режим" между думокрация и авторитаризъм. Южната ни съседка заема 100-но място, губейки позиции за втора година след потушаването на преврата срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки сериозния спад в доверието на гражданите в управлението след избора на Доналд Тръмп, САЩ и Канада успяват да удържат позициите си на най-демократичен регион на планената, следвани от Западна Европа, Латинска Америка и Азия и Австралия.

В топ 10 на световните демокрации се класират четири европейски членки: Швеция (3), Дания (5), Ирландия (6) и Финландия (9). Заедно с Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Малта и Испания, те са признати за пълни демокрации. Групата на частичните, в която сме и ние, се оглавява в Европа от Италия (21) и включва още Португалия, Франция, Естония, Белгия, Чехия, Кипър, Словакия, Литва, Гърция и Латвия – всички те изпреварват България. Сред голамите еврочленки Франция е определена като непълна демокрация заради политическото напреждение около президентските избори и извънредното положение след атентатите в Париж, което ограничава част от свободите.

Авторите на изследването посочват, че Източна и Централна Европа продължават да страдат от ниска политическа култура, неработещи институции и проблеми със съблюдаването на върховенството на закона и с корупцията.

В челната петица на демокрациите в света освен Норвегия, се нареждат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия и Дания. Най-авторитарните държави са подредени нисходящо от Северна Корея, Сирия, Чад, Централно-Африканска Република и Конго.

Русия е определена като авторитарен режим и заема 135-о място от 167 държави. Качеството на демокрацията в Русия е оценено като това в Руанда, която е 134 и Замбия, класирана веднага след Москва. По петте критерия най-ниско е оценено демократичността на управлението на Кремъл.

Като цяло 49,3% от населението на Земята през 2017 г е живяло в някакъв вид демокрация. 4,5% се радват на пълна. 19 държави се смятат за демократични, 57 – за частични демокрации. В 37 страни управляват хибридни режими, а в 52 – авторитарни.  През годината световната демокрация е отслабена, констатират авторите от "Икономист интелиджънс юнит".


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
10
 
! Отговори
adam преди 8 месеца
Толкова простотии не бях чел скоро. Явно няма демокрация при авторите
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахах, демокрация.. преди държавата сега в частни ръце е сопата.и определено е по зле за народа !
Демографски срив, мизерия и глад !
Това е след 89год насам... !
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Посткомунистическа кло.ака на пребоядисани комундета и ченгета. Старото БКП не е слизало от власт, просто стна ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС...
21
2
 
9
 
! Отговори
демо крация преди 8 месеца
Абе усеща се някаква крация ,ама дали е демо или действаща?
Нинам.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В моментъа в цял свят демокрацията е само на хартия. Не мисля, че някога е било нещо различно в глобален мащаб. Най - големите "демократи" са най - недемократични, когато става дума за пари и пазари.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Винаги се оплаквате от политиците.Опитайте!На следващите избори не гласувайте за
никого.Какво ще стане с политиците?
18
1
 
19
 
! Отговори
демос преди 8 месеца
Демокрацията в българия е само на хартия истината е един псевдопреход дето комунистите стават олигарси а хората остават бачкатори ако са им останали работните места от самоунищожената икономика на дефицита ...
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Срам и ПОЗОР за крадливите Герберасти и останалата .....
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Верно ли САЩ са ги наредили сред демократичните държави?!

Муахахаа
15
3
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
До 13,
Пише се "Hafen der Wahrheit". Отиди на курс по немски!

Ма ти много знаеш бре, чак изпадам в недоумение как един човек може толкова много да знае!!
14
1
 
16
 
! Отговори
бългериа фърст преди 8 месеца
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни налагат волята на алчните международни концерни и картели. А ние имаме само правото да "избираме" политиците и да им плащаме високите заплати.
13
1
 
4
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 8 месеца
Пише се "Hafen der Wahrheit". Отиди на курс по немски!
12
3
 
9
 
! Отговори
бляна на поета преди 8 месеца
Ако приемем джендърконвенцията,ще рипнем поне с 50 места нагоре!А може и повече!
11
3
 
16
 
! Отговори
мутирал ген преди 8 месеца
България не е ли една еднопартийна комунистическа държава, ръководена от т.н. "герб" - мутирал ген на БКП?
10
2
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
До 9,
Ти ако си мислиш, че хората от Тринидад и Тобаго ядът бананите с корите, страшно много се лъжеш! Тринидад и Тобаго имат много развит туризъм и търговия,,което ги поставя в редиците с най-висока БВП. Ами вашая рАдина като се нарежда под 150 след Замбия и Зимбабве, а? - страна от третият свят!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак добре не сме след Конго
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Соросна класация.
7
2
 
25
 
! Отговори
България преди 8 месеца
Само претендира,че е демократична,но ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде сте видяли в някоя демокрация да избират една и съща мутра три пъти подред на власт? Демокрация е като няма тиранин. А в България е маймунокрация.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки ме чувства но не споделя за да не го помислят за изперкал браво хорица продължаваите така ви искам