Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!

Ниската политическа култура ни дърпа назад в индекса за 2017 г.
13 фев 2018 22:42, Екип на Dnes.bg
61
Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България е 47-та най-демократична държава в света от 167 изследвани държави, според публикувания Индекс на демокрацията за 2017 г, изготвян от аналитичния отдел на "Икономист".

Според класацията, най-демократичната държава на Земята е Норвегия, а най-авторитарната – Северна Корея.

Класацията се изготвя по 5 критерия: избирателен процес и плурализъм, правителствено управление, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

България е поставена сред непълните демокрации, веднага след Тринидад и Тобаго и преди Аржентина. В подреждането в региона, "Икономист" ни слага преди еврочленките Полша (53 място), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64). Авторите на класацията съобщават, че през миналата година България е единствената държава в Централна и Източна Европа, в която демокрацията не бележи отстъпление.

Най-висока оценка по петте критерия българската демокрация получава за демократичността на избирателния процес – 9,17 от 10 възможни. Следват гражданските свободи (7,94), политическо участие (7,22), демократчност на управлението (6,49) и политическа култура (4,38 от 10 точки).

Като цяло европейските държави са демократични, с едно изключение – Турция, която е определена като "хибриден режим" между думокрация и авторитаризъм. Южната ни съседка заема 100-но място, губейки позиции за втора година след потушаването на преврата срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки сериозния спад в доверието на гражданите в управлението след избора на Доналд Тръмп, САЩ и Канада успяват да удържат позициите си на най-демократичен регион на планената, следвани от Западна Европа, Латинска Америка и Азия и Австралия.

В топ 10 на световните демокрации се класират четири европейски членки: Швеция (3), Дания (5), Ирландия (6) и Финландия (9). Заедно с Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Малта и Испания, те са признати за пълни демокрации. Групата на частичните, в която сме и ние, се оглавява в Европа от Италия (21) и включва още Португалия, Франция, Естония, Белгия, Чехия, Кипър, Словакия, Литва, Гърция и Латвия – всички те изпреварват България. Сред голамите еврочленки Франция е определена като непълна демокрация заради политическото напреждение около президентските избори и извънредното положение след атентатите в Париж, което ограничава част от свободите.

Авторите на изследването посочват, че Източна и Централна Европа продължават да страдат от ниска политическа култура, неработещи институции и проблеми със съблюдаването на върховенството на закона и с корупцията.

В челната петица на демокрациите в света освен Норвегия, се нареждат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия и Дания. Най-авторитарните държави са подредени нисходящо от Северна Корея, Сирия, Чад, Централно-Африканска Република и Конго.

Русия е определена като авторитарен режим и заема 135-о място от 167 държави. Качеството на демокрацията в Русия е оценено като това в Руанда, която е 134 и Замбия, класирана веднага след Москва. По петте критерия най-ниско е оценено демократичността на управлението на Кремъл.

Като цяло 49,3% от населението на Земята през 2017 г е живяло в някакъв вид демокрация. 4,5% се радват на пълна. 19 държави се смятат за демократични, 57 – за частични демокрации. В 37 страни управляват хибридни режими, а в 52 – авторитарни.  През годината световната демокрация е отслабена, констатират авторите от "Икономист интелиджънс юнит".


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посткомунистическа кло.ака на пребоядисани комундета и ченгета. Старото БКП не е слизало от власт, просто стна ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС...
21
2
 
9
 
! Отговори
демо крация преди 1 година
Абе усеща се някаква крация ,ама дали е демо или действаща?
Нинам.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моментъа в цял свят демокрацията е само на хартия. Не мисля, че някога е било нещо различно в глобален мащаб. Най - големите "демократи" са най - недемократични, когато става дума за пари и пазари.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги се оплаквате от политиците.Опитайте!На следващите избори не гласувайте за
никого.Какво ще стане с политиците?
18
1
 
19
 
! Отговори
демос преди 1 година
Демокрацията в българия е само на хартия истината е един псевдопреход дето комунистите стават олигарси а хората остават бачкатори ако са им останали работните места от самоунищожената икономика на дефицита ...
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам и ПОЗОР за крадливите Герберасти и останалата .....
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли САЩ са ги наредили сред демократичните държави?!

Муахахаа
15
3
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До 13,
Пише се "Hafen der Wahrheit". Отиди на курс по немски!

Ма ти много знаеш бре, чак изпадам в недоумение как един човек може толкова много да знае!!
14
1
 
16
 
! Отговори
бългериа фърст преди 1 година
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни налагат волята на алчните международни концерни и картели. А ние имаме само правото да "избираме" политиците и да им плащаме високите заплати.
13
1
 
4
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 1 година
Пише се "Hafen der Wahrheit". Отиди на курс по немски!
12
3
 
9
 
! Отговори
бляна на поета преди 1 година
Ако приемем джендърконвенцията,ще рипнем поне с 50 места нагоре!А може и повече!
11
3
 
16
 
! Отговори
мутирал ген преди 1 година
България не е ли една еднопартийна комунистическа държава, ръководена от т.н. "герб" - мутирал ген на БКП?
10
2
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До 9,
Ти ако си мислиш, че хората от Тринидад и Тобаго ядът бананите с корите, страшно много се лъжеш! Тринидад и Тобаго имат много развит туризъм и търговия,,което ги поставя в редиците с най-висока БВП. Ами вашая рАдина като се нарежда под 150 след Замбия и Зимбабве, а? - страна от третият свят!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак добре не сме след Конго
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соросна класация.
7
2
 
25
 
! Отговори
България преди 1 година
Само претендира,че е демократична,но ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде сте видяли в някоя демокрация да избират една и съща мутра три пъти подред на власт? Демокрация е като няма тиранин. А в България е маймунокрация.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ме чувства но не споделя за да не го помислят за изперкал браво хорица продължаваите така ви искам
4
1
 
18
 
! Отговори
1933г. преди 1 година
Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление. Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй. Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от
случайни хора. България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.
3
1
 
26
 
! Отговори
1933г. преди 1 година
"За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано –
България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва,
както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции. Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички
се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите
– на сегашните.