Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!

Ниската политическа култура ни дърпа назад в индекса за 2017 г.
13 фев 2018 22:42, Екип на Dnes.bg
61
Има ли почва демокрацията у нас? Тринидад и Тобаго – преди нас!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България е 47-та най-демократична държава в света от 167 изследвани държави, според публикувания Индекс на демокрацията за 2017 г, изготвян от аналитичния отдел на "Икономист".

Според класацията, най-демократичната държава на Земята е Норвегия, а най-авторитарната – Северна Корея.

Класацията се изготвя по 5 критерия: избирателен процес и плурализъм, правителствено управление, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

България е поставена сред непълните демокрации, веднага след Тринидад и Тобаго и преди Аржентина. В подреждането в региона, "Икономист" ни слага преди еврочленките Полша (53 място), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64). Авторите на класацията съобщават, че през миналата година България е единствената държава в Централна и Източна Европа, в която демокрацията не бележи отстъпление.

Най-висока оценка по петте критерия българската демокрация получава за демократичността на избирателния процес – 9,17 от 10 възможни. Следват гражданските свободи (7,94), политическо участие (7,22), демократчност на управлението (6,49) и политическа култура (4,38 от 10 точки).

Като цяло европейските държави са демократични, с едно изключение – Турция, която е определена като "хибриден режим" между думокрация и авторитаризъм. Южната ни съседка заема 100-но място, губейки позиции за втора година след потушаването на преврата срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки сериозния спад в доверието на гражданите в управлението след избора на Доналд Тръмп, САЩ и Канада успяват да удържат позициите си на най-демократичен регион на планената, следвани от Западна Европа, Латинска Америка и Азия и Австралия.

В топ 10 на световните демокрации се класират четири европейски членки: Швеция (3), Дания (5), Ирландия (6) и Финландия (9). Заедно с Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Малта и Испания, те са признати за пълни демокрации. Групата на частичните, в която сме и ние, се оглавява в Европа от Италия (21) и включва още Португалия, Франция, Естония, Белгия, Чехия, Кипър, Словакия, Литва, Гърция и Латвия – всички те изпреварват България. Сред голамите еврочленки Франция е определена като непълна демокрация заради политическото напреждение около президентските избори и извънредното положение след атентатите в Париж, което ограничава част от свободите.

Авторите на изследването посочват, че Източна и Централна Европа продължават да страдат от ниска политическа култура, неработещи институции и проблеми със съблюдаването на върховенството на закона и с корупцията.

В челната петица на демокрациите в света освен Норвегия, се нареждат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия и Дания. Най-авторитарните държави са подредени нисходящо от Северна Корея, Сирия, Чад, Централно-Африканска Република и Конго.

Русия е определена като авторитарен режим и заема 135-о място от 167 държави. Качеството на демокрацията в Русия е оценено като това в Руанда, която е 134 и Замбия, класирана веднага след Москва. По петте критерия най-ниско е оценено демократичността на управлението на Кремъл.

Като цяло 49,3% от населението на Земята през 2017 г е живяло в някакъв вид демокрация. 4,5% се радват на пълна. 19 държави се смятат за демократични, 57 – за частични демокрации. В 37 страни управляват хибридни режими, а в 52 – авторитарни.  През годината световната демокрация е отслабена, констатират авторите от "Икономист интелиджънс юнит".


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
У Нас пси активни техники се ползват след 1969 година масово..Вижте кога почват да гласуват 99.98% за..
ПО време на срещи на др.Тодор Живков с студентите в залата винаги имаше добре презобени с подсладители младежи..
Отработените техники за обсебване и манипулации на тълпите не са от вчера..Вижте колко добре при Хитлер доведоха 7 милиона елитни мъже и жени от Германия до зловеща смърт
41
0
 
0
 
! Отговори
Има ДЕМОГЛУПАЦИЯ преди 1 година
ИМА НАГЛО ДЕМОГЛУПАЦИЯ>
Доказани престъпници на власт след 1980 година плащат с ограбени милиони от народа за експериментиране на разни пси активни ,пси препрограмиращи техники през телевизии ..Тровят милиони с нарочно подавани спец отровни през безалкохолни,бира,храни,хляб..Отравят милиони с хлор токсични отрови подавани вместо питейна вода и имитират ДЕМОКРАЦИЯ>Следят милиони с холограми в лични карти .Неудобните не се допускат до избори .. Крадат милиарди годишно от народа чрез подставени
40
0
 
2
 
! Отговори
15 ПЪТИ РАЗЛИКА преди 1 година
15 ПЪТИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЕПУТАТСТАКА ЗАПЛАТА И БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КОИ КОИ ККРАДЕ СЕГА И ЗА КАКВА КУЛТУРА НА КРАДЕНЕ ДА ГОВИРИМ
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има мнооооого демокрация,ама са я прибрали Бойко Борисов и сие.За другите няма.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Най-висока оценка по петте критерия българската демокрация получава за демократичността на избирателния процес"

Точно пък в избирателния процес няма нищо демократично. Гласувай за когото си искаш, те ще ти проброят гласа, за който си изберат, защото всичко е анинимно и няма как да докажеш за кого ти е отчетен гласа. Това ли наричате демокрация?
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в Римската империя е имало демокрация но не е важела за робите а само за гражданите. Така и сега - степента на демокрацията определя доколко богатите не си прегризват гърлата едни други. А за бедните никой не се интересува - те са извън класацията.
36
0
 
5
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 1 година
ЗО ГОДИНИ КРИМИНАЛНО И СТОПАНСКО КРАДЕНЕ,КОЙ КОЛКОТО МОЖЕ И КОЙ КОЛКОТО МУ ПОЗВОЛЯВА ДЛЪЖНОСТТА И МЕСТОТО В ЖИВОТА,ЛЕПСА НА ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО НА СТОПАНСКИ ОБЕКТИ ЗА РАБОТА И ПЕЧАЛБА,РУШЕНЕ,БЯГАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ НУЖДИ,САМО ЛИЧНИ ПРИСВОЯВАНИЯ,САМО ОБЕЩАНИЯ И РАЗМИНАВАНЕ С РЕАЛНОСТИТЕ НА ХОРАТА.ТОВА НЕ Е СТРОЙ,ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ ТОВА РАЗСИПНИЧЕСТВО И ДЕГРАДАЦИЯ,САМОУНИЩОЖЕНИЕ ЗАРАДИ ШЕПА БОГАТАШИ.ЯЗЪК,ЗА ХУБАВИЯ НАРОД И ХУБАВАТА ТЕРИТОРИЯ.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номерът не е да си в класацията- напред или назад , а да я правиш!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква демокрация ни говорят? Демократично е да немаш работа, да немаш стандарт, да те е страх от мутри, да издържаш огромна и неработеща държавна администрация. Да демакрасията остана само за некои които набързо забогатеха.
33
0
 
5
 
! Отговори
Конюнкура преди 1 година
Анализатори....хрантутници, обслужващи политически конюнктури.
Ако си гладен, а друг ти казва, че трябва да си сит, ще станеш ли нахранен!!!???
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демогравски срив мизерия глад-ДЕМОКРАЦИЯ !
31
1
 
14
 
! Отговори
vdch преди 1 година
Най-демократичната страна била Норвегия...
Всеки, написал "Барневарн" и разбрал какво правят другарите от въпросната гестаповска служба с дечицата ще видят къде зимуват раците във въпросната държава. Същото е и в Швеция.
30
3
 
14
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Думата ДЕМОКРАЦИЯ няма ясно значение, поради което всеки я разбира по различен начин. За мен най - важното е да се спазват стриктно законите! Ако това се прави престъпления от всякакво естество почти няма да има или ще бъдат сведени до минимум.Не е задължително една "демократична" страна да има висок стандарт на живот. Бих сложил Северна Корея на едно от първите места по стриктно спазване на законите и некорумпираност!
29
4
 
6
 
! Отговори
Партизан комунис преди 1 година
Яз грабвам манлихерата и хуквам у Балкана.Шъ зема власта сам.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаааааар булгааааааар ... дори тор за дива ливада не става от тебе бе майна!!
27
6
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
При нас не е демокрация - деградация е! За туй апелирвам за връщането на комунизма - тогва живота беше много по-добър.
26
3
 
8
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Частично живеем. Цял живот частично. Все не довършваме нещата. И демокрацията ни - и тя на половина.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази мизерия, корупция и шуробаджанащина каква демокрация, всеки ситрае и прави какво му кажат големите да не остане и без малкото което има
24
1
 
10
 
! Отговори
adam преди 1 година
Толкова простотии не бях чел скоро. Явно няма демокрация при авторите
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, демокрация.. преди държавата сега в частни ръце е сопата.и определено е по зле за народа !
Демографски срив, мизерия и глад !
Това е след 89год насам... !