Какво значи Е510 на етикета на храните?

За кои хора добавката може да е много опасна?
13 фев 2018 16:15,
21
Какво значи Е510 на етикета на храните?
Източник: Reuters

Като общо правило добавките към храните, които се означават с буквата Е и няколко цифри след нея, са строго разделени в няколко категории според действието си. Добавките, чието цифрово означение започва с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено влияние върху процеса на печенето им. Така, храните, които съдържат тази група добавки, са предимно в печена форма. Един от широко потребяваните продукти от тази група е Е510 – амониев хлорид. 

Амониевият хлорид е известен и като нишадър. Продуктът не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма данни за директни токсични ефекти от употребата му в малки количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни, на чиито етикети е обозначено съдържание на Е510. Все пак експертите препоръчват такива продукти да се консумират с повишено внимание от хора с определени здравословни проблеми.
 
Е510 се ползва в хранителната индустрия с две основни цели:
  • За подобряване цвета на брашната;
  • За подпомагане на печенето на продуктите и за придаване на специфичен хрупкав вкус:
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
везувий преди 6 години
отровите най-много са в изкуствените торове, за да оцелее човечеството трябва да се спре производството на торове.Торовете тровят земята, водите и хората и животните.Да се спрат и пестицидите, които отровиха почти всички животни в полетата ни, нямавече зайци, сърни в нивите, птици в горите, риба в реките.Химията е виновна за товасъстояние на земята, да се спре торенето на нивите, да се спрат пестицидите.
17
0
 
5
 
! Отговори
№17 продължение преди 6 години
Е-300 е аскорбинова киселина (вит.С). Всички знаем за ползата от това съединение. Но...Е-300 бе обявено за канцероген! Защо ли? От много ум и самонадеяност на псевдопреводач, слабограмотен ***. Вит.С участва в биохимичен цикъл наречен "Цикъл на Кребс" - на името на открилия го велик немски биохимик Ханс Кребс. Но кребс на немски значи рак и оттук започва галиматията. Завършвам с: плашете се само от лошите "Е"-та!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Е" означава порядък в номенклатурата на веществата, които използваме в практиката. Т.е. много полезно нещо - ред, порядък, лесна ориентировка. Около нас и в храната ни има полезни и вредни вещества с всички възможни преходи. И тъй като при капитализманай-важното е печалбата, в храната ни попадат разни вредни "Е"-та. Оттам и ответната реакция на потребителите - страх, недоверие. Добре поне, когато на опаковките се отбелязва съдържанието. Този страх от Е-тата често е несъстоятелен.Пример - Е-300
15
0
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Отглеждайте си чисти плодове и зеленчуци, дори ако имате само 100 кв. метра земя.Хем ще ви е вкусно, хем ще се поразкършите, ще бъдете дори щастливи, като хапнете собствено отгледани домат или ябълка.
14
2
 
5
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Вече не знаем нито каква е храната която консумираме, нито водата и другите напитки които пиеме, нито въздуха който дишаме, нито "лекарствата" с които ни "лекуват"!Вредните отклонения и мутации в организмите нарастват лавинообразно, явно твърдо са решили до края на този век да снижат численоста на населението на планетата ни да Един Милиард!
13
0
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 години
Статията (и продължението в Пулс) кърти.Няма начин да вкараш в каквато и да било храна опасно количество амониев хлорид защото ОТВРАТИТЕЛНО ще мирише на амоняк много преди да стигне опасна концентрация.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чрез тези Е-та се обръща резбата!
11
2
 
11
 
! Отговори
д-р Спок преди 6 години
replay житцето преди 43 минутиНяма да се учудя ако утре това вещество KCN наречено циан калий бъде разрешен да се влага в храните както и сярната киселина разбира се.Нали всичко в малки количества не било вредно.Не се коси. Специализираните отрови се внасят в ранна детска възраст чрез ваксините. Там даже и олово и живак има!Хайде наздраве!
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички вредни Е-та погълнати през млада възраст дават отражения след 30-тата година и после започваш да се чудиш к'во аджаба стана със здравето ми до вчера нищо ми нямаше и изведнъж болест след болест.Вече няма напълно здрави хора всеки влачи със себе си някоя или няколко болести.Една от причините са тия вредни добавки.С времето става натрупване и ето ви болест.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай европейската сертификация на вещества, които присъстват в храните започна някаква истерия от куцо и сакато, само и само да блесне.За да "набухнат" някои продукти се слагат основно амониеви соли, хидроген карбонати (сода), фосфати, и киселини - лимонена, винена (тартарат), ябълчна (малат).Незнайно защо се стига до някакви истерии, когато се споменат дадените вещества.По-важното е те да са в количества, които са регламентирани от законодателството.Иначе всеки си слага на око от тях.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в най-обикновената ябълка има 26 Е-та, в банана пак толкова, в броколите мисля, че бяха около 14. Всичко е Е-та, всичко е класифицирано. Не разбирам защо е това мрънкане. Има добри Е-та, има и вредни. Вредните са забранени да се влагат. Какво толкова има, та се раздухва темата.
7
7
 
6
 
! Отговори
житцето преди 6 години
Няма да се учудя ако утре това вещество KCN наречено циан калий бъде разрешен да се влага в храните както и сярната киселина разбира се.Нали всичко в малки количества не било вредно.Хранителната индустрия върви ръка за ръка с фармацевтичната-ядеш *** разболяваш се купуваш лекарства в повечето случаи до живот,а те пък от своя страна те убиват много бавно.
6
1
 
12
 
! Отговори
jj преди 6 години
До Анонимен 6Това, че нещо е ползвано в батерии, не значи, че е вредно в храната. :D Даже е смехотворно - в батериите има и вода. Батерия можеш да направиш и с лимони...Нишадър се купува в аптека, народната медицина го прилага при упорити гнойни ангини в количества, хилядократни на това, което се ползва като подобрител на печенето на хранителни продутки. Като цяло - не разбирам каква е целта на статията, освен да блесне някой коментар с бисер за батерии...
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през 1940-те на миналия век това обозначеното Е510 са го ползвали в батериите и сухите акумулатори. сега ни го слагат в храната.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рачо ни очаква...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екологично чистата храна и на Запад е измама. Идва основно от Китай и Южна Америка от страни с гигантска корупция, а контрол от западна страна на практика няма. В по-скъпите екологични продукти понякога намират даже повече отрови, отколкото в обикновените.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така нарачените Е-та са сигнатури на европейската агенция за безопастност на храните, така че моля джурналистите от днес.бг да обяснят как Е510 "не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз"?
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Запад можеш да си купиш и екологично чиста храна, но тя струва по-скъпо от тази, която съдържа каква ли не химия.Тук обаче откъде да намериш екологично чисти продукти, освен ако сам не си ги отглеждаш?