Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.

За десет дни на борите са обявени 9511 свободни места
Обновена: 13 фев 2018 07:49 | 13 фев 2018 07:40, Анисия Иванова
373
Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.
Архив: Булфото

Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година.

Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция и мобилност.

"В случаите на наемане на лица от отдалечени страни - например от Индия и Виетнам, транспортните разходи до България сериозно влияят на финансовото натоварване на работодателя и за него ще е по-ефективно тези разходи да се разпределят за по-продължителен период от време", пишат в становището си работодателите.

Работодателите настояват и разрешенията за наемане на чужденци да се дават по-бързо - за 2 седмици, вместо да се чака цял месец.

Бизнесът иска разрешенията за наемане на сезонни работници да се издават за повече от една календарна година.

Работодателите са притеснени, че през 2016 г. са се пенсионирали 107 078 души, докато през 2017 г. само 54 346 младежи са завършили средно образование.

45% от фирмите планират да назначат нови работници, а 29% посочват че има такава вероятност. Само за десет работни дни - от 2 до 16 януари, българските работодатели са обявили 9511 работни места.

"Абсурдната синдикалнопопулистка теза, че с вдигане на заплащането проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши, е крещящо несъстоятелна", пишат още работодателите. Те дават за пример Румъния, където има цели заводи с чуждестранни работници, Полша, където само работещите украинци са над 1 милион, и Германия, където над 17% от работната сила е от чужденци, пише "24 часа".

Поправките, предложени от Министерския съвет, предвиждат и да се увеличи от 10 на 20% общият брой на разрешените чужди работници за дадена фирма. По този начин се намалява и административната тежест за малките и средните предприятия, които най-често имали нужда от кадри. За тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35%.

Предвижда се отпадане на пазарния тест, който работодателят прави, преди да наеме чужденец. Ще отпадне и списъкът с професии за висококвалифицирани специалисти.

През първите 11 месеца на 2017 г. са издадени общо 683 решения за достъп до пазара на труда на чужденци. Най-много инженери, техници и спортисти сме внесли от Сърбия, Украйна, Турция, САЩ и Русия. За същия период синя карта са получили 155 IT специалисти, инженери и мениджъри от Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и САЩ. Общо 3275 са чуждите сезонни работници.

Споразумение за внос на работна ръка от Армения подписа в понеделник социалният министър Бисер Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
32
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
По-добре да изнасяме "работодателите" си за Индия и Виетнам и нещата ще си дойдат на местата, вместо да им внасяме работници от там. На тяхно място слагаме за началник най-дългогодишния и лоялен работник във фирмата им и той ще си подреди нещата за една седмица.
258
3
 
31
 
! Отговори
seira преди 6 години
ЗАЩО НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ С ОПАШАТАТА ЛЪЖА, ЧЕ СЕ "ВДИГА" МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА, А НА ПРАКТИКА СЕ "ВДИГА" ДАНЪКА, А РЕАЛНИЯ ДОХОД НАМАЛЯВА - РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОБЕДНЯВАТ!!!ДОКОГА У НАС "ПИШМАН" ПОЛИТИЦИ, МУТРИ, ***, КОРУМПИРАНИ ЧЕНГЕТА И ПРЕСТЪПНИЦИ ЩЕ СЕ "ПРЕРАЖДАТ" В "ЕВРОПЕЙСКИ РАБОТОДАТЕЛИ"?!КОГА НАЙ-ПОСЛЕ, ТРУДОВИЯ ЧОВЕК, ТВОРЕЦА НА МАТЕРИАЛНИ И ДУХОВНИ БЛАГА ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕН ЗА НАСЪРЧАВАНЕ В ЦЕНТЪРА НА ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА?!КОГА РОБА ЩЕ СЕ СЪБУДИ?!НАРОДЕ!!!!!!
257
0
 
31
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
То добре внасяте ама като им плащате по 600 лв. Те тия хора квартира няма ли да плащат ,храна сметки и тн.. И отделно пари да пестят . за жалост тва го може само едим българин.
256
1
 
20
 
! Отговори
seira преди 6 години
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО В "ПУТИНОВА" РУСИЯ Е ВЪЗМОЖНО НА "РАБОТОДАТЕЛ", КОЙТО НЕ ИЗПЛАЩА РЕДОВНО ЗАПЛАТИТЕ НА НАЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ, ДЪРЖАВАТА ДА МУ КОНФИСКУВА БИЗНЕСА И ЛИЧНОТО ИМУЩЕСТВО, А В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ - НЕ?!ЗАЩО У НАС Е ВЪЗМОЖНО ДА ТЕ ОСИГУРЯВАТ НА 1 000 лв., А ЗАПЛАТАТА ТИ ДА Е 400 лв.?!ЗАЩО У НАС СУМАТА, НА КОЯТО ТЕ ОСИГУРЯВАТ В НОИ СЕ РАЗМИНАВА С РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА (НЕ СЕ СПАЗВА ЗАКОНА!) И ВЪПРЕКИ ТОВА НИКОЙ НЕ Е ВЛЯЗЪЛ В ЗАТВОРА?!
255
0
 
19
 
! Отговори
seira преди 6 години
ИНТЕРЕСНО, КОГА ЩЕ ПРОМЕНЯТ КОДЕКСА НА ТРУДА ТАКА, ЧЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ДЪЛЖАЩИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ, ДА ПЛАЩАТ 100 % ДЪЛЖИМОТО?!КОГА "ДРУГАРИТЕ" ПОЛИТИЦИ ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО ТАКА, ЧЕ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ФИРМА, ОСВЕН ПОДПИСА НА РАБОТОДАТЕЛЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В ТРУДОВИЯ ДОГОВОР ДА ИМА ПОДПИС И НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА БРАНШОВИЯ СИНДИКАТ?!КОГА ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ В ЗАКОНИТЕ НИ, ЧЕ "ВЪНШНИТЕ" РАБОТНИЦИ НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ НА "ДЪМПИНГОВИ" ЗАПЛАТИ?!
254
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 260Люксембуреца е производителен, щото работи с апаратура, технологии, а не с кирка,лопата и метла. Съпоставяш несъпоставими неща.
253
0
 
3
 
! Отговори
МХМ преди 6 години
До Анонимен 269Сигурно си имат и един прислужник - Джон и една готвачка - Мънипени.
252
0
 
41
 
! Отговори
Вал преди 6 години
Не от Индия и от Марс да си внесете роби пак сте обречени на провал и фалит,защото бизнеса не е като кражбата и далаверите.Ако вашият метод на плащане е бил правелен,то на Запад да са го били използвали отдавна.Бъдете сигурни,че западните капиталисти много обичат парите си,но дават за да вземат.Капиталисти от 10 поколения назад,а не като вас крадци,простаци и мекерета.Никога повече български работодател-изедник,тука се беся ,в Англия ,но не се връщам! ***.
251
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДЕМ"Това ти изречение е абсурдно. Ако изгониш нашите работодатели и дойдат чуждите такива по-добре ли ще е?"Ами, всъщност, работил съм в няколко чужди фирми и в няколко български. И чужденците ВИНАГИ са били коректни с мен, а българите НИКОГА не са били.
250
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно ще ви кажа... Само 38 години са минали от Ислямската революция в Иран. В момента гледам как им се присмивате, че са забулени, а тогава са ходили по голи гърди на плажа. Извод: Достатъчни са дори само 38 години, за да ви съсипе някой, ако реши.Погледнете президентът на Египет, Гамал Абдел Насър. Той се смееше и не вярваше, че някога египетската жена ще е забулена, но днес е така.В момента ви лъжат за останалия свят, че е зле, а иначе тук затъваме яко. И следваме тоя пример за разпад.
249
1
 
41
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Хора защо си мислите че някой виетнамец ще дойде да работи,Виетнам не е това което беше прди 20-30 г. няма кой да дойде за 400-500 долара да бачка,има провинции дето средната заплата е 1000 долара,най-ниската пенсия е 300 долара,бензин и дизел са 1,40-1,50 лв.С една заплата от 1000 долара може да се купят 6 тона ориз.Просяци и клошари няма.Сглобяват се 11 марки автомобили ,има заводи за какво ли не.
248
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам приятел индиец. И както той твърди, той е от тяхната средна класа. Цялото му семейство (майка, баща, брат и той) си имат отделни коли (мерцедеси ги гледах на снимки). Живеят в широк апартамент, където освен тях, гледат и 2 кучета, 1 котка, аквариум с рибки. Всеки си има отделна стая, хранят се в специална трапезария, имат стаи за гости, две бани. Апартаментът си е техен, не изплащат заеми.А на вас тук ви пускат да гледате индийски филми от преди 20 години, за да ви лъжат "колко са зле там"
247
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русия са с по-високи заплати и няма да доойдат."Това не е вярно. Близо 5 години работих в Русия, но на позиция която ме устройва. Иначе там масово взимат по-ниски заплати от България. Има някои фирми в Москва и Санкт Петербург, където заплатите са по-добри, но те са много малки изключения. Иначе примерно програмистите там взимат значително по-ниски заплати. И то за неща, за които се програмира по-трудно. Казвам го от опит с компании, които косвено са ми били клиенти.
246
6
 
7
 
! Отговори
ДЕМ преди 6 години
До ист"Докато не изгоним нашите работодатели, държавата ще се обезлюдява и затъва."Това ти изречение е абсурдно. Ако изгониш нашите работодатели и дойдат чуждите такива по-добре ли ще е? Внимавай какво си пожелаваш. "Никой не се радва на нов шеф (макар и чужденец) и на малко прасенце, защото не се знае каква cвиня ще излезе!" Сядаш, говориш с работодателя си, разбирате се. Да ходим да берем краставици в Англия и да се държат с мен като с роб. Мерси, ама NO MERCY.
245
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе какво ще внасят, това да не е стока. И кой е казал че тея индийци и виетнамци ще дойдат тук. А и да дойдат те са толкова работни че направо ще се оправим с тях.
244
0
 
31
 
! Отговори
ист преди 6 години
Добре, ще внесат виетнамци, индийци.... След една година работници от тези държави ще заобикалят България. Проблемът не е в работната ръка. Прпоблемът е в работодателите. Догато не изгоним нашите работодатели, държавата ще се обезлюдява и затъва.
243
1
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Внесете си евтина работна ръка от Африка,нали иската евтина работна ръка,която да ви работи почти без пари-кръвопийци.
242
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-високопроизводителните европейци са люксембургците. Само 2-*** люксембургци ще вършат работа за 20 души българи. Много са производителни. Работонаемателите ще използват високата производителност на люксембургците и няма да се оплакват. Виетнамците и индийците не са производителни.
241
1
 
2
 
! Отговори
Sumensko bivo преди 6 години
Kelner, dve biri i muzikata da sviri...
240
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бъдат спрени, ще се превърнем като в Западна Европа - мултикултурна и многоетническа нация. Ще ни засипят с евтини индийци, за работонаемателите няма ценности, няма патриотизъм, няма Левски, Ботев, България, Родина. За работонаемателите има само печалба, евтино наемане на работа. Работонаемателите ще докарат на България проблемите, които днес тресат Западна Европа. Ако не бъдат спрени законодателно и с протести.