Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.

За десет дни на борите са обявени 9511 свободни места
Обновена: 13 фев 2018 07:49 | 13 фев 2018 07:40, Анисия Иванова
373
Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.
Архив: Булфото

Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година.

Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция и мобилност.

"В случаите на наемане на лица от отдалечени страни - например от Индия и Виетнам, транспортните разходи до България сериозно влияят на финансовото натоварване на работодателя и за него ще е по-ефективно тези разходи да се разпределят за по-продължителен период от време", пишат в становището си работодателите.

Работодателите настояват и разрешенията за наемане на чужденци да се дават по-бързо - за 2 седмици, вместо да се чака цял месец.

Бизнесът иска разрешенията за наемане на сезонни работници да се издават за повече от една календарна година.

Работодателите са притеснени, че през 2016 г. са се пенсионирали 107 078 души, докато през 2017 г. само 54 346 младежи са завършили средно образование.

45% от фирмите планират да назначат нови работници, а 29% посочват че има такава вероятност. Само за десет работни дни - от 2 до 16 януари, българските работодатели са обявили 9511 работни места.

"Абсурдната синдикалнопопулистка теза, че с вдигане на заплащането проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши, е крещящо несъстоятелна", пишат още работодателите. Те дават за пример Румъния, където има цели заводи с чуждестранни работници, Полша, където само работещите украинци са над 1 милион, и Германия, където над 17% от работната сила е от чужденци, пише "24 часа".

Поправките, предложени от Министерския съвет, предвиждат и да се увеличи от 10 на 20% общият брой на разрешените чужди работници за дадена фирма. По този начин се намалява и административната тежест за малките и средните предприятия, които най-често имали нужда от кадри. За тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35%.

Предвижда се отпадане на пазарния тест, който работодателят прави, преди да наеме чужденец. Ще отпадне и списъкът с професии за висококвалифицирани специалисти.

През първите 11 месеца на 2017 г. са издадени общо 683 решения за достъп до пазара на труда на чужденци. Най-много инженери, техници и спортисти сме внесли от Сърбия, Украйна, Турция, САЩ и Русия. За същия период синя карта са получили 155 IT специалисти, инженери и мениджъри от Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и САЩ. Общо 3275 са чуждите сезонни работници.

Споразумение за внос на работна ръка от Армения подписа в понеделник социалният министър Бисер Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
2
 
18
 
! Отговори
посредник преди 6 години
Предлагам на работодателите от всички браншове да сключат договори с десет пигмейски племена. Разбират от всичко и най- вече от лов на антилопи!П.С. Вноса на антилопи е за сметка на работодателя!
218
26
 
4
 
! Отговори
Буров преди 6 години
Вие искате да работите само по 8 часа на денонощие, а 16 часа да ги профукате за сън, за наслади. Къде дават тъй? Кой позволява това? Ще заработите, вашата ***, ще заработите и ще си спомняте за мене, за банкера Буров, който ви казва, че няма богат човек хайлазин, няма богат човек, готованец. Кой ще ви храни вас, дембелите с осемчасов работен ден? Селянинът, ако не работи по двайсет часа, работникът - по 10 часа, търговецът- по 18 часа, докъде ще стигне?
217
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото и да даваш на мързеливия той винаги ще е мързел ! решението не е във вдигането на заплатите , не че не съм за ! Решението е да спрете да мързелувате и да се оплаквате ...в БГ останаха само мрънкала на които и 100.000лв да даваш на ден пак ще мрънкат , псуват и недоволстват ! Така ви научиха червените че.рв.ей , че с мързел може и че работи само *** ..е на , добре дошли в реалния свят!
216
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безработицата е 500 хиляди души, а са обявени работни места за 10 хиляди души и даже ще внасят нови безработни?!
215
2
 
27
 
! Отговори
:) преди 6 години
Вземете вдигнете МРЗ на 700-800лв, вместо да ни заплашвате, че ще дойдат украинки, молдовци, виетнамци и индийци, уж да ни изядат хляба.Никой няма да се задържи дълго в БГ.Тук даже бежанците не искат да остават и бягат.
214
5
 
12
 
! Отговори
До 220 преди 6 години
Индийци внасяме защотото 30% се хранят един път на три дена и то слабо друг 30 един път на ден и то слабо, други 30% по три пъти на ден и то слабо..а Раджа каста владее всичко..забравете че Украинци са толкова гладни да ви бачкат за 300$..
213
0
 
7
 
! Отговори
Kumunist преди 6 години
Sega razbrahte li kakuv elit na naciata e ial durvoto pri Narodnia Sud...??Zalko,ce suprotivitelnite sili na organizma Bulgaria ne razpoznavat novite rakovi kletki...,pone za momenta...Ako organizma Bulgaria ne opune petalata...,moze bi ste mu doide malko mozuk da restartira sistemeta...P.S. da ne zabravia osnovnoto....iazte kapitalisticeskia BANAN i ne se oplakvaite...Nali za tova skacahte po plostadite...
212
1
 
23
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Много са смешни тея с мултимилионните хотели, които си наели някви пишман мениджърчета да разправят как няма пари за заплати и 500 лв. е едно прилично възнаграждение. За жалост не са само те проблемът...
211
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека внасят!Някога внесоха виетнамци по едни общежития, колко работа вършеха е друга тема. Но като цяло не останаха кучета в града, масово се занимаваха с търговия с дънки, касетофони, електронни часовници и жените от града народиха деца с дръпнати очи.Индийците едва ли ще дойдат да работят по заводите или в оборите. Те си имат инвеститори, крави, слонове, ориз, духовни практики и божества, най- много някой търговец на памучни дрехи да дойде. Нищо! Внасяйте! Хаирлия да е!
210
3
 
18
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
Бих се радвал, ако човечеството се затрие и останат само животните на тази планета. Хем ще си отдъхне, хем коефициентът на интелигентност ще се повиши многократно. Жалко, но факт!
209
2
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
С най-ниските заплати в ЕС, тези робовладелци, кой си мислят, че ще задържат тук?С повишената смъртност и увеличената стимулирана имиграция поради ниските заплати, след още малко време ще си останат само робовладелците сами да си чукат камъните в каменоломните си.
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълен рeзил! Поне като ще внасяме не може ли да внасяме укpaинци, молдовци, арменци и т.н. защо трябва да внасяме разни кaфeви индивиди?!?
207
9
 
0
 
! Отговори
Циник до 217 преди 6 години
Ръбе преговаряй!И спри да се храниш в тоалетната!Не е хигиеничноАз те храня достатъчно!:-)
206
0
 
2
 
! Отговори
Teklasiki преди 6 години
O, daje veche sa pristignali parvite partidi rabotni race ot Vietnam i India v Bansko, Bistrica, Bankia, Pambirovo, Borino, Devin, Mastanli, Kirkovo, Paprat, Dragana, Krushevec, Slavianovo, Shipka, Rislki monastir, Akbena, Malko Tarnovo, Razgrad...bravo na bg pilotite! Mashallah! :-)...praviat svesti, rakii, vina, maat tamian, gasti, chukat orehi za ashure, boidisvat pembeni iaica, mesiat kozunaci, pekat vakli agneta, doiat bivoli, kozi, kobili, magarici za eselmilch na bg pedsedatelstvoto. :-)
205
0
 
7
 
! Отговори
216 преди 6 години
Все за тоалетни говориш, ясно, в тоалетна живееш, хахаха
204
8
 
1
 
! Отговори
Циник до 215 преди 6 години
И ръбе....не е дъжд...не е дъжд!:-)
203
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да взимат да вземат индийци че то нашите индийци не искат да работят искат помощи, майчински, жилища за социално слаби, гратис ток вода отопление.... А не останаха вече Българи в България за да ги хранят
202
6
 
4
 
! Отговори
Цинка манга 213 преди 6 години
С тая клозетна поезия майка си ли впечатляваш? хахахах
201
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "на борите"?
200
7
 
1
 
! Отговори
Циник до 205 преди 6 години
Ръб...шушана ли?Така като те гледам - няма да ти разрешат да чистиш и тоалетните на сточна...ще ги е страх - да не се удавиш в тях!Ааааахахаха