Световната банка иска: 300 млн. работни места до 30 г.

Инвестициите в хората ще определят бъдещето на страните
13 фев 2018 18:38,
6
Световната банка иска: 300 млн. работни места до 30 г.
Снимка: архив, Reuters

Инвестициите в човешкия капитал са това, което ще определя бъдещето на страните, заяви днес президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ТАСС.

Джим Йон Ким направи тази оценка на провеждащата се в Дубай Шеста световна правителствена среща на върха, посветена на въпросите на ефективното държавно управление и на внедряването на съвременни технологии в различни сфери на живота. В престижния форум участват над 4000 делегати от 140 страни, включително лидери на международни организации, представители на ръководството на водещи научно-технически структури и на технологични корпорации от цял свят.

По думите на ръководителя на Световната банка всички страни в света трябва да са готови да се конкурират в икономиката на бъдещето.

До 2050 година 150 милиона души ще излязат от пазара на труда, а 450 милиона ще влязат на него. Това означава, че ще има разминаване от 300 милиона работни места, които трябва да бъдат създадени, подчерта Джим Йон Ким.

Според него професиите на бъдещето ще бъдат най-различни, а иновациите ще вървят напред и затова е важно да се инвестира в образователната система.

Около 250 милиона деца в света в момента са неграмотни и още близо толкова остават извън училищното образование, припомни той.

По думите му студентите трябва да се обучават да решават проблеми, да създават, да могат да мислят аналитично и да имат възможност да приложат уменията си.

Много страни, които успяха да постигнат големи успехи, започнаха да инвестират в гражданите си от малки. Инвестициите в човешки капитал са изключително важен процес и това ще определи бъдещето на страните по света, каза президентът.

Световната правителствена среща на върха е учредена през 2013 г. като "представителен форум за обсъждане на идеи и технологии, които променят света и формират бъдещето", заявиха негови организатори. Той се използва за "презентация на смели иновационни проекти, призвани да извършат пробиви и да променят представите за хоризонтите на възможното".

В програмата на сегашния форум присъстват и други теми, като пътищата за постигане на благополучие и справедливост в обществото през 21-и век, отговора на климатичните промени, перспективите за усвояването от човека на други планети, ролята на биотехнологиите в медицината в най-близко бъдеще, и други.

Форумът приключва тази вечер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
V преди 6 години
Тука човешкия матрял го убива мафията герб ;) С двойни стандарти за важни документи до изстискване до край . България няма да я има ;)
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световната банка се стреми до 500 000 000 милиона живи хора. Другите са излишни! България успяха да я докарат до 4,8 милиона само за тридесет години! Това го очаква и светът!
4
0
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
Само се събират на някакви форуми и конференции, да се черпят на банкети, да говорят пълни глупости които после ще се тиражират по медиите с пълна пара, за ден два да се радват робите на светлото си бъдеще. Реалната картинка е обаче, че Амазон скоро отвориха супер маркет който е на самообслужване. 80% от хората които са заети, са заети в сектора на услугите, щото производството вече е до голяма степен автоматизирано.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат повече роби да им работят,за да може единият процент,който държи богатството на света да се разхожда в космоса ей така за кеф
2
0
 
13
 
! Отговори
Еврейски приказки преди 6 години
за Лека нощ
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на автоматизацията, която така упорито налагате, до 30 години безработните ще са с 300 милиона повече.