За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални

Средният бюджет за тристаен в София - около ?140 хил.
Обновена: 13 фев 2018 14:14 | 13 фев 2018 13:00, Веселина Йорданова
98
За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални
Снимка: pixabay

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата. Това показват данните на "Имотека" - агенция, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

Най-търсени са перспективните нови квартали на София около Южната дъга – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро.

В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. В кв. Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

Освен перспективата за увеличаване на семейството, данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.

"През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на "Имотека".

Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг  - собственици със сходни ценности.

Важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. "Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи", уточнява Люба Атанасова.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не за инвестиция. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

За трета поредна година платформата с реални обяви за имоти imoti.net ще отличи най-добрите агенции, брокери и сайт за недвижими имоти. Регистрацията за участие е открита, а най-голям интерес предизвиква категорията Брокер на годината. Вероятно мотивация е и факта, че наградените брокери получават отличие ДОВЕРЕН БРОКЕР, с което се маркират всичките им обяви в imoti.net - http://nagradi.imoti.net/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
35
 
! Отговори
голям интерес преди 6 години
Миналия месец е продаден 1 тристаен, а този месец 2. Бум в продажбите на тристайни, 100 процента ръст. Тичайте, че не останаха, супер лукс на шпакловка и замазка.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неясно защо някои смятат, че строителя трябва да продава жилищата по себестойност? Точно обратното - всеки се стреми да продаде на възможно най-високата цена, на която ще се намери купувач. Може себестойността да е 300 евро на кв.м, но ако има желаещи да купуват на цена 2000 евро на кв.м., така ще се продава. Търсене и предлагане ...
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е перспективното на Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша ?
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените в Младост изобщо не са тези, които ги пише в статията, а и има особености с новото строителство, с агенцията, която ги продава и т.н. Тристаен апартамент в Младост с квадратура 95-105 квадрата обикновено е около 90-100 хиляди евро, т.е. 180 до 200 хиляди лева. Хората, които купуват, обикновено имат някакви пари от някъде, примерно от продажба на имот и като добавят някакъв кредит, купуват. Примерно 40-50 хиляди евро от продажба на друг имот и 50-60 хиляди евро кредит.
44
1
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Наистина ли има хора, които биха си купили апартамент в Младост за 300-400 000 лева?! Средната заплата в София не е повече от 1500-1700лв нето. Някои браншове взимат 3к+, но не са повече от 10% от жителите на града. Когато се пускат поръчкови статии, хубаво е да се каже колко сделки за тристайни над 120к евро има миналата година. Да не излезе, че са 100-200 продажби :). Тази статия не носи никаква полезна информация, освен да заблуждава финансово неграмотните хора.
43
1
 
12
 
! Отговори
Патило преди 6 години
Напускайте тази *** , не се заробвайте с деца , кредити и жилища . ;)
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150 хил евро за апартамент в младост? Вие в ред ли сте бе, не 2 а 10 спални трябва да има, за тия пари ще си направя къща та дрънка
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените у нас се определят така - комшията продава за 1000, що аз да не продавам за 1200. Разгледайте цените по другите даржави, в по-висок стандарт от нас, доближават се на какво остование? Без логика.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колега, каква е тази земя, да не е до НДК? 20апартамента *около 120м2=2400м2*200евро =480 000евро!!!При 400евро чисто строителство - сградата става лукс, които в София е голяма рядкост! За трафопоста също не е така.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 спалня и за любовницата все пак.
38
2
 
36
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До 32 Аз живея на село.Само че в околностите на Пловдив.Имам и две деца.И двамата с жената работим в Пловдив и всеки си има автомобил. Стигаме до града за 10 минути.И на село не си заключам нито колата,нито вратите на двора и къщата.Нямам шумни съседи, нито шум от коли.Имам си двор с ливада,това лято купих и басейн.Къщата е на два етажа по 140 кв.м.с локално парно и всякакви удобства.И всичко това ми излезе по-евтино от апартамент в града.Така че говоря от личен опит.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34, stroitelnata sebestoinost e okolo 400 ewro bez dds. Zemiata, obache, moje da go dokara do osjte edni 200 otgore. Rushveta za energoto e okolo 40000 ewro za traf = kabelite i izkopa. WiK sa po-skromni - okolo 10000 lw. Towa e za kooperacia s 20ina apartamenta
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в скандинавските страни, познавам сума народ, които си купуват апартаменти на по 25 години, една година след като са почнали работа, а после го продават за нещо по-голяма, ама в България със доходи от по 500-1000 лева, цялата работа звучи изключително претенциозно...
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пръв дом ! На повечето хора, най-често им е единственият дом.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 хил. евра - кво му плащаш. пей сърце.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам днес колко му излиза на строителя цената на 1 кв.м., за да изчислим колко кратно е това на цената, върху която се търгува готовото жилище.
32
0
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 6 години
Спомням си разговор отпреди 11 години с познат строителен инженер, който няколко години по-рано беше решил да се пробва като предприемач. Вече беше построил и разпродал малка жил.сграда с 6 апартамента и започваше друга, по-голяма.Откровено ми каза тогава, че за да построи до шпакловка и замазка 1 кв.м, му струва 200 евро. На зелено беше обявил цена 420 евро/кв.м., но докато завърши строежа - след 2 години - цената достигна 950 евро/кв.м. Тогава имаше бум на цените.
31
2
 
29
 
! Отговори
До 16 - Дойчин преди 6 години
Принципно си прав,на село е идеално за младо семейство програмисти,без деца,които работят отдалечено или за вече пенсионирано семейство.Сега си представи,че имаш и 2-3 деца, едното на градина,другото в начално училище,а третото в средно,а и навсичкото отгоре ходиш всеки ден до работа,както и жена ти и междувременно разнасяш децата по различни техни занимания-футбол,танци,език и т.н. и обикновено едно от винаги е болно и ти се налага да обикаляш и софийските болници...е ходи ти да живееш на село.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GRN Ае бегай при Решетников с новата опорката!
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GRNПроблемът е там, че на много хора жилища им трябват тук и сега. Кредити в такъв размер при нашите заплати, са не само живо заробване, но са и капан. защото работните места са несигурни и ако останеш без доходи, може да загубиш жилището и пак да ти остане да доплащаш по кредита.Това, че много жилища са празни, не решава въпроса. Няма как да ги национализираш. защо собственикът ги държи празни, си е негов проблем.Главният проблем е да се осигурят жилища на младите, за да останат в Бг.