За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални

Средният бюджет за тристаен в София - около ?140 хил.
Обновена: 13 фев 2018 14:14 | 13 фев 2018 13:00, Веселина Йорданова
98
За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални
Снимка: pixabay

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата. Това показват данните на "Имотека" - агенция, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

Най-търсени са перспективните нови квартали на София около Южната дъга – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро.

В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. В кв. Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

Освен перспективата за увеличаване на семейството, данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.

"През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на "Имотека".

Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг  - собственици със сходни ценности.

Важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. "Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи", уточнява Люба Атанасова.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не за инвестиция. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

За трета поредна година платформата с реални обяви за имоти imoti.net ще отличи най-добрите агенции, брокери и сайт за недвижими имоти. Регистрацията за участие е открита, а най-голям интерес предизвиква категорията Брокер на годината. Вероятно мотивация е и факта, че наградените брокери получават отличие ДОВЕРЕН БРОКЕР, с което се маркират всичките им обяви в imoti.net - http://nagradi.imoti.net/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше продажби надали щяха да пускат такива *** статии...май вече доста са поизгладняли брокитата...
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реална цена 300? М2.
26
3
 
2
 
! Отговори
Liuz преди 6 години
Kade tva ve, Darvenica li, Hladilnika li ve?! Ili pak na oboristeto i v kosharite na ovcha kupel?!
25
0
 
37
 
! Отговори
Опит! преди 6 години
До Неоспоримите фактиЦената на м2 се определя от Инвеститораи са вдигнати на база алчност.От 2008 нито цената на бетона се е вдигнала, нито цената на кофража или тухлите, има лек скок на армировката 0,1 лв /кг. Цената на топлоизолациите са същите единствено е вдигнат труда на изолацията, заради глупавото саниране на Б.Б!Та в задачата се пита на какво основание се искат тези пари за м2????Относно брокерите-нямат си и понятие от ценообразуване и строителтво!!!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста са понадули цените в статията. В Младост сега предлагат тристайни с цени от 85000 евро до 196000, при цени на квадратен метър от 750 евро до 1600 евро. 196000 евро е за апартамент от 150 квадрата. Масов случай е апартамент между 95 и 110 квадрата и цена на квадратен метър между 850 и 1050 евро, т.е. на цена между 90000 до 110000 евро. Най-често срещаното е цена на квадратен метър малко под 1000 евро и вече в зависимост от квадратурата е и цената, но средно квадратурата е около 125 квадрата
23
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените вървят, а продажбите как са?
22
3
 
26
 
! Отговори
GRN преди 6 години
До 18 АнонименФорумни анонимнико, да инвестираш в имоти сега в БГ е наистина малоумно. Страна с 60 000 намаляващо население ЕЖЕГОДНО! Това няма продаване с години; който има пари, инвестира в злато, стоки и т.н. - все неща, които се продават ВЕДНАГА!
21
10
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
до 5-то номер, анонимния разбирко. Виж сега сел.ски, това че ти живееп в Люлин, Овча Купел и прочие елити си е лично твой проблем. Факта е, че през 2017 г. средната цена на кв. метър ново строителство, необзавеведен е 1000 евро. Започва се от 700-800 за Западната Прерия и колкото по надясно вървиш по картата на СФ /ктън цивилизацията/ толкова цените се доближават до 1000 а в определени квартали Стрелбище и прочие отдавна, ама отдавна минаха 1000. Така че, да възможно е един 120 кв. = 120 000 Е
20
3
 
29
 
! Отговори
Неоспоримите факти преди 6 години
Ако си решил да имаш деца, наистина ти трябва жилище с минимум три стаи.Цената на тези жилища в момента е непосилна за повечето млади хора.Затова се питам, в какви мащаби и по какви критерии разсъждават управляващите?Ако някой иска да влага милионите си в недвижими имоти, защото си е направил някакъв дългосрочен план и се надява на нещо, защо тогава не се променят поне критериите за раздаване на общински жилища? На първо място да се сложат младите семейства с минимум средно образование!
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риването е много яко. Чакам срив на цените и фалити на предприемачит, и много работа за ЧСИ- тата. От сега гледам цели сгради са пуснали.
18
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И малък бонус - въпросната агенция има в излишък жилища точно в тези така предпочитани квартали - Кръстова вада, Витоша и Ман.ливади ахахаххххх :)
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GRN Виж какво бе, другарю.Спомням си като детеначалото на 90-те как ни плашехте, че без комунизма България няма да я има до 2015г пък ей на, че я има и макар бавно заради невероятните усилия на вас червените страната върви напред, а умиращите от глад българи както виждаме купуват имоти за стотици хиляди.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asЕуементауно Уотсън, заплатата не е 1000 уева.
15
1
 
31
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
И каква е тая мания всички да се бутат в София? Има къщи в околните села, които са на поносими цени.Едно саниране ще излезе в пъти по-евтино от покупка на апартамент.То дори и нова къща да си построиш пак излиза по-евтино.На село има тишина и спокойствие и няма толкова кражби.Единствено ще пътуваш малко повече.Трябва да си луд да дадеш 700 бона за апартамент.
14
5
 
31
 
! Отговори
GRN преди 6 години
Господа, след 30 години България я я има, я не. И вие таааман ще сте изплатили кредита, за което ще почерпите съседите сомалийци, роми, афганистанци и мароканката отгоре.
13
1
 
49
 
! Отговори
as преди 6 години
Баси платената новина - 140 000 евро. за тристане? Вие май не знаете как е пазара? Повече от 80 000 евро никой с акъл не дава за тристаен. На заплата 1000лв как ще купиш толкова скъп апартамент ?
12
0
 
54
 
! Отговори
Преуспял българин преди 6 години
И 1000 квдрата да вземеш накрая ти стигат два.
11
11
 
6
 
! Отговори
Успял българин преди 6 години
Първият ми дом беше семейно жилище, две етажа, 210 квадрата с 3 спални.
10
2
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 6 години
Ех ,как искам и аз един за 300 бимбарици, ама свършиха. Ще търся по северната дъфа
9
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя защо апартаментите от по 100 хил евро не се продават, а то било защото хората искат поне от 140 да е.