За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални

Средният бюджет за тристаен в София - около ?140 хил.
Обновена: 13 фев 2018 14:14 | 13 фев 2018 13:00, Веселина Йорданова
98
За първи дом: Все по-голям интерес към жилища с 2 спални
Снимка: pixabay

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в столицата. Това показват данните на "Имотека" - агенция, част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас - AG Capital.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

Най-търсени са перспективните нови квартали на София около Южната дъга – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро.

В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. В кв. Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

Освен перспективата за увеличаване на семейството, данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.

"През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая, това са семейства с деца – с дял от 80%, сочат данните на "Имотека".

Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг  - собственици със сходни ценности.

Важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. "Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи", уточнява Люба Атанасова.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не за инвестиция. Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

За трета поредна година платформата с реални обяви за имоти imoti.net ще отличи най-добрите агенции, брокери и сайт за недвижими имоти. Регистрацията за участие е открита, а най-голям интерес предизвиква категорията Брокер на годината. Вероятно мотивация е и факта, че наградените брокери получават отличие ДОВЕРЕН БРОКЕР, с което се маркират всичките им обяви в imoti.net - http://nagradi.imoti.net/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и някои почвиат на това, че България и да се намалява, то София си расте. До кога? Растежа на София се дъжли на вътрешна миграция и по малко на външна. Т.е. като мен, идвам от Пазарджик, за да работя и живея от София и някакъв процент от Пазарджик сме се изнесли. И какво става, когат не останат пазардижклии за миграция в посока в София? От къде ще расте София след 30 години? От външна миграция, помислете си кой от къде ще дойде за по-добър живот в софия и дали е годен купувач с 150 к евро?
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиромаси да умуват за имоти, е все едно евнуси да обсъждат етотични филми! Скъпо им било :)
86
1
 
8
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Пазарувай народе че скоро свършват. Цели тълпи европейци, руснаци, американци и китайци чакат да влезнем в еврозоната и шенген за да изкупят панелките и цяло Банско на зелено барабар с третия лифт.Жалко че Имотека са бутикова агенция и не могат да ни светнат за глобалния ръст на имотите във всички градове от София до Каспичан.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86 Само дето населението на България намалява с едни от най-бързите темпове в света.Според Световната банка 25 процента от апартаментите в София са празни.Което означава,повечето апартаменти се купуват като инвестиция, а не за живеене.Като няма реално търсене рано или късно цените ще падат.
84
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При условие, че енергията, храните, електрониката, леката промишленост, автомобилите и т.н. са ви на средни европейски цени, що чакате имотите да поевтинеят, при условие, че са и без това с най-ниски цени за Европа? Има да чакате....
83
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две неща могат да бутнат цените нагоре: приемане на еврото и приемане в Шенген. Пък и зависи къде е имотът. В София цените ще са нагоре или поне на това ниво със сигурност. И още нещо, през 2008 се спука световен имотен балон, затова и тук се срина пазара. Не че от тук е повлякло крак. Отвън дойде. Сега тия дет чакат ниски цени, да се ослушват за глобален срив на цените, а не да чакат тук да се спука балона.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 години, наемите ще паднат наполовина. Да му мислят тия с ипотеките и инвестициите в имоти...
81
0
 
10
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До наемодател в СофияЧовек който използва думата мангизи, обикновено е някой селски тарикат без пукнат грош :)
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наемодател в СофияОп и аз съм инженер и то строителен. Парите ги имам, но никога няма да си купя имот за тези пари, защото съм в кухнята и знам колко струват реално. Все едно да ида в магазина и да дам 10 лв за хляб, защото магазинера му е хрумнало да ми го хване толкова. Всички не можем да сме бизнесмени, като Вас и да разхвърляме пари!
79
7
 
7
 
! Отговори
наемодател в София преди 6 години
До наемателИ ти си донякъде прав, ама донякъде. И да те светна: не съм брокер, а съм инженер. И работя за себе си от 25 год. Ако инженер, лекар или учител работи за някой, на заплата, как мислиш, че ще купи имот в София?!? Качествен !!! Просто трябва да разбереш,че така е устроен света. Едни рискуват, правят бизнес, ако имат нюх и късмет правят и мангизи, купуват имоти и си гледат кефа, а тези на заплата гледат. И плащат наем.
78
0
 
18
 
! Отговори
наемател преди 6 години
До наемодател в СофияПрав си ! Не е нормално инженер, лекар, учител и т.н да могат да си купят жилища. Жилищата са само за крадливи люде, дето са опразнили джоба на по-горните. Много ми е интересно, като всеки с повече от две гънки избяга в чужбина на кого, ще продавате??? 60% от приятелите и съучениците ми са в чужбина/изплащат жилища там/ и не искат да чуят за имотите тук, разбираш ли какво искам да ти кажа, брокерче?!
77
3
 
20
 
! Отговори
акуд преди 6 години
хахаах тея продължават със селската си пропаганда. за 100 000 евро ще си купя малък апартамент в глазгоу и ще го давам за 750 паунда на месец и винаги ще го продам поне за същата цена
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то мноо ясно, че покупката на ново жилище вече изобщо не е за всеки, но в народа е останал навика от соца, когато всеки можеше да купи или да построи - от финансова гледна точка.
75
6
 
14
 
! Отговори
наемодател в София преди 6 години
Абе на вас кой ви е казал че всеки трябва да купува. Купува този който МОЖЕ. Този който е с кеш. Всеки друг с кредит е търсач на силни усещания. Как живеят хората по света? Масово под наем. Как се купуват имоти в Ню Йорк, Хонк Конг, Москва, Токио, Мюнхен? С милиони в брой. А тук всеки цър.в.ул почнал да реве че му било скъпо. Не е скъпо още. Ще стане скъпо след 2-3 год като се изравним по цени на имотите с Белград и Скопие. Обаче няма да се плашите, заповядайте под наем!
74
0
 
33
 
! Отговори
внимание преди 6 години
Кредитите сериозно увреждат вашето финансово и психическо здраве.
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
150 хиляди евро за 3-стаен в Младост са много, нито е някакъв хубав квартал нито има кой знае каква инфраструктура, даже се чудя кой плаща тия пари, при положение ча напълно приличен парцел за къща можеш да си купиш за около 40-50 хиляди евро с още толкова ще си направип двуетажна къща с по 100-120 кв на етаж + гараж, единия атаж да го дадеш под наем в другия да си живееш
72
1
 
25
 
! Отговори
Инвеститор мазен преди 6 години
Ние,инвеститорите ,реагираме светкавично на търсенето.Щом народа иска тристайни - ще има! Досега се търсеха двустайни и ги строяхме с една спалня от 20 квадрата. Сега искат тристайни и ги строим с две спални по 10 квадрата.
71
2
 
18
 
! Отговори
мхм преди 6 години
Сега не се купува имот. Изчаква се да се спука балончето и тогава. Иначе сега си е равносилно на мазохизъм. Реално има смисъл от инвестиция в имот, но не и при тези цени и ако не е много скъп като инвестиция даже и да е на нормални цени, защото инвестицията не се възвръща никога, нереално е.
70
2
 
17
 
! Отговори
ПАЗАРА Е БАЛОН преди 6 години
Пазара на жилища е в балон заради нарочно ниските лихви на банките по паричната маса Цените на жилищата са нереално завишени !!!!!
69
4
 
27
 
! Отговори
имотен експерт преди 6 години
В момента трябва да сте луди да купувате на тия цени.Не виждате ли че заради нарочно ниските лихви цените са нереални .Всички оферти са надути с над 30-40 % -ситуацията от 2008 година когато се наду балон на жилищниа пазар се повтаря и пак ще има плач и грабежи .От БНБ предупредиха всички банки да внимават с ипотечните кредити и че цените са нереални .Имотните агенции качват оферти на нереални цени и така помпат балона още повече