И надниците по морето са: 3000 лева за сервитьор, 5000 – за готвач!

И все пак персоналът не достига, заявяват хотелиери
14 фев 2018 12:30, Петя Славова
350
И надниците по морето са: 3000 лева за сервитьор, 5000 – за готвач!
Снимка: архив, Булфото

Хотелиери и ресторантьори край морето са в търсене на обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава.

Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, заяви зам-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Хотелиери вдигат заплатите, в опит да привлекат обслужващ персонал за сезона, пише "Монитор".

Всички си дават сметка, че ако не намерят кадри, сезонът е изправен пред тотален провал. Истерията се усеща в стотиците обяви за работа, които пълнят специализираните сайтове.

От 2000 до 3000 лева заплати за сервитьорки е обявил собственикът на хотел "Св. Никола", който се намира на първа линия в "Каваците". Дори и там кандидатите не достигат. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават добри пари на келнерите.

Още по темата

Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така доходът на един сервитьор не пада под 1500 лева, при това без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Ресторантьори пък трескаво търсят главни готвачи за "ол инклузив", като обещават минимум по 2500 лева месечно. За помощниците в кухнята заплатите тръгват от 1300 нагоре. В елитните ресторанти със свободна консумация пък са готови да плащат по 4000-5000 за опитен шеф-готвач.

Сред най-дефицитните кадри са камериерките. За тях се обещават по 800-900 лева, а в по-големите комплекси заплатите скачат и над хилядарката. Вдигнати са и възнагражденията за барманите - над 1000 лв.

Рецепционистите, които до преди две-три години получаваха по 600 лева, сега започват със стартова от 900 лева. Над 800 лева дават работодателите за чистачки и миячки в кухнята. Ръководен персонал също се намира трудно.

Поне 20 хотела на юг търсят управители и мениджъри, а заплатите за тях тръгват от 2000 лева. Въпреки, че до старта на сезона има повече от три месеца, работодателите бясно търсят персонал отрано. "Проблемът е ужасяващ, а ножът вече е опрял до кокал. Трябва да признаем, че това е проблем за цяла Европа, не само за България. Туристическият бранш у нас дава най-добрите заплати, но въпреки това е факт, че квалифицирани кадри няма. А туризма не търси просто каквито и да е кадри.

В този бизнес са необходими образовани и можещи хора, които говорят чужди езици, които са възпитани и интелигентни. Над 15 000 души не достигат само в Слънчев бряг. За качественото обслужване на 500 000 туристи са необходими поне 50 000 работници. Търсят се хора на всякакви позиции", коментира Веселин Налбантов.

Спасителният вариант е да се увеличи вноса на работна ръка от чужбина.  Миналото лято сезонни кадри бяха осигурени от Украйна, Беларус и Молдова. "Ситуацията по морето е трагична, що се касае до кадрите. Миналото лято спасихме някак сезона. Осигурихме 3500 работници от чужбина, повечето бесарабски българи и още 2800 младежи на възраст над 16 години, със съгласието на родителите. Но и това не е достатъчно. Надяваме се, че с новите облекчения в Законите за миграцията, да увеличим кадрите от чужбина и най-вече бесарабските българи", коментира Георги Николчев, съветник по туристическите въпроси на вицепремиера Валери Симеонов.

Проблемът с дефицита на кадри в морските курорти се появи за първи път преди 4 години. Според анализатори ситуацията е провокирана основно заради  ниското заплащане. През последните няколко години квалифицираните кадри масово напускат страната и работят за много повече пари в чуждите курорти, с които спокойно се издържат и извън сезона.

За никого не е тайна, че се наемат масово роми, които да пълнят дупките.  Наемането на сезонни работници започва основно в периода от края на април до края на май. В рамките на 30 дни морските курорти ще се преврнат в гигантска трудова борса.  Търси се всякакъв персона. За последните 3 години заплатите в бранша са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече.
 
Сред най-търсените и съответно най-добре заплатените по морето са викачите.  Наричат ги още пормоутъри, рекламни агенти или дори пиари. За опитен викач кръчмарите са готови да платят повече отколкото на главния си готвач и стигат до 4 хиляди лева.

Работата на викача никак не е лесна. Той е натоварен със задачата да стои цял ден на крак пред заведението и да приканва туристите да седнат за обяд или поне за питие. За тази необичайна професия заплатите тръгват минимум от 2 бона нагоре.

Средно по стотачка на ден вадят "живите реклами", но ако са много добри в занаята, заплащането може да скочи и двойно. Викачи се търсят навсякъде, с изключение на хотелите, затова и кадрите са голям дефицит. Освен в ресторанти, барове и дискотеки, викачи търсят вече и в СПА центрове, екскурзионни агенции, еротични клубове и дори в закусвалните на крак.

"Тази професия вече е задължителна за туризма. Един добър викач може да ти вдигне оборота в пъти, стига да знае как да привлече случайни клиенти от улицата, които са тръгнали към плажа или просто на разходка. Работата на викача е да го убеди да се спре точно в тази кръчма. А това не е никак проста работа, иска си талант и интелект, че и психология", коментира собственик на бистро в Слънчев бряг.

Затова и чорбаджиите не пестят пари за тези позиции. Много от кръчмарите договарят стандартна заплата от 600 лева плюс процент от оборота за викачите. Така всеки е спокоен, че ще получи точно толкова, колкото е заработил. Не всеки обаче може да се цани за викач. За да се спазарите за такава позиция трябва да имате безупречен външен вид, умения за светкавична комуникация и да владеете поне три чужди езика. 


350
Още от Общество
С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме
Напиши коментар Коментари
305
0
 
12
 
! Отговори
Барманчето Чико преди 6 дни
Налбантов какви са тези цифри, кои счита, че си компетентен да даваш интервюта на тази тема, след като хотела ти е пълен леш!!! На половината персонал за сезон 2017 даже не им плати, а на другите по 500лв за цял ден гърч в мизерията ти смешлио. Каде ги сънува тея хиляди!
304
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Журналистите са най-нисшата форма на живот - Доналд Тръмп
303
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ма нали кадри щехте да внасяте - китайци, виетнамци...
302
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата.
Ясно и точно казано, с сигурност ще получат минималната заплата, а останалото е само за конофлаж.От вас се иска само да се съгласите с договора.Ако подпишете още едно договорче че дарявате и жилището си може да получите дори и 5000 лева.
301
0
 
15
 
! Отговори
Дядо от Дивдядово преди 1 седмица
Бе чиляци, тая дописка да не е писана върху стола на мутренската созополска кръчма Miloz Fish&Grill, за която чaпкънитe беха начислили абсурдната такса “празен стол”??
300
0
 
21
 
! Отговори
И един мармот завива преди 1 седмица
Хахаха...отдавна не бях се смял така на fake news и на духовити коментари...хаххаха
299
0
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 седмица
"...заяви Георги Николчев ,съветник по туристическите въпроси на вицепремиера Валери Симеонов." Не може да бъде. Ямболския мушморок от ромския квартал станал вицепремиер ,пък си назначил и зам. по туристическите въпроси.Е няма такава държава.С тези от.репки стигнахме дъното.Отврат.
298
4
 
23
 
! Отговори
Сервитьори/чирпаци преди 1 седмица
Затваряйте кухните колеги готвачи нека останат само ненаядените сервитьори. Да си вадят манджата от вълшебния джоб.До кога ще се продавате за 1200-1500 лв за 12часа беЗ почивен ден. Има и други професии.Нека направим така, че това лято да няма кой да готви. Те за сервитьорите се притеснили. ХА ХА ХА
297
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Вътрешна информация

И кви 20 бона старт на оборота те гонят бе Черпак ? Аз съм управител на среден ресторант в Несебър Стария град==оборота средно на ден за лятото е около 2 000 лв като има дни и дни.Има дни по 1500 лв има и 2500 лв...Най силните като търговски дни са по 3000--макс 3500 лв..Тея 20 000 лв обороти и Глорията не ги прави..луд ли си къв си ? Ти знаеш ли колко храна ,какъв капацитет и какви цени трябва да имаш да направиш подобен оборот ?Какво лъжеш тук хората
296
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Вътрешна информация

Винаги вие готвачите гледате бакшиша на келнера.Човече той може да изкара днес 2 лв може и 20 000 лв от чек.Защо все гледате в чуждата паница?Твоята заплата е 1500-2000 лв,а неговата е 600 лв плюс %...Всичко му е на кантар..Колко си вади като бакшиш зависи от неговия професионализъм,а не толкова от ястията които ти вадиш.Защо не идеш ти да се червиш пред клиента когато не му допадне яденото което ТИ си приготвил и когато навика сервитьора за това?Хайде стига вече
295
0
 
29
 
! Отговори
Мисля си преди 1 седмица
При такива заплати, защо няма мераклии?
Нещо логиката не се вързва?
Журналистката я зарежи да пишеш статийки тук и вземай парцала, да вземеш да забършеш, че нещо се е разляло по морето.
294
0
 
11
 
! Отговори
по втория начин преди 1 седмица
Това ще е за заведения дето се поръчват предимно трюфели.
293
0
 
32
 
! Отговори
Интересно преди 1 седмица
Досега пишеше от 300-500, сега стана от 3000-5000? Поне 2-3 пъти да бяхте увеличили да ви бях повярвал, ама не - карате на едро х 10!!!
292
0
 
40
 
! Отговори
star преди 1 седмица
АЗ ОТ ПЕТ ГОДИНИ СЪМ ТЕХНИК ПО ХОТЕЛИТЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ И ТАКИВА ЗАПЛАТИ НИКОИ НЯМА ДАВИ ДАДЕ
291
4
 
10
 
! Отговори
Вътрешна информация преди 1 седмица
Готвачите- заплащане 1500лв за работа от 10сутринта до затварянето в 1 след полунощ като се полага почивка от час два следобяд. В кухнята работят средно 5 човека на 10-12 сервитьора. Или сметнато 50 лв надник на готвач за 12ч срещу 100лв от % за сервитьор и 200лв бакшиш за сервитьора.
290
23
 
7
 
! Отговори
Вътрешна информация преди 1 седмица
Тук явно коментират хора, които никога не са работили в ресторанти. Каква е истината за ресторантите по морето. Подчертавам по морето, защото там оборотите са различни и започват от средно 20 хил дневно и нагоре. От този оборот сервитьорите получават от 4 до 6 % дневно. На калпак се получава минимум 100лв само от процента. На оборот от 2500-3000лв имат минимум 200лв от бакшиш. Сами си сметнете колко прибира един сервитьор дневно, докато вие си мислите, че работи за жълти стотинки.
289
0
 
13
 
! Отговори
681 преди 1 седмица
Надница са парите изкарвани за един работен ден!
Схващате ли го тоя български език или хич?
288
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
СЕЗОНА БИЛ ЗАПЛАШЕН ОТ ПРОВАЛ , КОЕТО Е СЪВСЕМ В РЕДА НА НЕЩАТА. Я ПОНАПИШЕТЕ ЗА ВИДНОТО хотелиерче ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ, БЕЗ ДА ЗАБРАВЯТЕ ДА СПОМЕНЕТЕ КОЛКО ПЛАЩА И КАК СИ ПУСНА НЕЗАКОНЕН КАБЕЛ ЗА ДИСКОТЕКА
287
3
 
37
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
КОГА ВИДЯ БЪЛГАРСКИ "БИЗНЕСМЕН" ДА ИЗРЪСИ 3000лв. ЗАПЛАТА НА КЕЛНЕР, ЛИЧНО ЧЕ ИДА ДА МУ ДАМ ОЩЕ ТОЛКОВА....
286
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
277 -

Също така, забравяш, че данък доход, наеми, сметки и услуги в Германия са стабилно по-високи от тези в България. Ако тези падната на половина, ще може и там, 4 човека да ядът със сто евро.

Но дори и така да е, поне наполовина да бяха, ама повечето сервитьори не взимат 1500 лева, а 2500 е заплатата на главния или заместника (ама на заместника много рядко). Останалите 20 готвача, се лутат между 1200-1500 лева, за 16-7 часа трду с ден почивка.