Как ниските заплати в България натискат безработицата?

Икономистът Мика Зайкова пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 17:15, Екип на Bloomberg
59
Как ниските заплати в България натискат безработицата?
Снимка: Pixabay

Статистиката обикновено дава верни данни, но е нереална причината, която се изтъква за спада на безработицата в България. Това каза Мика Зайкова, финансов експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Зайкова коментира излезлите днес статистически данни за нивото на безработица в България - за последното тримесечие на 2017 се отчитат 5,6% безработица.

"Спадът на безработицата се дължи на факта, че част от трудоспособното население, и то по-просветената, напуска пределите на страната в търсене на по-добър живот. Младите хора искат да имат кариерно развитие".

Не сме открили чак толкова много нови работни места, защото ако погледнете инвестициите през миналата година, които са призвани да откриват нови работни места, ще видите, че там положението е трагично. Ако през 2008 година преките чуждестранни инвестиции са били 3,1 млрд. евро, то сега са 803 млн. евро, което означава, че за десет годишен период са паднали катастрофално, каза Зайкова.

"Първата причина е корупцията и неработещата съдебна система, но от друга страна - липсата на кадри, което започва да се усеща много ясно. А липсата на кадри се дължи на две причини. От една страна това е катастрофата на българското образование, а друга - нивото на доходите в България".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


59
Още от НОТИФИКАЦИИ
Анастасия – бронзов медал в кърлинга, златен в красотата
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
варна липсваш ми преди 5 дни
До Питам

града не ми харесва, но има нужда от финанси. Мисля, че можеш да разбереш от долу написаното.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българите все повече обедняват при управлението на суджуците
54
0
 
9
 
! Отговори
бхтзъбера преди 5 дни
В българия няма работа защото няма истинска икономика.
Има безработица.
Да помогнем да преборим безработицата.
Да си метнем *** на рамо и да изчезваме . Няма да им плащаме масрафа .
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 52: Съжалявам,аз съм прост работник и нямам служители,аз не съм работодател,но за мен те са виновни,а и не би ме разбрал човек който е нямал никакви лишения през живота и който не е оставал без пари
52
4
 
0
 
! Отговори
мързел evolution преди 5 дни
До 51, Здравей, от любопитство, как формираш възнаграждението на служителите си? KPI? Рентабилност или по твоя преценка според конкретния случай?
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не оправдавам никой,но защо само Бойко ви е виновен за всичко,ето средната заплата я вдигнаха както и минималната ,но работодателя си пасува и се прави на ударен че не е чул че не знае и така заплатата си ни остава същата,така че за мен е виновен работодателя,който също се оправдава с партиите и по този начин остава на сухо, защото знае че за това няма закон,който да го принуди да ти увеличи заплатата
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До мързел evolution
Отговорът е лесен - колкото си по-полезен на фирмата си, толова повече ще вземаш.
Аз лично плащам и по 2500-3500 на кадърните управители
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен Щом си се съгласил да работиш на толкова, защо се оплакваш? Явно това ти е таванът иначе, щеше да отидеш при друг работодател.
48
0
 
3
 
! Отговори
мързел evolution преди 5 дни
И в допълнение, колко ли би вземал същия млад индивид с "executive" функции за връзки с международни партньори, няколко свободно говорими езика освен родния и отговорности далеч надхвърлящи редовия административен служител в западна европа? Дали същия тоя ще се чуди дали ще му стигне горивото до заплата и кога ли ще събере достатъчно да си смени накладките, дали ще му стане тъпо, че няма възможност и не може да изненада приятелката си за празника.
47
4
 
1
 
! Отговори
Baba Zaika преди 5 дни
Глупостите на бабата. През 2008 г инвестициите бяха в тухли и бетон от заблудени англичани и ирландци и видяхме как приключи големият балон.
Не можеш да очакваш пак тухли и бетон, а и зелените блокираха курортите.
В момента инвестициите се движат от интелигентната икономика, но бабата няма как да го знае.
46
4
 
0
 
! Отговори
Baba Zaika преди 5 дни
Пълни глупости от човек, който през живота си не е правил бизнес и не е създал и едно работно място.
45
1
 
24
 
! Отговори
мързел преди 5 дни
Какво да ви кажа, за работа като специалист, който си върши работата че и отгоре 3/4 от 1000 лв месечно брутно възнаграждение е подигравка(нямам право да си казвам заплатата сеш се). Това в областен град. Сами можете да прецените колко ми остава след наема, тока, водата, телефона, интернета и кабелната, нафтата и данъците . След известно време всеки трезво мислещ индивид осъзнава, че или може да работи цял живот, за да си плаща сметката или да се изнесе. Адски съм близо до вариант Б.
44
3
 
0
 
! Отговори
Dj преди 5 дни
43, Швейцария?
43
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз съм от тези "образовани" кадри. Искам да кажа, че не ми се прибира в България, не защото заплата ми е СЕДЕМ ПЪТИ по-висока, нито, защото ей сега, ще ми върнат 4000 евро, защото съм платил повечко данъци, нито, защото ако си изгубя работата, ще ме гледат две години и няма да ме оставят, да тръгна по контейнерите. НЕ !
Не искам да си идвам, зщаото в очите на хората, не виждам нищо. Няма ни пламък, ни надежда. Остана само простотията, корупцията и невежеството... За съжаление.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е може би единствената реална статия от както Тиквата е на власт
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До народ с деменция

Това, че ББ е по-зле и от станишката, не прави станишката добър.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Браво, на Мика Зайкова, че има смелостта, да каже истината !
39
0
 
30
 
! Отговори
Цуфенхаузен преди 5 дни
Синдикатите в България вършат няква работа в държавните фирми. В частните не. Нормално, частника може да си прави квото иска.
38
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Работя като охрана в Сот 161, заплатата ми. Беше 390 лв с ваучерите за храна. Това е за 19 работни дни,по 8 часа на ден.21 век в европейска столица,
37
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 дни
Всеки ден лъжат
Гербарки Гербари,
ДС школувани
стари другари.
Ганьовци имат
мизерни заплати,
шеФове ширят се
в скъпи палати.