Как ниските заплати в България натискат безработицата?

Икономистът Мика Зайкова пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 17:15, Екип на Bloomberg
59
Как ниските заплати в България натискат безработицата?
Снимка: Pixabay

Статистиката обикновено дава верни данни, но е нереална причината, която се изтъква за спада на безработицата в България. Това каза Мика Зайкова, финансов експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Зайкова коментира излезлите днес статистически данни за нивото на безработица в България - за последното тримесечие на 2017 се отчитат 5,6% безработица.

"Спадът на безработицата се дължи на факта, че част от трудоспособното население, и то по-просветената, напуска пределите на страната в търсене на по-добър живот. Младите хора искат да имат кариерно развитие".

Не сме открили чак толкова много нови работни места, защото ако погледнете инвестициите през миналата година, които са призвани да откриват нови работни места, ще видите, че там положението е трагично. Ако през 2008 година преките чуждестранни инвестиции са били 3,1 млрд. евро, то сега са 803 млн. евро, което означава, че за десет годишен период са паднали катастрофално, каза Зайкова.

"Първата причина е корупцията и неработещата съдебна система, но от друга страна - липсата на кадри, което започва да се усеща много ясно. А липсата на кадри се дължи на две причини. От една страна това е катастрофата на българското образование, а друга - нивото на доходите в България".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 250 евро как се живее?Като кажеш в чужбина колко взимаш и те не вярват.Там няма никой, който да работи без пари.Един колега сега в Германия работи като шофьор, доставя куриерски пратки по адреси и взима 2500 евро. Ами взима 10 пъти повече отколкото в България.И после да бъде зле там... Ами няма да е зле.
15
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работният ден трябва да бъде 6 или 7- часов. Събота и неделя да са почивни дни. Магазините да не работят в неделя, както направиха в повечето европейски държави. Извънредният труд да се заплаща до минута. Непрекъснатата 10-12-часова работа да бъде забранена със закон. Това е нечовешко! Синдикатите се преструват на нечули, невидяли. За какво са тия синдикати? Да слугуват на чорбаджиите ли?МРЗ да се повиши още сега. Не догодина с 20лв, а още СЕГА.СИНДИКАТИТЕ!
14
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Дойдохме си на думата!
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че инвестиции са голям проблем защо наш "умен"Бойко не търси други решения като например да даде на безработните възможност за собствен бизнес.Защо не се търсят някакви подобни решения.България е аграрна държава,има много села заличени от картата,много хора биха се заселили и занимавали със селско стопанство и съответно продукцията им да бъде пласирана на нашия и на външния пазар.Решения много но няма воля от страна на управляващите за които е по-добре да тънем в блатото.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко каза да ядете вафли с палмово масло и да не се оплаквате.., че лошо ви се пише..
11
2
 
24
 
! Отговори
BGN преди 6 години
Я при любимия на Европа Бокчо преките инвестиции с пъти по-малко от при Станишката, Що така ..........
10
3
 
46
 
! Отговори
вдигнете МРЗ СЕГА! преди 6 години
МРЗ трябва да стане 700-800лв още сега.Къде са синдикатите?С 400лв чисто не може да се оцелее. Омръзна ни да сме на ръба на оцеляването 30 години.
9
3
 
40
 
! Отговори
... преди 6 години
в бг безработицата ще стане 100% съвсем скоро, защото тук ще останат само работещите каторжници, които гледат болните си родители. останалите, включително и т.н. роми излитат всеки ден с еднопосочни билети. някой СМЕЛ журналист може да дойде един ден на Т2 на летището и да направи един репортаж.
8
2
 
41
 
! Отговори
Стагмистика преди 6 години
Знаем я нашата статистика Гоце яде свинско, Боце яде картофи, общо двамата средностатистически си ядат свинско с картофи ! Според НСИ средната заплата към края на 2017 година е 1148 лева, а реално в големите градове се взима няколко пъти по-висока заплата за квалифицирани специалисти. За това производствения сектор се изнесе по-малките градове, за да плаща много по-ниски възнаграждение, после чакайте увеличение на БВП ? Само с ай-ти спец. не става, на тази държава и трябва и производство !
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другия път, бате, като излезе да обяснява как сме цафнали и вързали, как доходите се повишават(неговите може), как намалява безработицата и как чужденците се прескачат да идват тук да правят бизнес да прочете тази статия.
6
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ми дават 2000 лева заплата на мен и 2000 лева на жена ми може и да се вьрна ама за 500/700 лева не си мьрдам прьста вече 22 години не живея в Бьлгария децата ми не знаят бьлгарски и не ги уча защото е беспереспективен език
5
4
 
26
 
! Отговори
Ано преди 6 години
Ей, умна тази Зайкова! Ама чак сега ли ти светна лмпичката бе Зайкова?! Къде беше последните 25 години?!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало корупция ама верно ли?
3
1
 
45
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Общ работник с компютърна грамотност ... за 500 лв. ей такива неща
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 години ще лъсне всичко,но дотогава някои хора ще понатрупат банкова сметка и след това ще се чупят.
1
1
 
59
 
! Отговори
SA преди 6 години
За липсата на кадри има още една по-значима причина и тя е,че хората бяха изгонени именно от сегашните "бизнесмени",техните бащи и дядовци!И сега тия ми реват,че нямало кадри-ами няма да има,и то заради вас!!