Къде се копаят биткойните най-евтино?

Криптоминьорите в Исландия харчат повече ток от домакинствата
15 фев 2018 19:44, Екип на Bloomberg
5
Къде се копаят биткойните най-евтино?
Снимка: Pixabay

Исландия е първата страна, която използва повече електроенергия за копаене на криптовалути, отколкото за своите домакинства - отчасти благодарение на електроцентралите, работещи с магма, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Цената на Bitcoin може и да се срина с над 50% от най-високите си нива през декември, но изглежда никой не е казал за това на Исландия, където криптовалутите и техния скок преструктурират икономиката.

Според Йохан Снори Сигурберсон от енергийната компания HS Orka добивът на криптовалути в Исландия вероятно ще удвои годишното потребление на енергия в страната до около 100 мегавата. Това е повече, отколкото използваната електроенергия от домакинствата в държавата с 340 000 жители, сочат данните на националният енергиен регулатор.

"Копаенето" е децентрализиран процес, който стои в основата на повечето криптовалути. Всъщност, една камара компютри се състезават в изгарянето на колкото може повече електроенергия и на всеки 10 минути един печели награда от 12,5 биткойна, което все още е достатъчно впечатляваща сума, въпреки последните спадове на валутата - 100 000 долара.

С покачването на цената на биткойна се повиши и количеството електроенергия, нужно за получаване на възнаграждение за копачите. Това е и една от причините Исландия да е толкова популярна дестинация за копаене на криптовалути.

Защо Исландия е толкова популярна?

Отговорът е прост: местоположение и вулкани.

Вулканите осигуряват на Исландия евтина и изобилна форма на възобновяема енергия. Геотермалните и водноелектрическите централи изобилстват на острова, намалявайки цената на електроенергията на едро, което позволява на миньорите да реализират по-високи печалби, докато използват компютрите си 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Местоположението на страната, в най-северния край на Средноатлантическия хребет, осигурява второ предимство за копачите, извън наличието на магма. Арктическият въздух намалява необходимостта от инвестиране в скъпата климатизация за сървърните стаи, а това е от решаващо значение. Причината е, че специализираните чипове, използвани за добив на повечето криптовалути, генерират огромно количество топлина, когато работят с максимална ефективност.

Разбира се, дори ефективното охлаждане няма да помогне на копачите да печелят добре, ако цената на криптовалитети падне твърде много. Но има доста компании, базирани в Рейкявик, които могат да поемат и много по-голямо обезценяване на биткойна от това, на което бяхме свидетели.

Genesis Mining, например се мести в столицата на Исландия през 2014 от Германия, когато цената на биткойна е доста под 1000 долара.

"Това, което правим тук, е като добив на злато", заявява Хелмут Раут, оперативен мениджър на компанията. "Разбира се, и златните мини в крайна сметка се изчерпват. Кой знае, това може да се случи и с мините за биткойна, но това няма да ни спре да работим, докато си заслужава". 

Още бизнес новини четете на Bloomberg TV Bulgaria


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лудоста да се харчи ток за да добиеш нещо което струало еди колко си.Да,да ,ама не.Струва,когато може да го обърнеш в реални активи.Доста хора са фалирали сигурно,като са купили Биткоини на 18-20хил.$ след пропагандата,че биткоина,ще стане 100 000$.Мисля,чед за във бъдеще,на доста по-малко хора ще им стиска да стъпят в тази авантюра!
4
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
кадето се и свалят наи евтино цените на курсовете а ми обесняват други работи по тоя повод неска нервния потребител иван не ми даде предимство на патя благодаря на този инструктор ама смладежо аз сам на патя с предимство по тоя повод те разбрах истински какав си дерзаи и се радваи това има краи
3
1
 
6
 
! Отговори
пирамиди фараони преди 10 месеца
Пълно е с ахмаци които си дават парите за някакви битове.
2
1
 
2
 
! Отговори
Хоуми преди 10 месеца
Монерото е по-добро, биткойна стана спекулация за селтаци
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откачалки харчат повече за хардуер , ток и т.н.отколкото шит койни получават