Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?

Руски издания: Засега всичко наподобява на измислица
Обновена: 15 фев 2018 11:00 | 15 фев 2018 09:50, Веселина Йорданова
261
Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?
Снимка: БТА

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.

Още по темата

Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.

На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер".

По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак. По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Засега роднини и познати са потвърдили смъртта на четирима руски наемници, намирали се по това време в съответния регион, отбелязва "Московский комсомолец". Според източник на вестника от Сирия общите загуби на руските и сирийските сили по време на удара са достигнали близо 40 убити и 72 ранени.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков препоръча на журналистите да не се позовават на непроверена информация. Кремъл обаче не даде никакви разяснения по повод ситуацията, тъй като не разполага с "конкретна подробна информация, която би дала възможност за някакви изводи", добавя изданието.

Във вторник на международното летище в южния руски град Ростов на Дон пристигна самолет с тела на бойци от ЧВК "Вагнер", загинали на 7 февруари при обстрела на сирийската провинция Дейр аз Зур. Това пише онлайн изданието "Знак", съобщават регионални медии. Летищните власти заявили, че нямат информация.

"Знак" се позовава на Наталия Касатурова, съпруга на 45-годишния Игор Касатуров от град Асбест, сочен за един от загиналите, отбелязва печатът.

По-рано се твърдеше, че в Сирия са убити 200 или повече жители на Русия. По-късно се разбра, че загубите на руските доброволци от американския удар са силно преувеличени и става дума за 15-20 или по други данни за 13 души от руската ЧВК "Вагнер", пише "Взгляд".

"Независимая газета" прави разбор на материали в руски медии, обяснили сирийския инцидент с опит на местни едри бизнесмени, подкрепящи Башар Асад, да заграбят близки находища на петрол и газ, контролирани от кюрдите. Коментира и изявление на генерал-лейтенант Джефри Хариджан, командващ ВВС на САЩ в Сирия.

"Засега всичко речено и недоизречено наподобява измислица или нагласена работа. И в думите на Джефри Хариджан няма яснота, и цялата публикувана досега в медиите информация не дава отговор на въпроса какво се е случило всъщност край Дейр аз Зур", гласи изводът на "Независимая газета".  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
До детската градинаАко питаш тези с червените калпаци,ще ти кажат че те не са и това е провокация.Ако питаш другите с шареното знаме,ще кажат че това е случайно и е станала грешка.А ако питаш мен и на едните и на другите не им пука за хората.Едните искат да си запазят военните бази,а другите гледат да се докопат до газ и нефт.Най-виновен е този, заради когото влязоха в Сирия и едните и другите,този който си трови народа с хлор и др.газове,този заради който разрушиха една светска страна.
190
1
 
5
 
! Отговори
детската градина преди 6 години
я кажи ми чичко кой стреля по детските градинки болници училища и жилища и защо
189
2
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
До-26Не бе моето момче,те са просто''работници''подписали договор с руската фирма''Европолис''като икономисти,геолози,механици,инженери и т.н.Чичко Путин ги е оставил там да се''грижат''за газови и нефтени находища.Само че''инструментите''им са с едни такива дълги и дебели цеви,дето стрелят надалече и много често.Те са убивали в Донецк и сигурно са щели да убиват и в Сирия,ама тия ''гадни''американци са ги изпреварили.Мисля че ти стана ясно дали са убивали и защо са убити.
188
0
 
3
 
! Отговори
детската градина преди 6 години
аз съм малък но любопитен и искам да зная защо са били убити а те убивали ли са хора
187
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Россию, за победу, до конца!!!
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много поддръжници имат главорезите и бандитите от ИДИЛ и в България.Цацаратурата къде спи?
185
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците се бият с/у терористи и бандити в Сирия.В тоя форум има подкрепящи терористите от ИДИЛ в Сирия.Къде спят прокуратурата и Цацаров?
184
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всеки убит руснак ще има по 100 убити терориста!
183
8
 
11
 
! Отговори
Май преди 6 години
Убитите руснаци ще се окажат по малко от жертвите на стрелбата във Флорида.
182
11
 
11
 
! Отговори
турски харем преди 6 години
Колкото повече руснаци по-добре. а щом и кремъл им се подиграва и не ги признава за герой-още по-добре. Значи който умре за Путин ще го забравят.....като пилота в Турция. Какви таваришчи са Ердоган и Путин..ха.ха
181
7
 
14
 
! Отговори
Morozov преди 6 години
*** се ослушват , като пръднал заяк в люцерна. Бай Дончо им показа, че Сирия не е Украйна и ще ядат бръмбалото, барабар с Ердю.
180
7
 
14
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До БобиНяма и помен от рашките изтрили са ги барабар с техниката и всичко!Руски майки плачат груз 200 лети и тн.Нещата са ясни не съм си представял мислех че малко са се развили но руската техника се оказа по-допотопна от западната за американската и сравнение не може да става!Явно уж Ратник не им е помогнал на рашъните уж нови калашници а още ги гледам по снимки с някакви АК-74 а бе скръб пълна!Жалка работа все едно гледам там гвардията на Садам трагедия.Направо са ги помели!
179
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно руснаците са си мислили, че като в Украйна ще си правят каквото си искат само, че тоя път си намериха майстора. Това са същите руснаци - зелени човечета, които безчинстваха в Украйна. Е получиха си го.
178
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има вече ново заглавие ; Колко руснаци са пленени в Сирия
177
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците по отношение на военна техника са много зле. Това самолети, танкове армада, ракети и др. е пълен шит.
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново пет, има много пленени ИХТАМНЕТИ сиреч Вагнеровци , но сега никой не ги иска и кюрдите се чудят какво да правят с тях
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето наемници в тези компании са самотници, без семейства и роднини, тях никой не ги отчита.
174
12
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Факт!Значи Рашките и сирийците почнали да пердашат подопечните на САЩ, След това САЩ извършили К Л А Н Е 100-200-600 убити още повече ранени, След това дошли Кюрди(така чух) окончателно прогонили рашките и доубили всичко що мърда.В нета има видео от САЩ как дрон взривява Танк руско производство от близък план и толкова а кога къде??? И Украинско интервю с ранен ЧВК как са били размазаниНяма пленени, Няма снимки на трупове а арабите и от двете страни имат ГСМ...INNUENDO
173
10
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 183 ДО БОБИ ТРОЛАТРОЛ си ти След като ти давам толкова точна информация не ти ли стига до ГЛАВАТА че има от къде да я получа тази информация(Пак казвам до ГЛАВАТА щото УМ в нея се съмнявам да има)
172
3
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Но този път руснаците са яли зверски бой невиждан изтрепани са много лошо като животни!Все едно не са руснаци а гвардия на Садам или Кадафи ужас такова нещо не съм си и представял че може да стане!Дори не са ги въоръжили с ПЗРК оня па се кръстил Вагнер ония вдигнали хеликоптери и гъншипи и наистина станало на Вагнер ама оня от Апокалипсис сега ама за руснаците.Това е брутална гавра с тях!