Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?

Руски издания: Засега всичко наподобява на измислица
Обновена: 15 фев 2018 11:00 | 15 фев 2018 09:50, Веселина Йорданова
261
Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?
Снимка: БТА

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.

Още по темата

Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.

На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер".

По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак. По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Засега роднини и познати са потвърдили смъртта на четирима руски наемници, намирали се по това време в съответния регион, отбелязва "Московский комсомолец". Според източник на вестника от Сирия общите загуби на руските и сирийските сили по време на удара са достигнали близо 40 убити и 72 ранени.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков препоръча на журналистите да не се позовават на непроверена информация. Кремъл обаче не даде никакви разяснения по повод ситуацията, тъй като не разполага с "конкретна подробна информация, която би дала възможност за някакви изводи", добавя изданието.

Във вторник на международното летище в южния руски град Ростов на Дон пристигна самолет с тела на бойци от ЧВК "Вагнер", загинали на 7 февруари при обстрела на сирийската провинция Дейр аз Зур. Това пише онлайн изданието "Знак", съобщават регионални медии. Летищните власти заявили, че нямат информация.

"Знак" се позовава на Наталия Касатурова, съпруга на 45-годишния Игор Касатуров от град Асбест, сочен за един от загиналите, отбелязва печатът.

По-рано се твърдеше, че в Сирия са убити 200 или повече жители на Русия. По-късно се разбра, че загубите на руските доброволци от американския удар са силно преувеличени и става дума за 15-20 или по други данни за 13 души от руската ЧВК "Вагнер", пише "Взгляд".

"Независимая газета" прави разбор на материали в руски медии, обяснили сирийския инцидент с опит на местни едри бизнесмени, подкрепящи Башар Асад, да заграбят близки находища на петрол и газ, контролирани от кюрдите. Коментира и изявление на генерал-лейтенант Джефри Хариджан, командващ ВВС на САЩ в Сирия.

"Засега всичко речено и недоизречено наподобява измислица или нагласена работа. И в думите на Джефри Хариджан няма яснота, и цялата публикувана досега в медиите информация не дава отговор на въпроса какво се е случило всъщност край Дейр аз Зур", гласи изводът на "Независимая газета".  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До SpaceX 165Ами колега я да видим спрени от МОК но оправдани от съда че са чисти колко са лидиращите руски спортисти? Колко извоювани квоти след решението на съда се оказва че МОК незаконно е преразпределил към други федерации? Колко от всичките Руски атлети са имали възможност последните 6 месеца в спокойна обстановка да се готвят за олимпиадата? По едно време не беше ясно дали изобщо ще се явяват на събитието!И очакваш тия хора да са супермени? Похвално Астронавте
150
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 149Значи ние сме второразрядна страна с второразрядна армия нали така ...Танкове Т-72 и ние и те само дето нашите нямат топловизиори, ракети изстрелвани през цевта и динамичната им защита е 3 поколение а голяма част от нашите такова нещо нямат монтираноБТР/БМП имаме всякакви и руски и западни с оръдия с калибър 23мм и 76мм пуцалки на 50 години срещу 30мм унифицирани универсални оръдия и дори 100мм оръдия монтирани на БМП-3 стрелящи с ракетиАртилерията подобно положениеАвиация...
149
5
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
ОАР / Обединена Арабска Република хихихихихих / или Русия има за момента само 5 медала 4 бронзови и един сребърен и 0 злато . Германия е първа с 14 медала от които 8 златни а иначе страните от Европейския съюз имат общо 63 / шетсдесет и три медала от които 22 ЗЛАТНИ
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бобизаплашваш ли!
147
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 161Нали се сещаш че като пишеш нещо от този сорт все някой ще се появи да те попита - от къде ти е информацията - не се съмняваме че е имало патаклама признава се и от двете страни но относно загубите от къде ти е информацията. Нали се сещаш че не може Блумбърг или някой друг като него *** да влезе в държавна болница в Русия и да разпитва наемник който между другото със сигурност е подписал декларация и със сигурност му знаят адреса както се казва съответните хора
146
4
 
4
 
! Отговори
Зелени дивани преди 6 години
До Анонимен"Прочетете какво пишат в руските сайтове!"??? ти откога знеш руски? Или четеш като дявола евангилието?
145
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете какво пишат в руските сайтове!Американците за 4 часа смляха руският башибозук, същите тези главорези, на които Путин плащаше за зверствата в източна Украйна!Самите руснаци пишат, че избитите представляват около 20% от състава на ЧВК, които преди акция като тази, са били длъжни да си предадат документите и да се облекчат в сирийска униформа!Два транспортни самолета са закарали в Русия ранени и част от убитите, а другите са били погреба Е, няма по- подло и долно същество от ушанките!
144
0
 
1
 
! Отговори
Бог преди 6 години
До АнонименНе търси разум там дето няма.
143
3
 
3
 
! Отговори
А дали пък Не? преди 6 години
До Анонимен"този растеж" го виж и горния десен ъгъл в част "ФИКСИНГ БНБ" всичко червено само рублата зелена и пълзи нагоре.:):):)
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Кремъл започва да говори за руския жертви от един милион нагоре ! Църква
141
3
 
4
 
! Отговори
А дали пък Не? преди 6 години
До Анонимен:) Може да си го чул но не си запомнил КОГА ще фалира: До края на годината вече няма да и дават заеми защото там нещата очквано вървят към края си.А доколкото си спомням тръбяхте че до две години Путин щял да бъде свален (а май ще го преизбират), руската икономика щяла да се разпадне (а тя бележи растеж), нямало да има бюджет за армията и (а той даже е повишен)...Абе едно нещо не познахте! - пробвайте пак :)
140
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загинали 13 руски граждани наемници на сирийски бизнесмени! Това не засяга руските власти ,защото загубите на хора във военен конфликт за Русия никога не са били от голямо значение!Още повече пък за хора които се бият в Сирия за пари!
139
4
 
4
 
! Отговори
Зелени дивани преди 6 години
Зелените, след някоя идруга седмица като турците подпрат янките от едната страна а сирийско-руската армия ги подкара от другата айде пак да си пишем!:)
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече убити руснаци, толкова по-добре. Ще има повече пиене за останалите.
137
6
 
3
 
! Отговори
А дали пък Не? преди 6 години
До Анонимен"Сега разбирам че украинците..." скачат и с двата крака на мотиката!Някъде към края на тая година - държават им официално ще фалира и ще се разпадне!Каквото сам си направиш - не може и дявола да ти стори! (българска пословица)
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧакъраАбе ти тъпчо да не си съветника на Тодор Живков Чакъров? По телевизията не изглеждаше да си толкова глyпав колкото сега.
135
4
 
3
 
! Отговори
Реално погледнато преди 6 години
Понеже руснаците официално още не са отговорили, става ясно че това предстои.Само че отговора пак няма да е официале и ще се се състои във внезапното изтеглане на американските военни от Сирия, предполагам.Като "всичко речено и недоизречено наподобява измислица или нагласена работа.":)
134
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирам че украинците избраха правилният враг. Вместо да изберат Америка за враг както ги подкукуросваше *** Путин те избраха за враг слабака Русия. Наближава времето когато украинският ботуш ще се отпечата по голия руски ***, и руските мишки ще се изпокрият под полите на тьотките си.
133
2
 
4
 
! Отговори
Чакъра преди 6 години
Абе, днешни и вчерашни ***, тоя Блумбърг с какъв пропуск е влязал в руска военна болница за да разпитва лежащите там как са пострадали??? И разбира се че в Сирия има наемници, те са там със съгласието на държавата и във връзка с армията. Също така има и загинали и ранени от тях! Но те в *** атаки не тръгват. Има убити наемници от часта която е разгонила фамилията на *** които свалиха самолета и убиха пилота и нито един който е тръгнал само с един автомат като овца.
132
1
 
3
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Не, не осъзнаваш! Жалко!