Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?

Руски издания: Засега всичко наподобява на измислица
Обновена: 15 фев 2018 11:00 | 15 фев 2018 09:50, Веселина Йорданова
261
Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?
Снимка: БТА

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.

Още по темата

Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.

На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер".

По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак. По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Засега роднини и познати са потвърдили смъртта на четирима руски наемници, намирали се по това време в съответния регион, отбелязва "Московский комсомолец". Според източник на вестника от Сирия общите загуби на руските и сирийските сили по време на удара са достигнали близо 40 убити и 72 ранени.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков препоръча на журналистите да не се позовават на непроверена информация. Кремъл обаче не даде никакви разяснения по повод ситуацията, тъй като не разполага с "конкретна подробна информация, която би дала възможност за някакви изводи", добавя изданието.

Във вторник на международното летище в южния руски град Ростов на Дон пристигна самолет с тела на бойци от ЧВК "Вагнер", загинали на 7 февруари при обстрела на сирийската провинция Дейр аз Зур. Това пише онлайн изданието "Знак", съобщават регионални медии. Летищните власти заявили, че нямат информация.

"Знак" се позовава на Наталия Касатурова, съпруга на 45-годишния Игор Касатуров от град Асбест, сочен за един от загиналите, отбелязва печатът.

По-рано се твърдеше, че в Сирия са убити 200 или повече жители на Русия. По-късно се разбра, че загубите на руските доброволци от американския удар са силно преувеличени и става дума за 15-20 или по други данни за 13 души от руската ЧВК "Вагнер", пише "Взгляд".

"Независимая газета" прави разбор на материали в руски медии, обяснили сирийския инцидент с опит на местни едри бизнесмени, подкрепящи Башар Асад, да заграбят близки находища на петрол и газ, контролирани от кюрдите. Коментира и изявление на генерал-лейтенант Джефри Хариджан, командващ ВВС на САЩ в Сирия.

"Засега всичко речено и недоизречено наподобява измислица или нагласена работа. И в думите на Джефри Хариджан няма яснота, и цялата публикувана досега в медиите информация не дава отговор на въпроса какво се е случило всъщност край Дейр аз Зур", гласи изводът на "Независимая газета".  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
10
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Тая песен за знаещите военни пенсионери и друг път съм я чувал! От тяхно време до сега нещата мноого са се променили и ти го знаеш това /ако не си от онези 80%/. И аз служех при едни "специалисти" и се срамувам от това, че имаше такива "командири" в нашата армия! Те бяха обучавани и възпитавани, като съветски послушници, което силно бе увредило способностите за самостоятелно мислене! Точно липсата на градивна мисъл е залог за поражение!
110
11
 
15
 
! Отговори
ами бой преди 6 години
Путин не може ли да разбере че ако продължава да клати световния мир и се прави на бандит,заплашващ с ядрено оръжие ще получи война.Не сме 1945,целия свят е срещу руската объркана политика.Единствени съюзници на Русия са ислямски Иран,Сирия,Казакстан и Таджикистан.Дори Китай е най големия застъпник на глобалния свят,тъй като на това разчита икономиката му,а Русия иска да разклати този свят.Къде е тръгнал Путин,не вижда ли че обрича народа си на изолация,смърт и нищета.
109
9
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 101Значи четох в един сайт някъде си нещо сиПървото нещо което правя и ВИ съветвам и ВИЕ всичките които четете в нета е да превъртите до края на страницата и да видите контактите - Чий е сайта или е ТОТАЛНО Анонимен. Ако е някой който не познавате потърсете партньори в мрежата И като видя "новини" за Русия а сайта е Украински или е партньор с Ройтерс, СНН и прочие или информацията е взета от "Сирийски Център за Наблюдение на правата на Човека"ПОСТАВЯМ НАПИСАНОТО ПОД СЪМНЕНИЕ
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както във всички случаи от този вид едните преувеличават успехите си, другите - обратно, ги намаляват. Тотална дезинформация! Такива са законите на войната. Тези дни гледах православния свещеник, който води твърде забавно военно предаване, как подлагаше на съмнение руския ракетен удар, в който били загинали над 30 натовски и израелски висши разузнавачи, събрани на съвещание. Пак не знаеш къде е истината. Но, а ла гер ком ла гер, както казват французите.
107
2
 
7
 
! Отговори
До дидо преди 6 години
Нещо не вдяваш, нали! Проблемът е много голям-морален и законов! По закон в Русия не може да има такива формирования. След случката обаче се повдигат много въпроси! Сащо са в Сирия? Руското военно командване знае ли за тях? Ако не знае - или лъже или са ***! Ако знае, защо търпи наличието на незаконни руски военни? Защо не ги е предупредило за атаката? Кой ги въоръжава? Кой ги е наел? Защо не се признава и не се върнат телата и третират, като загинали руснаци?............
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби 106Мдааааааааа, значи купувам си едно ръждясало Жигули , влагам няколко хилядарки и хоп!!!!! -Жигули ДБГР-5 АУ-ГГ-Супер можел 2016/2017!! Е, не е Мерцедес но поне на нивото на Тойота:))))))))))))))))) Аналогия , бтарчет, а?
105
4
 
6
 
! Отговори
до 108 преди 6 години
И по рубла да му плащаха, до сега трябва да е милионер! Ако го прави безплатно, означава че е глупав!
104
2
 
7
 
! Отговори
дидо преди 6 години
Какви са тези радини вълнения? Наемници винаги е имало и ще има - американци и руснаци най-вече. А какви са легионерите в чуждестранния легион? Само, че не съм чул някога нещо да са направили...
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй е хибридното положение за съжаление,че и повод за съболезнование по случаи от такова естество,първо се потрошат после съболезнования се поднасят ама от тия дето главите им здрави щот наверно са твърди като стомана и без каски пък и защо са им каски като на бюро залагат и полягат за дремка хибридна с похъркване като тежка машина с паузи от подавания и почуквания направо от вратата на всяка врътка,че аванса с предърпвания,а-ха напред,а на място с прехлопвания и хлопания на кеш папка за спане.
102
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 105За разлика от теб аз съм завързал разни контакти с хора които са наистина специалистиОхраната на сградата е пенсиониран огневи офицер на ЗРК комплекс С-200Мъжът на най-добрата приятелка на Скъпата е Бивш пилот на Су-25Бащата на моя добра приятелка(съученичка) 20 години водеше Артилерийската инспекция на БА включително Ракетни войски Разбираш ли има кой да попитам за наистина професионални военни въпроси и ги питам при всеки удобен случай
101
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ти плащат на пост, боби??
100
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С американците шега не бива, това го разбра най-фанатизираната армия на 20 век японската императорска армия и от 70 години са първи приятели на американците. Явно руснаците не могат да проумеят това и ще трябва наистина да изядат един хубав лобут за да им се изяснят нещата.
99
11
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АналогияЗабравяш нещо Рашките в Русия оперират в Рубли а не в долариПримерВземаш ръждив Т-72 на 40 години влагаш 24 милиона рубли и получаваш Т-72 Б3 мод 2016/2017 година - не е най-модерния танк но е по-добро от почти всичко което има Източна европа, Турция, Гърция и бившите СССР страни24 000 000 рубли са 400 000$ както се казва колкото струва един джип Хамървтори примерМодернизация на Абрамс М1 кой да е стар модел до Абрамс М1А2 сеп 3 - 6 милиона $Аналогия нали?
98
3
 
9
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Хоби или идея фикс! Не се ли вземаш прекалено на сериозно? Правиш ли разлика, между "разбирам от оръжия" и "чета за оръжията"?Позволявам си съвет: заеми се със здравето си! Не е редно човек на 40 години, да рискува инфаркт, ако пробяга 200м!Остави оръжията на разбирачите!
97
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 102Трябва да си призная чистосърдечно неглижирал съм спорта - знам че не здравословно но ...Което си е вярно вярно е
96
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 95Да Хоби са ми Оръжията и постоянно чета и се интересувамДа ОЗ от Химически Войски на БА съмДа ИТ съм и разбирам от техникаДА и домашни животни съм "разфасовал" когато се е налагалоА Ти ?
95
3
 
7
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Признавам си! Много ми е трудно да коментирам глупостите, които пишеш! Но я кажи сега, направи ли нещо тази зима за здравето си? Поспортува ли, или отново си залепнал за стола, горкичкия?
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В едно интервю в един руски сайт на оцелял от патакламата край Дейр-ез-зор човека сега е в болница и се лекува си каза че е оцелял благодарение на това че се е скрил между труповете на другарите си и е бил целият в кръв и черва но е стоял неподвижно, докато всичко което е мърдало и се е движело е било ликвидирано.
93
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 92ЛЕЛЕ СТРАЕЖЕ ПАРТИЗАНИ В ПУСТИНЯТА НЯМА ПО НАИСТИНА ОЧЕВАДНИ ПРИЧИНИ - в откритата пустиня не може да се скриеш - НЕ МОЖЕШ особено ако противника ти ползва топло визьориВ БТР/БМП в Сирия няма климатици целия десант се вози ВЪРХУ машината и след първия изстрел се е разпръснала наоколоСъщото важи и за Танковете и самоходните Гаубици екипажа за да не умре от топлинен удар седи върху танка (освен шофера който се сменя всеки половин час иначе топлинен удар) докато не почне стрелб
92
8
 
10
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
Има много убити руснаци и на Путин почват да му треперят гащите!