Осъдиха руски хакери, точили от 160 млн. кредитни карти

Нанесли щети за милиони долари, получиха по 12 г. затвор
15 фев 2018 14:20, Анисия Иванова
21
Осъдиха руски хакери, точили от 160 млн. кредитни карти
Снимка: архив Reuters

Окръжен съд в американския град Кемдън, щат Ню Джърси, осъди руски гражданин на 12 г. затвор заради ролята му в компютърна измама, разкрила номерата на над 160 млн. кредитни карти и причинила щети за стотици милиони долари, предаде Ройтерс.

37-годишният Владимир Дринкман бе арестуван в Холандия през юни 2012 г. и екстрадиран в САЩ през февруари 2015. Заедно с него бе арестуван и сънародникът му Дмитрий Смилянец, на 34 г., който получи присъда, равна на излежаното до момента в ареста време, и бе освободен още в залата на съда. И двамата се признаха за виновни, че са замислили и извършили хакерската измама.

Според обвинението двамата са замислили хакерския си план още през 2003 г., когато успели да инсталират "търсачи", които да ровят и да крадат данни от компютърни мрежи на финансови компании, разплащателни служби и търговци. Те "складирали" крадената информация в компютри и в удобен момент я продавали на парче, като вземали между 10 и 50 долара за номера на кредитни карти в зависимост от страната им на произход.

Измамната схема причинила на банки и компании за кредитни карти загуби за стотици милиони долари, като щетите само на три от засегнатите компании надхвърлят 300 млн., съобщиха прокурорите.

Двамата хакери успели да проникнат в сървърите на 16 компании, включително Nasdaq OMX Group Inc, 7-Eleven, френската Carrefour SA, JC Penney Co, JetBlue Airways Corp и Heartland Payment Systems Inc.

Преди да се вземе решение по делото на Дринкман, в залата на съда се състояха продължителни закрити заседания, без да се дава обяснение за какво се е говорило. Съдията Джером Симендъл каза само, че била обсъждана "конфиденциална информация", отнасяща се до делото", която може да повлияе на това какво да бъде наказанието на обвиняемия, предаде ТАСС.

След изтичането на присъдата Дринкман ще бъде под надзора на американските власти в продължение на 3 г., ако остане в САЩ. Засега не е ясно дали американската страна ще поиска той да бъде върнат в Русия.

На 13 април ще се състои друго заседание по делото, на което ще бъде определен размерът на компенсацията, която осъденият трябва да изплати. Съдията обаче констатира, че той "не е в състояние да плати глоба" в допълнение към възмездяването на щетата.

През април ще бъде решено и каква компенсация следва да изплати другият подсъдим - Смилянец, който също бе в залата и заяви, че "искрено и дълбоко се разкайва за постъпките си". Той добави, че е получил по престъпен начин около 5 млн. долара и изяви готовност да възстанови причинените щети. Смилянец изрази удовлетворение от решението на съда, нарече го справедливо, но не уточни дали ще остане в САЩ или ще се върне в Русия, като посочи, че "всичко е в ръцете на имиграционните власти".

ТАСС отбелязва, че преди прокуратурата е предвиждала значително по-строги присъди за двамата обвиняеми: затвор до 30 г. за Дринкман плюс глоба над 1 млн. долара, и 20 г. затвор за Смилянец. (БТА)


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 10 месеца
Присъдите ми се виждат доста "справедливи"?!? Дали не са дали някой лев тук-там?!? :)
Вторият е освободен и е готов да си плати, а първият ще излезе след 5-6 години... много съмнително! :)
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рускинята във вашата служба явно не е контактувала с ИТ. Всеки с над 10 години стаж в областта може да направи неща, от които на повечето хора могат да им настръхнат косите, а за тях са лесноизпълними. Въпрос на морал е.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Брат, много филми гледаш ...
15
2
 
5
 
! Отговори
Пиер Дришар преди 10 месеца
нямам милост към банки и кредитни карти - това са едни кръвпоийци, които от 1 долар депозити дават 9 долара виртуален кредит - но ние връщаме с лихвите реални пари.
така че нямам никакви скруполи, ама никакви.
тия изрооди взимат и къщи и бизнеси на хората, на които са дали пари , които не съществуват.........
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То руснаците масово са дринкман.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дрън-дрън
Да си гледат всекидневните убийства.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
3,14здин изгуби много хакери в битката с американския враг. Преди седмица освен многото хакери в печалната сметка представена от САЩ бяха включени и няколкостотин вагинатори от личната гвардия на 3,14дин.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля че в руснаците има нещо сбъркано. При подобна новина за руска хакерска атака единствената рускиня в нашата служба беше толкова въодушевена от хакерите и техните кражби че направо засия от гордост ни занатяква колко умни били руснаците. Викам и Валя но това е разбойническа акция тези хора са престъпници. А тя ми отговори че това са маладци.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом са ги хванали тези не са никакви хакери а хаматьори. За да си истински хакер се иска много сиво вещество. Не е достатъчно само да знаеш как да хакваш а и как безследно да изчезваш. Когато едното не върви с другото по добре се откажи и пии една студена водица. Но тези изглежда много са си повярвали че са гении и станаха на тении!
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошо, много лошо. Сега другарят Путин от къде ще се снабдява със зелени пари? Запада ежедневно и методично разбива бранш по бранш доходоносните бандитски предприемачества на тов Путин. Идва ред и на нефто-газовия бранш. Вчера чета че бандитското Обединение Калашников изгубило 80% от пазарите си благодарение на полезните американски санкции и се моли на шефа на бандата Путин за държавно бандитска помощ. На всичкото отгоре на бандобединението Калашников му спрели СУФТА е не може да получава пари.
8
1
 
5
 
! Отговори
Политическо порно преди 10 месеца
Чакаме следващата серия.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Владимир "Дринкман" ! Руски хакер а
ха ха ха
Този ако нямаше да е осъден на 12. а на 122г. аха дам чегу пуштят утре такива в такава геогравска точка не се осъждат !!!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми да го източат сега едно хубаво през дорзалното му отвърстие!
5
3
 
13
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 10 месеца
Отлична новина ,а това че в САЩ имало стрелба няма я никъде на "първата" ви страница -защо таквоз двуличие от "Днес" ?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
160 милиона карти по един долар (оставяме на клиентите да имат по някой долар и за тях) са 160 милиона долара, дори и при хуманно хакване.?????

Нещо не се вързва отникъде.
3
3
 
5
 
! Отговори
Дракона преди 10 месеца
Ха ха Дринкман, тия в съда сигурно са умрели от смях с тоя руснак, поне не е Водкаман
2
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
Ти що не идеш в затвора при грамотния руснак като си много умен
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Могат - точат. Защо вие не точите. Защото сте полуграмотни дилетанти, като Вожда ви любител-политик, че отскоро дори и геополитик.