Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали средната заплата беше 1000 и кусур,как 80% плащат осигуровки под 1000 лв,да го ду... подкупените статистически институции
100
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизане в еврозоната ще е катастрофално. За еврозона натискат назначените "бизнесмени", опериращи с откраднатите от народа пари за борсови и други спекулации в евро. Една проста сметка 1 милион българи са без работа и не търсят такава, още 2 милиона са работещи бедни, които нямат пари за билети да отидат на работа и са на баничка и кафе половин месец преди заплата. В числа - 1 кафе средно 0.5-1лв автоматично ще стане 1-2 евро = 2-4лв. , 1 баничка от 1лв ще стане 2-3евро = 4-6лв. Честито!
99
9
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
България е с пазарна икономика и няма как цените да станат 1:1, а заплатите 1:0,5, където има монопол може би да. Цените в магазините се образуват от пазара. Сега също не пречи на никой да си увеличава цените 2, 3, 4,...10 пъти.
98
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Така наречената ножица (т.е. разстоянието в доходите на бедни и богати) се отваря все по-широко в Германия. Богатите са станали още по-богати а бедните обедняват още повече. Проблема е че големи части от средната класа са акутно застрашени да "изпаднат" защото цените на недвижимите имоти се катерят масивно нагоре... Така че не всичко е розово в "къпещата" се в пари Германия
97
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен>>Никак не се връзва с твърдението ти колко обедняла Германия с Еврото.Германия не е обедняла, с еврото Германия контролира, експлоатира и ограбва много по-ефективно отколото през третия райх.Обаче отделни германци са много прецакани... над 5 милиона работят за малко пари, на две-три места и едвам свързват двата края. Причината за това не е (само) еврото, но и реформите на трудовия пазар (агенда 2010) на канцлера Шрьодер, та затова и неговата СДП има такива "успехи" на изборите..
96
2
 
9
 
! Отговори
е преди 6 години
Е как какво? Стени за катерене и антибиотици за животни...
95
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли ще прави един работодател ако му дадеш заплатата си и с нея да изкара 1 месец,дали ще може,дали ще му стигне за сметки и хляб,сит гладен не вярва.
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
срам и позор за тази ***
93
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както виждам аз нещата ще стане още по-зле, защото е много вероятно цените да станат 1 към 1, а заплатите 1 към 0,50 или ако един човек е харчел 500 лева за храна, ще харчи 500 евро, а пък ще получава 250 евро след промяната. Ще трябва някакъв закон за преизчисляване, защото усещам, че ще стане мазало !
92
4
 
23
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
"...Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране..."Каква е тази върховна глупост? Високи доходи означава високи разходи за заплати и не виждам как това ще стимулира някого да "инвестира". Това е положението - ако искаме да се продаваме, трябва или да сме евтини, или квалифицирани. И е добре да не се самозаблуждаваме.
91
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво го грее работещия човек от вдигане на минималната и средна заплата,след като работодателя си прави оглушки и не ти вдига заплатата, особено в ресторантьорството и туризма а си дава пак 500 лв особено в Смолянския регион.Тука е някакъв ад.
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Произвеждаме мушмули.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактИма една статия от миналата година.Казва се - Германия се къпе в пари.Никак не се връзва с твърдението ти колко обедняла Германия с Еврото.
88
1
 
34
 
! Отговори
2 преди 6 години
До 87Заплатите могад да се вдигнат,ако държавата си беше на мястото и не прощаваше,а гонеше до дупка,дори с цената на затвор укриването на данъци,контрабанда и прозрачно управление на Евросредства. Големите пари на БГ бизнеса са всъщност откраднати от техните работници пари за осигуровки,далевери,кражби и присвоявания!
87
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същия момент, в който дребният тарикат спре да се бие в гърдите как го осигурявали на минимална, а той взимал 1000лв., всичко ще се подобри значително. Но, уви, всеки иска да "прецака" държавата, без да осъзнава, че прецаква себе си. Това го казвам като човек, който взима сериозна заплата и никога през живота си не е скрил 1 стотинка. Манталитетът трябва да се промени. За едни 100лв. повече за тариката страда самият той. Но не го разбира. Няма и да го разбере и затова е беден.
86
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Логични неща казваш. За съжаление без да бъдат побутвани, родните бизнесмени никога няма да направят нещо повече за собствените си работници. На тях им пречи да дават заплати и осигуровки по принцип. Всеки иска да забогатее несметно за 1 година. А чуждите компании идват тук за да плащат с десетки пъти по-малко на работниците си, отколкото, ако наемат сънародниците си. Сигурно умират от смях като за същата продукция плащат минимум 10 пъти по-малко като възнаграждения. За тях тук е рай.
85
3
 
16
 
! Отговори
2 преди 6 години
.и гръм.Само че Бойко няма да е начело на държавата,но ще вика с познатия рефрен: Ето аз ви вкарах в Еврозоната,но тези които сега управляват са лоши,некъдърни и виновни....
84
6
 
17
 
! Отговори
2 преди 6 години
Вдигането на заплатите и повишаване на техните средни стойности чрез административен натиск,а не на база произведен продукт,неговата реализация и получаване на принадена стойност е пагубно за бизнеса.Вдига се заплатат но се вдигат цените на стоките и услугите! Контрагентите на бизнеса в сектора на услугите не желаят да се съобразяват с това,поради което собствениците на тези фирми,започват да крият данъци и осигуровки,здравната и пенсионна система затъват и един ден балонът ще се спука с трясък
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До safaСъгласен съм! Добре, че сме с лева, че така нищо никога не поскъпва. Гърците има кой да ги спасява, нас - няма.
82
6
 
34
 
! Отговори
safa преди 6 години
Не знам в някоя държава приела еврото да са доволни хората - навсякъде всичко поскъпва. За какво да го приемаме, за да се включим и ние да спасяваме гърция ли? Нали курса е фиксиран все едно сме го приели обаче управляващите искат да изхарчат резервите затова е цялата манипулация.