Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много ще пострадат спекулантите и банките от въвеждането на еврото. Край на измислените такси, адски високите лихви и край на безнаказаните фалити на банки, защото ЕЦБ няма да позволи такива престъпления.На мафията й остава само да плаши народа, как валутата, която използват почти всички силни икономи в Европа, ще ни направи "нещо лошо".
80
15
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименАбсолютно си прав. Ако беше прочел внимателно, щеше да ти направи впечатление, че пиша и за плюсовете - а те преобладават. За държавата и народа като цяло е много по-добре да сме част от общата европейска валута.Но не трябва да се премълчава, че за отделния човек, поне в началото ще има поскъпване, намаляване на ефективните доходи и т.н. В последствие нещата се уравновесяват и преобладават плюсовете!
79
12
 
22
 
! Отговори
баба яга преди 6 години
До До 76Бях за извесно време в Италия, италианците наистина не са доволни и не го искат еврото. Питаха ме дали сме го приели вече и ми казват,/сякаш зависи от мене/:недейте, няма да станете по-добре! Но те няма накъде да мърдат- колкото повече шават - толкова повече им влиза.Вече са го разбрали, но.........късно е чадо!
78
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт"Еврото е начи да се посъберат паричките на народеца..."Така ли? Как пък едни не си върнаха собствената валута след това като е толкова зле? Как пък никой в не се оплака, че всичко поскъпнало, а доходите паднали наполовина? Ако имахме силна и стабилна валута като англичаните да си я пазим, ама с нашия мизерен лев ще е направо спасение.
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
произвеждаме тъпaнари
76
19
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на РУСКИТЕ мафиоти-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България.
75
2
 
9
 
! Отговори
Удобно преди 6 години
оправдание - 3 мандата гербаджйска власт, но видите ли сега "комунистите" ви готвели влизане в еврзоната :)))
74
11
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
При въвеждането на еврото в Германия, накрая се получи следното:Цените леко-полеко станаха 1:1 както си бяха в марки толкова станаха в евро.Заплатите и спестяванията наполовина...Еврото е начи да се посъберат паричките на народеца...От друга страна общата валута осигурява известна стабилност и защита срещу спекуланти като например г-н Сорос (дето си е направил милиардите със спекулации срещу европейски валути - напр. паунд...)
73
2
 
14
 
! Отговори
M преди 6 години
KAKVA EVROZONA? S PENSII PO 150 LEVA I ZAPLATI PO 500? AMI OBARNETE GI V EVRO????? TE SEGA NI SE SMEJAT,POSLE TRJABVA DA UMRAT OT SMJAH. HORATA SEGA GLADUVAT, A KAKVO SHTE SI KUPJAT POSLE OT 150 LV-70 EVRO? V ,,DRUGITE DARZAVI,, TEZI 70 EVRO SE PLASHTAT NA 1 4AS IZRABOTEN TRUD.NEZNAM DA SE SMEJA LI,ILI DA PLA4A.....
72
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цените ще станат в евро. Заплатите ще се свият наполовина...."Да, Слънцето ще стане синьо, небето зелено, а хляба ще струва 2000 долара. :D
71
8
 
23
 
! Отговори
Германец преди 6 години
Емигрирах 1997рекапитулация след 21 години Германия -трябваха ми 10 години да стигна до нивото от което тръгнахследвах отново - информатикарезултат - собствена изплатена къщаработа от 8 до 16 часа4300+ евро месечна заплата (може и значително повече, но с повече стрес)извод => народе спасявай се!Още веднъж - не е лесно, но с честен труд и работа тука се постига успех, в родината за голяма жалост изглежда не се получвава
70
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Италия приемайки едрото италианеца бе докаран до просешка тояга .От огромен винопроизводител човек обичащ приятелите и компаниите ежедневно до седящ вкъщи пощещ въшки и ядящ паста темeрут. Ето това ви готви мутро мафията . Бръснар и подстригване 15 евро Хляб-2,5 евро. Кафе -5 евро от евтиното .Фреш -70-10 евро .Заплата -300 евро и то след 5г когато се стабилизира хиперинфлацията , която готвят комунистите с обезценката на лева.
69
1
 
26
 
! Отговори
Евро преди 6 години
Произвеждаме празни приказки и глупост, а и малко стабилност за цвят. Другото е далавери, корупция и ало-измамници.
68
5
 
8
 
! Отговори
Андрепко преди 6 години
Цените ще станат в евро. Заплатите ще се свият наполовина .Курса нс влизане ще е 5000 лв. за Едно евро.Сами преценете '''' изгодите''''и това какво ви готви мафията на кремльовското Джудже Тапир и нма корпускулният и Герберунгелски ретард
67
1
 
10
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Да не бързаме с влизането,в ЕО.Защо влизането ни има добри и лоши Страни .Но първо изравнете стандарта на живот,, заплатите,,и тогава да влизаме където ще.
66
5
 
19
 
! Отговори
Приятелчета преди 6 години
стига с тези комунисти, 3 мандата потъвате под благосклонния поглед на избрания от вас европейски лидер. Какви комунисти, сами сте си виновни.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РобИия закони, но законите се правят от тези които те използват, за да им робуваш повече, ти да обедняваш повече и те да богатеят повече. Всяко правителство подсигурява добър грабеж за себе си и за тези които ще ги наследят. Съда е корумпиран ортак на мафиотските управления, така че ти можеш да се оплачеш само на арменския поп
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не професори,ами направо шамани!Според тях светлото бъдеще ни очаква ...
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам едно - където и да го сложиш ла*ното, благоуханно цвете няма да стане.
62
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
празната глава Бойко ще го изгладуваме , три мандата минаха ще му дойде края !