Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато си в колектив, колкото и да произвеждаш ще те ограбят.За това КРАДИ РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ КОЛЕКТИВНАТА РАБОТА.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и *** Бойко ще го изгладуваме
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишем си тука - а 240 *** си праят квот си искат с тая система в България ей тва е !народа е на самотек - оцеляваме
58
4
 
12
 
! Отговори
Harri преди 6 години
Влизането на България в еврозоната ще доведе до неминуем разпад на тъпия ЕС.Крайно време е тая простотия да се свърши.
57
2
 
21
 
! Отговори
Роб преди 6 години
Не виждам как се вдигат заплатите? С всяка изминала година работя все повече но за по малко пари. Всеки те използва защото няма закони.
56
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 37 лв. детски на месец отпускани не на всяко семейство - ква евро зона , кви 5 лв. бе хора !
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не вярвате че политиците от 28 години си бачкат за тях , толкова ли е трудно да го повярвате !Що не вярвате че Българите им плащаме заплатите ,комисионните ,работим им в бизнесите и за всичко си плащаме !А те си усвояват мангизите отпуснати от ЕС за Българите , как го не разбрахте че не стига нищо до нормалните хора !достигат едни 600 лв.дали си на държавна или частна работа , най харесваната заплата е 600-700лв.
54
1
 
30
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
До АнонименКакво ти селско стопанство! Домати и гъби - внос от Полша, ябълки- внос от Италия и Македония, чесън-Китай. Сякаш в България не могат да се отглеждат зеленчуци! Забележете - ПОЛША Е СЕВЕРНА СТРАНА, а ядем доматите им!!! По селата ни вече няма хора! Какво като тракторите са с GPS-и, земеделието го няма, а ми се хвалят/Л.Павлова/ с Програми за развитие на селските райони-дрън дрън ярина.
53
1
 
10
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 36мако си сбъркал че селската работа се върши с бела риза и врътовръзка за другото спор нема работа кат работа
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизането в еврозоната е най-изгодно за едрия бизнес, мафията и управляващата върхушка. НО, повтарям НО!!! при условие че се запази досегашната кьорсофра с обществени поръчки, корупция и беззаконие. Европейците няма да допуснат това да продължи, вече имат горчив опит с Гърция. Могат да ни турят в шише за отрицателно време. Все пак съзнават, че това ще е мърлява работа и не им се занимава да ни оправят бакиите.
51
2
 
27
 
! Отговори
тъп сляп Българин преди 6 години
Българчета - реалните неща в тази страна повярвайте са адски ужасяващи , не е имало политик от 50 години , който да решава нормалните неща от които има нужда Българина !За голямо съжаление всеки трябва да се спасява по - единично !
50
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви кажа с думи прости какво ще се случи. Влизаме в еврозоната. Заплата от 1000 лв става 500 евро. 1 литър мляко от 1 лев става 1 евро. Ето това ще стане ако влезем в еврозоната.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наистина има земеделие, има някакви свои субективни наблюдения, НО един земеделец обработва 50-70 хиляди декара земя и са няколко такива в България, вместо хиляди да обработват стотици.
48
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не влизаме. Стига сте поствали фалшиви новини. Бойко ще си търъгне по-бързо и от миналия път, ако си помисли да вкара България в този капан.
47
2
 
16
 
! Отговори
трол до 49 преди 6 години
от 33 В съседното село тази земеделската кооперация има най-съвременните машини, които орат и жънат по GPS координати.на кой политик е от ГЕРБ ил БСП е ?утоянявай ги тези неща ????
46
4
 
27
 
! Отговори
Колио преди 6 години
Само Германците ще спечелят от цялата работа.Ние новите роби на Европа.Доре замислено още от нацистите 4-я райх.
45
3
 
7
 
! Отговори
от 33 преди 6 години
До Анонимен 40Съглесен съм.В съседното село земеделската кооперация има най-съвременните машини, които орат и жънат по GPS координати.
44
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дръжте цена 1200 евро квадратния метър панелка, знам, че има логика. Б.Б. каза в първата петорка сме на ЕС по някои показатели, със сигурност едното е ръст на цените на жилища и ръст на кредити. Сега само да видим дали се изчерпаха будалите дето купуват или имат още да осигурят икономически "ръст".
43
6
 
26
 
! Отговори
HETO преди 6 години
Бих искал този икономист да обясни, защо е толкова решително от негова гледна точка, да приемем Еврото още 2019, а не 2020!? Каква точно ще е нашата полза от тази 1 година разлика? Или г-н Кольо Парамов преследва свои или нечии чужди интереси?
42
1
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Малките бизнесчета на управляващите били те ГЕРБЧЕТА или БЕСЕПЕТА , искат в еврозоната - искат кинти от Европа , но Българчетата да бачкат за по 600лв. а безценни са ни депутатчетата и олигарсите към тях !