Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
36
 
! Отговори
Ми да влезем преди 6 години
Исторически където и да сме се набутали - винаги следва крах и провал.
40
4
 
17
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До Анонимен 27 Недей да изключваш държавните длъжности. И там заплатите са 600-700 лв.Големите пари ги вземат в агенции и министерства.
39
5
 
22
 
! Отговори
Kolio преди 6 години
Вие луди ли сте.Кой ще ни приеме в Европа.Да искамепари после като Гърците.По високи заплати.Ще произвеждаме по скъпи стоки,тоест по малко работа-пари няма!!!И влизаме в бездната.
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** сляп БългаринИ ГЕРБЕРИТЕ и техните създатели КОМУНИСТИТЕ са на власт за да пълнят своите джобове чрез обществените поръчки. Половината от парите за строежи и за каквото и да било отива по джобовете на държавниците. Техни ортаци са Българския корумпиран съд.
37
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14унищожихме животновъдството и земеделиетоИзнасяме повече яйца, отколкото внасяме, изнасяме повече говеждо и агнешко отколкото внасяме.Изместваме Франция от традиционни за нея пазари на зърно и отглеждаме най-много маслодайни култури в Европа.Та не е точно както все се опитвате да изкарате нещата.Пожара с кравефермата миналата година помниш ли?Там работят 300 човека.А сети се колко хиляди крави трябва да има та да работят 300 души.И тя не е динствената такава у нас.
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33голяма част от "селската" работа не е такава каквато беше. Влизаш в нов трактор с добра изолация и климатик с бяла риза и слизаш от него пак с бяла яка. За вас незнам, но на мен ми изглежда далеч по-привлекателно отколкото да сервирам на някой и да се надявам да ми пусне 20 стотинки бакшиш. Нужна е промяна в начина по който обществото, държавата и медиите представят селското стопанство.
35
5
 
13
 
! Отговори
трол преди 6 години
до 33 компетентния :Българските търтеи , ей така от форумите зарабодиха едни 7000лв. премиерски и 11000лв. президентски заплатки + прилежащите им придворни и едни 240 депутати , ей така от форумите !
34
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврозоната ще е краят на България. Заплатите ще се разделят на 2, а цените ще останат същите само че в евро.
33
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАЙТЕ ДОВОДИ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА Е В ЕС!!!!С ПРОГНИЛАТА РУСИЯ И ТУРЦИЯ ТЕ ЛИ ЩЕ НИ ПАЗЯТ И ЗАЩИТАВАТ ФИНАНСОВИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ!!!ИЛИ ПЪК ДА СМЕ БЕЗ ВАЛУТЕН БОРД КАТО 97-*** ГОДИНА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БУДА ЩЕ Е МНОГО ПО-ЗЛЕ!САМО ПУТИНОФИЛИТЕ И ИСЛЯМИСТИТЕ ПЛЮТ ПО ЕС! А ТАКИВА СА ЗА ЗАТВОРА КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
32
3
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 11 Я стига с тези референдуми. Не разбрали че референдумите водят само до по лошо, защото винаги глупавите са повече от умните.
31
4
 
38
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Истината е една. Мафиотски управления и корумпиран съд издигнати на власт от олигархията ( синовете и дъщерите на българите които окрадоха държавата, купиха, продадоха и унищожиха заводи и фабрики за жълти стотинки).Ако България не произвежда пари няма да има нито за заплати нито за пенскя.Един бизнесмен каза- Когато видя по улиците че камионите са повече от леките коли, само тогава ще повярвам че България ще се изправи и напредне. Днес управление и правосъдие в България са ОРТАШКА МАФИЯ !
30
3
 
31
 
! Отговори
тъп сляп Българин преди 6 години
Не задавате правилните въпроси ! Герберите три мандата не могат да посочат колко хора си плащат здравните осигуровки и кои не ! и ще получим реалния доход на Българина , който повярвайте за близо 70% надхвърля 600лв. 30% от който е на двама човека !трагедията е пълна , само че фирмичките на ГЕРБ ,която вече има бизнес законен и БСП от години ,искат да достигнат износа в Европа , а Българина да бачка за 300евракита на месец !
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29ами Полша "превзе" пазара на евтини мебели, ябълки и млякоСъвсем в реда на нещата, защото *** точи сополи за селското стопанство ама ако трябва той да я върши тая работа, тя вече му е под достойнството, защото той нали е потомствен аристократ и не е пасъл говедата с дядо си през лятната ваканция на село до преди 20 години.
28
4
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
С три думи.Надежда всяка оставете.....
27
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА ВЕЧЕ С ГЛУПОСТИТЕ!!!НИЕ СМЕ НА ЕВРО!!! НИЕ СМЕ ВЪРЗАНИ КЪМ ЕВРОТО! ДАЛИ ПЛАЩАМЕ В ЛЕВОВЕ ИЛИ В ЕВРО Е ЕДНО И СЪЩО!!!
26
3
 
24
 
! Отговори
! преди 6 години
При крадци в парламента и след КТБ, всякакви притеснения, че БНБ губи правомощия някак звучат трагикомично.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас"ами Полша "превзе" пазара на евтини мебели, ябълки и мляко. Българските търтеи превзеха форумите и кафетата
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 съм исках да напиша нисък, не висок в края.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малък % от работещите са с доход над 1000 лв. като цяло. Малцина са такива в малките населени места, като изключим и държавни длъжности, единици са такива. Следват ИТ, кол центрове, други административни длъжности, доктори и то на всякъде, защото в провинция, общински болници са с по 600 лв. Критерият кафетата и магазините са пълни, както казват масата политици е махленски и несериозен. Истината е, че бедността е голяма, образоваността и интелекта все по-висок, нищо че университет са на кило.
22
2
 
34
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Може да изнасяме Бойковци - пълни сме с тях ! и кметове , я вижте наще как развиха общините , безценни са на акъл и усвояване на еврофондове !Може да предложим Лилето винетката , ще опрай за нула време магистралете , за които Меркел мечтае от години !