Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
62
 
! Отговори
нещо неразбрал преди 6 години
Нали средната работна заплата беше над хиляда лева? Как така 80% плащат осигоровки под тази сума?