Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
13
 
! Отговори
Не че ми пука!!!! преди 6 години
Ще повиши заплатите!!!! От сега че по нататък!!! Целта на някои хора, които са замесени с политиката, а и на господата политици "***" е да избиват повече от Евро- фондовете..... Ако еврото се приеме българския народ, сега ако е на прага на мизерията то тогава направо ще си е в мизерията... Народе стига спахте и драскахте тука еми се събудете!!!!
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много малка селекция от качествени продукти, които се изнасят, но истината е, че повечето, дори не си играят и да пишат на български на етикетите им.
119
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв износ бе, вие луди ли сте, производителите ни на наша територия не могат да се преборят с чуждата конкуренция, която плаща транспортни разходи и пак е по 30-40% по евтина от родното производство. Ние не изнасяме, ние внасяме, всичко. Пример земеделие, внасяме семена, маркучи, химия, торове, инвентар, машини. Всички тези пари отиват зад граница, после произведената стока не може да се пласира на родния пазар защото пак се конкурира със същите държави и фалити. България в ЕС=Консуматор.
118
5
 
15
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Ще се случат няколко неща.1- Откачи ли се лева от борда ще се обезцени със 80-100% веднага, защото той е вързан за еврото, НО натрупаната инфлация през времето на борда ще се освободи.Това ще стимулира неимоверно износът, което обаче ще отежни още повече положението на хората защото допълнително ще засили инфлацията, а и парите от износ ще отидат за нови яхти и бентлита.Цените на дребно ще отскочат силно нагоре и положението ще стане КАТАСТРОФАЛНО.
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедняка ще бедняк, в която и зона да иска да влиза.
116
3
 
10
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Та ние и сега сме в ЕВРОЗОНАТА, без да докосваме еврото, само че, плащаме големи лихви и периодично банкерите крадат цели банки с милиарди! За това ни бавят - за да ни окрадат още няколко пъти!
115
2
 
2
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Откъде тези 30 милиарда и къде ги вкараха )?
114
5
 
12
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Валутния борд е създаден да спре галопиращата инфлация (печатане на пари),а не да се увеличи производството . Производството не може да се увеличи с валутен борд -таквоз чудо няма в света ,но видимо при нас е щяло да има .Валутен борд е измислен от англичаните за аборигенте от "петия свят" и валутния борд е добър първите 2-3 години докато се спре галопиращата инфлация ,а след това е камък на "шията на икономиката".Ако не вярвате ,вижте откъде внасяме ,боб,лук,картофи,домати,чесън ,цимент.... .
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зоната на таласъмите и вампирите.
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврозоната е като зоната на здрача (ужасите).
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не произвеждаме но нали валутния борд беше направен преди 20 години с цел да се увеличи точно производството защото ако не се увеличи страната ще изчезне като население.
110
2
 
6
 
! Отговори
extremist преди 6 години
влизането на България в еврозоната - ОТКАКТО ТУК ИМА МЕЖДУНАРОДЕН ВАЛУТЕН ФОНД, СМЕ В ЕВРОЗОНАТА.....
109
2
 
22
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Какво произвеждаме? - КОРУПЦИЯ, ИМИГРАЦИЯ, БЕДНОСТ, ЧАЛГА, "КОМПАНЪОНКИ" , РОМИ, КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ И ТЯХНАТА ОХРАНА
108
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
109 Напротив всичко се е променило от времето на БКП, заплатите се увеличиха, но за сметка на това се намали стандарта на живот, повиши се инфлацията и останахме с пръст в устата и никой не говори за това. 200лв през 1988 се равняват на 1800лв за 2015, а 200лв през 1988 взимаха само администрация, хора без опит в професията си и тотално некадърните. Пример: комшията ми беше стругар и беше много добър, стигал е месеци с по 700лв. После откъде имал пари да дигне къща и да обикаля кръчми.
107
5
 
3
 
! Отговори
extremist преди 6 години
доходите у нас се вдигат - НЯМА КАК С 13 000 ЗАПЛАТА ДА СА ТИ НИСКИ ДОХОДИТЕ
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма велик човек без обикновени хора,тоест няма да има богат човек ако му няма работниците а повечето се изнесаха в чужбина и продължава народа да се изнася,кой ще им трупа парите на богаташите
105
2
 
21
 
! Отговори
стига с тая средна! преди 6 години
Постоянно средната заплата им е в устите.А МРЗ до 3 години колко ще стане?В провинцията не дават СРЕДНА РЗ, бъхтиш по 12 часа, 6 дена в седмицата и накрая 400лв. Омръзнаха ни тия пропагандни статии!Народът е беден и мизерува. Масово емигрира.Само хора около ГЕРБ получават средна РЗ, не заради труда си, а заради верността си към партията. Нищо не се е променило от времето на БКП.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще влезем по-лесно, отколкото ще излезем ако еврозоната се разпадне. Англия ще плаща 10-15 г. рекет, че се осмели да излезе. Трябва ни вариант при разпадане на еврото или Германия ни откаже пакети и избягване на хиперинфлация.
103
1
 
19
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
Не ям и не пия кафе на работа. Сутрин на излизане и вечер, като се прибера вкъщи, отрязвам дебела филия и намазвам плътно с мас.
102
5
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Стига си говорил глупости. Какво им пречи сега кафето да го направят 1, 2, 5 или 10 лева ?