Германци цакат български гастарбайтери... Как ги лъжат?

От неизплатени жълти стотинки до неправомерни уволнения
Обновена: 16 фев 2018 22:07 | 16 фев 2018 22:04, Екип на Bloomberg
56
Германци цакат български гастарбайтери... Как ги лъжат?
Снимка: Bloomberg

В България съществува възприятието, че на германския пазар на труда няма нарушения и проблеми. Но в Германия има много работодатели, които не спазват регламентите и които нарушават правата на работниците си българи и въобще на служителите си от Централна и Източна Европа. Разбира се, не всички работодатели обаче са такива.

Това коментира в ефира наBloomberg TV Bulgaria Иван Иванов от Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия.

Нарушенията биват разни – от дребни като неизплащане на часови надници, които се решават сравнително лесно, до по-сериозни като незаконно уволнение или неизплащане на солидни суми.

Причината за нарушенията се корени основно в ниската осведоменост на работниците от ЦИЕ, от която се възползват недобросъвестните работодатели, посочи събеседникът в предаването. 

В Германия, отбеляза Иванов, има голям глад както за квалифицирана, така и за неквалифицирана работна ръка. Болшинството българи обаче работят като неквалифицирани кадри, като нарушенията в техния случай са повече.

Какво прави организацията, чиито представител е събеседникът в предаването, за да се бори с гореописаните некоректни практики?

Целия разговор вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
в германия сьщо има корупция но е по елегантна докато в бьлгария епросташка
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До д-р ХаусПак турците са ви виновни, нали?Даже у Германия през 21. век ви поробиха турците.На кривата ракета Космосът и пречел.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бг работниците са подложени на системна експлоатация и психически тормоз от страна на кръвопиеца, но никой не защитава правата им. Всички институции знаят за случващото се, но мълчат. За да си защитиш правата по КТ, трябва да водиш съдебни дела, където работодателя може да купи всеки, а свидетел няма да ти стане никой колега, защото ще си загуби работата.Така е от 30 години и става все по зле. Защото държавата подкрепя всички действия на бизнеса.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много храчите по европейския работодател, ама за българските кръвопийци мълчите.Всяка година българския работодател краде по 4-5 заплати от работника си- извънреден труд, работа в събота, през празничните дни, непризнаване на болничен, глоби и наказания за измислени причини и орязване на РЗ, уволнения без да платят последната заплата и какво ли още не.Инспекцията по труда, БТ, Синдикатите са на страната на кръвопиеца.
44
3
 
1
 
! Отговори
Тъпигьоз преди 6 години
Аууууу. То много лошу вГермания.......Няма да мърдам от *** тука мноо убаво.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да му се прецаква на българина - той си е прецакан по рождение! Типичният българин е некадърен, мързелив, *** и злобен, но с безкрайни претенции!Който си е имал българин за работник може да се подише с две ръце и два крака под това!
42
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Неписмените и глупавите ги цакат навсякъде, дори и в Германия!
41
2
 
7
 
! Отговори
Hahoman преди 6 години
Който видял ,дрънкал.Който не видял издрънкал.Цитанин съм,не съм р...ом ,не съм от "ония нали се сещате"Започнах на работа в много голяма фирма ,не се хваля но си разбирам от работата ,от 10 Немеца на строителната площатка , има само един от който мога да науча нещо,и да приема съмет от него.Договора 10 страници, с точки и под точки , и винаги може да се намери причина да те уволнят (че немога да чета немски -немога .А колко "оригинални българи могат?"
40
6
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Ние пък сме тръгнали да се изнасяме ! Не благодаря
39
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само германците ни прецакват. По лоши са нашите работодатели които печелят за сметка на работниците. Питайте бившия президент как се прави.
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дни заваляха публикации и репортажи от рода на горната. Те са насочени срещу изнасянето на всякакви екземпляри от кочинката. Родните капиталистически експлоататори остават и без шерпи. Белким ги върнат, та да им бачкат почти даром, докато плачат за Тошо и соца..
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41Ти какво си мислиш, че в Германия кози и овце няма ли?В Германие можеш да ядеш "българско" сирене което вече не можеш да ядеш в България та и на по ниска цена. Комунистическите монополни мандри не ти пускат гювеч:) Дори само затова си струва да отскочиш до там.Толкова си зле милия.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците ще ги научат на ред!!!Ама тия от кварталите и селата, дето с една мистрия, отишли с една пернишка резачка до там, едва ли работодателите им са германци. Иначе читавите българи са си добе там. Уважавани и с престиижни професии.
35
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Всички виждат че комплексаря си ти, засягаш се от истината и ругаеш като на козите едно време по полето чужденецо. Само че от козите и овцете едно време имаше полза, сега си никой там
34
1
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Като чета коментарите виждам да тече много *** в българската чешма. Местя! Повечето от коментаторите висят тук, за да се заяждат с другите, които не приказват общи приказки. Аз лично изградих своето стабилно имотно и финансово благосъстояние в Германия. За много българи гроздето, което виси на високо и не могат да го достигнат ще си остане винаги кисело!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36Не съм говорил за себе си а за много българи, които съм срещал и познавам там.А относно изразните ми средсва- те са за такива културисти като теб. Комплексари.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМИГРАНТА Е ЧУЖДЕНЕЦ, НА НЕГО НЕ МУ ПУКА КАКВО СТАВА ТУК И РАБОТИ СРЕЩУ СТРАНАТА СИ ЗА ОКУПАТОРИТЕ И. ПАРИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА ИМИГРАНТА СА МАЛКО ПО ВИСОКИ ЗАЩОТО СА КРАДЕНИ ОТ СТРАНИ КАТО НАШАТА ! ЗА ТОВА ТАМ СТАНДАРТА И ПО ВИСОК. ИМИГРАНТА САМО НА ДУМИ МИЛЕЕ ЗА СТРАНАТА СИ НО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ САМО ЗА МАЗНИЯ СИ ГЪ.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те сами се прецакват там нашите, камо ли турци, или германци да не ги прецакат. Прецакани са още при наемането при което заплащането им е 20% от немското.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сте видяли немци въобще да работят това където го вършат нашите роби в германия ? Нека се радват нашите, това си избраха, да бъдат чужденци вместо да оправят страната си. Не ми пука за тях, още по зле да става
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да проверим дали тези работодали за които става дума, са наистина германци????И второ , да проверим дали нашите гастарбайтери не прецакват с пъти повече германците?Въпросите са риторични:)