Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!

Заради теч на информация може мобилни апарати, но без камера
16 фев 2018 11:00,
147
Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!
Снимка: Pixabay

Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с навигация и фотокамери, пише "Комерсант". Според източници на вестника в генералния щаб на руските въоръжени сили министерството на отбраната смята да ограничи използването на модерни клетъчни средства за свръзка в централния си апарат, органите за управление и във войските.

Вместо смартфони всички военни се препоръчва да използват най-прости мобилни апарати без камери и възможност за геолокация, които обаче могат да изпращат есемеси и имат вградено фенерче.

Така военното ръководство е решило да се бори с изтичането на информация, включително към медиите. Новите мерки може да влязат в сила още на 1 март, посочва изданието.

Въпросът е бил анализиран съвместно с руските служби за охрана на държавната тайна. Ресорният началник на управление в Генщаба разрешил военните да използват само 11 прости модела телефони на 4 фирми производителки - "Нокиа", "Тексет", "Алкател" и "Самсунг"

Изданието припомня "многото проблеми" на руското военно министерство заради информационни течове през последните години. По време на "операцията за присъединяване на Крим към Русия" през 2014 г., участниците правели снимки за спомен в бивши обекти на украинските въоръжени сили.

После фотосите обаче "прониквали в интернет и били използвани на Запад за твърдения, че е имало "руска агресия". Други кадри, снимани от "руски граждани" в сепаратистки Донбас "по време на битки с редовната армия", служели като основание за обвинения към руското министерство на отбраната, че се намесва в конфликта.

Наскоро в социалните мрежи бяха разпространени снимки от руската авиобаза Хмеймим в Сирия след атака на бунтовници. Военнослужещ бе заснел нанесени на бойната техника сериозни повреди, припомня всекидневникът. По негови данни руските военни разчитат освен това отказът от смартфони да изключи изтичането на секретни документи в медиите.

Тези дни в. "Известия" писа, че министерството на отбраната е препоръчало на военните и цивилните си служители да не използват изобщо социалните мрежи. Неколцина служители обаче признали, че правилата може лесно да бъдат заобиколени, стига да регистрираш акаунт с измислено име. С телефоните било по-трудно, но човек можело да купи простичък апарат, който да показва на началството, а в джоба да носи "нормален телефон, оставен на беззвучен режим".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102 за рашките пропусна и мобилния крематориум дето си изгапят бо,кл,ука такаде таваришите груз 200 то по принцип руската армия си е само от от пад аци
99
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише на опърлени ватенки
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хои 98 това ли е новата опорка бе вата те талибаните едни слепи не могат военна база с бинокъл да видят от 50метра ама до един са майстори в засичането на мобилни сигнали ех тъ п народ живее в русия много тъ п
97
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Хм 97Колега Американците без БАЗА където като минимум има ХИМИЧЕСКА АРОМАТИЗИРАНА ТОАЛЕТНА и ПОЛЕВИ ДУШ просто отказват да се бият. Да пращат ги на мисия примерно за 2-3 дена но 250 кг лични вещи и допълнителна екипировка заедно с походното легло ги чака в базата. На третия ден трябва да ги сменят или отказват да се бият.Русия като ги изкарат от казармата за постоянно разположение до края на военните действия си носят всичко сами включително палатките - получават само боеприпаси и храна!!!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В голяма грешка си ползвад ги редовно освен при пряко огниво въздействие с врага и то зависи от случея
95
1
 
3
 
! Отговори
\m/ преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАМобилни крематориуми в Украйна?!Не ми се четат глупости, но звучи някак по руски иновативно :)))
94
3
 
2
 
! Отговори
БАй Х преди 6 години
ЕЕЕЕ копират от конкуренцията те нали в афганистан са установили, че докато са бягали около тяхна военна база са очертали територията на базата и
93
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Много ме съмнява на американските военни(примерно) да са разрешени мобилни телефони на бойна мисия.По-скоро са закъснели руснаците с тази мярка.
92
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 93С полски лицензионни Игли беше свалена цялата Авиация на Украйна в Донбас не знам от къде бяха намерили полските ГРОМ ЛНР и ДНР но разказаха играта на УкраинцитеРашките след тази Експортна Игла имат Собствени Игла С пресни пресни от завода с лазерни взриватели и имат още по новата ПЗРК Верба ето това е произведение на изкуството - Всеки ПЗРК му трябва бутилка с криогенен агент да охлади ГСН за да се прицелиедна бутилка е за 30 сек работа след това сменяшВерба може и без него
91
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ГУРБЕТ ЧИЯТАНовината тръгнала от КОНГРЕСА НА САЩТАМ АДЖЕБА СЕ ПРИЕМАТ ЗАКОНИ ЗА САНКЦИИ И ТОТАЛНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА РУСИЯ НА ВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ПО ВСЯКАКВИ НАЧИНИ - Една ЛЪЖА Повече или по-малко Какво е в сравнение с закон за милиарди $ за борба с Русия?
90
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
*** са взели много от нас българите, но основно най-отрицателните ни качества. Тарикатлъците определено не са им ужди и после се питат как са разбрали американците къде са и коя база ще нападат.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81 взимаш едно руско пзрк вечер обеждаваш се че проклетата бурия не пасва с очилата за нощно виждане налагаш я 5 минути белким подгрее вълноводната течност на вълновода и ако по някакво чудо тръгне осъзнаваш че не виждаш на повече от 300 метра през ножният и околяр при това си с крайно орязан хоризонт дори нети остава време да напсуваш путин и военпрома с каква безаналогова метла за баня са те набутали преди да се опечеш във ватенката си
88
0
 
3
 
! Отговори
\m/ преди 6 години
Правилно решение!
87
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ГУРБЕТ ЧИЯТАЕто ти какво пише на първия отворен сайтОказа се обаче, че въпросните тайни снимки са публикувани още преди една година на сайта на mashportal.ru. Там се твърди, че подвижните крематориуми са въведени с цел унищожаване на битови отпадъци или трупове на животни по време на епидемии./БЛИЦощеРусия използвала мобилни крематориуми, за да прикрие своите загуби в Донбас, съобщава Блумбърг.Агенцията се позовава на интервю на председателя на комитета за въоръжените сили към Конгр
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
86 обикновено подводница щото някоя дърта гемия ще мине някое китайско дронче от 200 долара сглобено в гараж и 60 броя прясно одавена разузнаваческа вата нети мърда ама като си ви знаем колко тъпо племе са родителите на *** рускинята
85
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До БобиНАПИШИ В ГУГЪЛ -ПУТИН ИЗПРАЩА МОБИЛНИ КРЕМАТОРИУМИ В УКРАЙНА
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби 81Много преди да има възможност доблестният руски войн да си свали от гърба ПЗРК-то ще бъде ликвидиран като куче както се изрази една възмутена от патакламата в Сирия руска вдовица, затова че американците застреляли мъжа и като куче.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До боби нали уж бе фантастика наличието на рашки сега и танкове си призна че е имамо ех тъ по племе сте руснаците тъ по
82
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 77Ано УмниКое е по-удобно за работа на няколко десетки разузнавачи - Малка круизна Гемия с 60 места и минимални средства за експлоатация или да кажем един стар а защо пък не и нов КРАЙЦЕР дето само горивото за един поход ще струва колкото въпросната Гражданска Гемия?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ги разтрелваха с бордовите картечници от няма и 300 метра бобенце