Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!

Заради теч на информация може мобилни апарати, но без камера
16 фев 2018 11:00,
147
Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!
Снимка: Pixabay

Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с навигация и фотокамери, пише "Комерсант". Според източници на вестника в генералния щаб на руските въоръжени сили министерството на отбраната смята да ограничи използването на модерни клетъчни средства за свръзка в централния си апарат, органите за управление и във войските.

Вместо смартфони всички военни се препоръчва да използват най-прости мобилни апарати без камери и възможност за геолокация, които обаче могат да изпращат есемеси и имат вградено фенерче.

Така военното ръководство е решило да се бори с изтичането на информация, включително към медиите. Новите мерки може да влязат в сила още на 1 март, посочва изданието.

Въпросът е бил анализиран съвместно с руските служби за охрана на държавната тайна. Ресорният началник на управление в Генщаба разрешил военните да използват само 11 прости модела телефони на 4 фирми производителки - "Нокиа", "Тексет", "Алкател" и "Самсунг"

Изданието припомня "многото проблеми" на руското военно министерство заради информационни течове през последните години. По време на "операцията за присъединяване на Крим към Русия" през 2014 г., участниците правели снимки за спомен в бивши обекти на украинските въоръжени сили.

После фотосите обаче "прониквали в интернет и били използвани на Запад за твърдения, че е имало "руска агресия". Други кадри, снимани от "руски граждани" в сепаратистки Донбас "по време на битки с редовната армия", служели като основание за обвинения към руското министерство на отбраната, че се намесва в конфликта.

Наскоро в социалните мрежи бяха разпространени снимки от руската авиобаза Хмеймим в Сирия след атака на бунтовници. Военнослужещ бе заснел нанесени на бойната техника сериозни повреди, припомня всекидневникът. По негови данни руските военни разчитат освен това отказът от смартфони да изключи изтичането на секретни документи в медиите.

Тези дни в. "Известия" писа, че министерството на отбраната е препоръчало на военните и цивилните си служители да не използват изобщо социалните мрежи. Неколцина служители обаче признали, че правилата може лесно да бъдат заобиколени, стига да регистрираш акаунт с измислено име. С телефоните било по-трудно, но човек можело да купи простичък апарат, който да показва на началството, а в джоба да носи "нормален телефон, оставен на беззвучен режим".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПрощават не прощават, единственото което стана ясно е че американците не прощават руската военна пaплач.
79
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ГУРБЕТ ЧИЯТАДай линк към тези снимки да ги видим А?Следващия път ако не може да си потвърдиш твърдението си и да се излагаш поне не пиши с големи букви
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77"Е това ли е нивото на безаналоговата руска военна техника самая лучшая в мире?"Нивото на руският флот е още по-зле от това което се е опитал да обрисува Боби като много лошо. Дори Боби в стремежа си да неглежира случая е дал една много завишена оценка на състоянието на руския флот.
77
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 75А ако вагнер или както там са решили да се наричат бяха се оборудвали с ПЗРК какво щеше да се случи на Апачите?Нали се сещаш че Апачите ползват ракети срещу танкове и това е от пределни дистанции 10-12 км но срещу пехота трябва да се приближат до 1-2 км а ПЗРК на такова разстояние обикновено не прощават особено в пустинята където няма хълмове зад които да скриеш хеликоптера.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама американци зривили т 90 шет убихме трима руснаци ... по какво позна че са руснаци ... слушаха вагнер
75
2
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КОЛКОТО И ДА СЕ КРИЯТ ,КАКВАТО И ДЪРЖАВНА ТАЙНА ДА НАЛАГАТ ПАК ЩЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ И РАЗОБЛИЧЕНИ ! КОГАТО ПУТИН ПРАТИ В УКРАЙНА ПОДВИЖНИ КРЕМАТОРИУМИ ЗА ДА ИЗГАРЯ ТЕЛАТА НА УБИТИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ ДА НЕ БИ ДА Е ИМАЛО ТЕЛЕФОНИ С КОИТО СА ПРАВЕНИ СНИМКИТЕ ! СНИМКИТЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО НА НАТО И СЪЩО И САТЕЛИТНИ СНИМКИ ! ОТ НАТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ !
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиАко искаш вярвай но това е самата истина. дори ще ти кажа къде го прочетох. От сайта на kavkazcenter на чеченските бунтовници. Трябва да ти кажа че за 10 години веднъж не съм ги хванал да лъжат по отношение на Русия. Много са точни пичовете макар и да имат мюсюлмански уклон, но аз не чета изобщо мюсюлманските им глупости, мен ме интересува истината за Русия, а тази истина се крие най много от руските СМИ на подчинение на Путин и компания.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анонимни потъналия край Босфора руски кораб е реално Гемия с 60 места префасонирана за разуазнаване и много стара над 40 години произведена в Полша..Е това ли е нивото на безаналоговата руска военна техника самая лучшая в мире?
72
0
 
3
 
! Отговори
Куриер преди 6 години
Извинете, нося пратка за господин Вагнер - 10 вагона с памперси. Не мога да се свържа с него...Някой знае ли нещо по въпроса?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново пройзведение от вагнер квартет апачи и м16 в русия направо си умират от нея
70
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 72Айде поредното произведение на Анонимен ПисателАнонимни потъналия край Босфора руски кораб е реално Гемия с 60 места префасонирана за разуазнаване и много стара над 40 години произведена в Полша. България имаше два такива кораба единия се ползваше за обучение а втория май или разузнаване или хидрология - и двата са пенсионирани и продадени отдавна
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обява от чубанин ще транспортирам 1000 овце с кораб моля руския флот да не напуска базите си коча е нервен и тоя път само с потопин радарен кораб няма да мине
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес телефоните, утре и писмата.
67
1
 
2
 
! Отговори
Наследника преди 6 години
До Анонимен 58 Ние се бъзикаме тука ама съвсем сериозно ние и руснаците живеем още в някъде около 17век ! - без майтап истина Ви казвам.Що ти като носиш последен модел телефон ,а нямаш пет стинки в Г.ъз.а си , и не си прочел и две книги през целия си съзнателен живот а само лочеш евтина ракия и мааш цигари контрабанда...ти пич у кой век живееш, ми кажи ...а погледни в каква пумия превърнахте държавата ни , а после давай тъпо мнение за хора или други държави ,от който хабер си нямаш...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама руски бойци единия стар другия млад си говорят как е войната с джентрите ... плохо отец по твое време само ни биеха а сега ни бият и е..т
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой русофил няма ли плахо да напомни за Доналд Кук и рапортите за напускане? Хахахаха
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е гробокопачът на цивилизацията.
63
3
 
3
 
! Отговори
До Пацо преди 6 години
А пък в американската армия смартфоните са задължителни, за да могат траверсите да си правят селфи и да си правят клипове докато сеоправят........Хааахаха !
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 за оня индианец шуйгу и това е твърде сложно прати му сметало
61
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 60Колега просто от практична гледна точка колко от нещата или части ПРОДАВАНИ И "ПРОИЗВЕЖДАНИ" от тях не са произведени от "Азиатските Тигри" като към тях включвам естествено Китайския Дракон?