Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!

Заради теч на информация може мобилни апарати, но без камера
16 фев 2018 11:00,
147
Ограничения за руската армия. Край на смартфоните!
Снимка: Pixabay

Руската армия може да се откаже от мобилните телефони с навигация и фотокамери, пише "Комерсант". Според източници на вестника в генералния щаб на руските въоръжени сили министерството на отбраната смята да ограничи използването на модерни клетъчни средства за свръзка в централния си апарат, органите за управление и във войските.

Вместо смартфони всички военни се препоръчва да използват най-прости мобилни апарати без камери и възможност за геолокация, които обаче могат да изпращат есемеси и имат вградено фенерче.

Така военното ръководство е решило да се бори с изтичането на информация, включително към медиите. Новите мерки може да влязат в сила още на 1 март, посочва изданието.

Въпросът е бил анализиран съвместно с руските служби за охрана на държавната тайна. Ресорният началник на управление в Генщаба разрешил военните да използват само 11 прости модела телефони на 4 фирми производителки - "Нокиа", "Тексет", "Алкател" и "Самсунг"

Изданието припомня "многото проблеми" на руското военно министерство заради информационни течове през последните години. По време на "операцията за присъединяване на Крим към Русия" през 2014 г., участниците правели снимки за спомен в бивши обекти на украинските въоръжени сили.

После фотосите обаче "прониквали в интернет и били използвани на Запад за твърдения, че е имало "руска агресия". Други кадри, снимани от "руски граждани" в сепаратистки Донбас "по време на битки с редовната армия", служели като основание за обвинения към руското министерство на отбраната, че се намесва в конфликта.

Наскоро в социалните мрежи бяха разпространени снимки от руската авиобаза Хмеймим в Сирия след атака на бунтовници. Военнослужещ бе заснел нанесени на бойната техника сериозни повреди, припомня всекидневникът. По негови данни руските военни разчитат освен това отказът от смартфони да изключи изтичането на секретни документи в медиите.

Тези дни в. "Известия" писа, че министерството на отбраната е препоръчало на военните и цивилните си служители да не използват изобщо социалните мрежи. Неколцина служители обаче признали, че правилата може лесно да бъдат заобиколени, стига да регистрираш акаунт с измислено име. С телефоните било по-трудно, но човек можело да купи простичък апарат, който да показва на началството, а в джоба да носи "нормален телефон, оставен на беззвучен режим".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две световни войни руския флот е смитан от има няма 2 три немски кораба и страхотните флотилий на морски сили като бг я на румъния въобще немисе мисли какво ще правят руските гашници срещу такава мощ като щатския флот да си се потапят сами в базите като през кримската война ще им е макса
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е бита карта
118
3
 
3
 
! Отговори
Ни чул - Ни видял... преди 6 години
Солдатите гледали много порно на мобилните,и стрелбата след това не била задоволителна.А нямали и ищах за бой.Мислели само за бира,кебапчета и девушки.
117
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 82 преди 6 години
Руският флот е много по-малък от американския, факт. Но те залагат на малки катери и корвети, въоръжени с по 8-10 "Калибр", трудни за откриване. 4 "Калибъра", изстреляни от катер с 800 т водоизместимост могат да потопят кериър с водоизместимост 100000 т, 4.5-5000 души, 90 самолета. Същото се отнася и за мини-подводниците, за новите дизелови подводници, за тези, които не се нуждаят от въздух за двигателя. Идват "Циркон" - скорост - до 7-8000 км/ч.На англичаните "Елизабет II" тече и е извън строя
116
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 111 преди 6 години
Бъфалоу, руснаците правят отлични смартфони и внасят всичко, което братовчедите им с цървулите внасят. Разликата е и в това, че те правят, а другите - бърборят.Повече ме интересува как ще осъществяват контрола, когато масово екипират войниците си с "Ратник 3", в комплектацията на който има и страховито лаптопче, GPS, ГЛОНАСС. Прочети, ще бъдеш ошашавен, когато паднат глуповатите ти представи за руската електроника. Удароустойчиви, водоустойчиви, ергономични, изцяло на руски елементи.
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, прави са! Това правило би трябвало да се приложи във всички армейски структури.
114
0
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До БобиВиж Боби, нещата стоят по просто. Ако си съдия и видиш две снимки - едната от поделение на 6-та танкова бигада в Челябинск през 2013г., където 40 момчета в униформи на армията на РФ са се снимали върху 13 танка, и другата снимка на същите момчета без опознавателни знаци качени върху същите танкове -със замазани номера, и отзад се виждат пътни табели на украински села и градове, какво ще си помислиш. Ако в допълнение прочетеш и коментарите към снимката - работата става ясна.
113
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 123Учение на Варшавския договор Щит 76 или беше или по-рано няма значениеНанасяне за пръв път конвенционални удари от авиацията по фронтовата линия(тоест отказ от тотална ядрена война)Единствените които са си изпълнили задачите са Старите МиГ-17 ???Защо??? Свръхскоростните МиГ-21, Су-7, Як-27 се движат толкова бързо че пилотите дори и да открият целта нямат време да се прицелят а тръгнат ли да завиват за да се върнат за втори опит губят целта от погледМиГ-17 лети бавно и няма проблеми!!!
112
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До мазепаПО СЪЩИЯ НАЧИН ФОТОШОПВАМ ПРОФЕСИОНАЛНО ПОТРОШЕНКО/КЛИНТЪН/ПУТИН/БОЙКО ЧЕ ПРАВИ НЕЩО, КАЧВАМ ГО В МРЕЖАТА И СЛЕД ТОВА ГО ОБВИНЯВАМ ВЪВ ВСИЧКИ ГРЕХОВЕ НА СВЕТА
111
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До мазепаКАК ЩЕ ДОКАЖЕШ ЧЕ ЕДИ КОЯ СИ СНИМКА Е НАПРАВЕНА ЕДИ КЪДЕ СИ КАТО НЯМАШ ИЗХОДНИЯ КОД?МАЗЕПА В МОМЕНТА В КОЙТО КАЧИШ СНИМКА В ИНТЕРНЕТ ТЯ СЕ ПРЕФОРМАТИРА/ПРЕКОМПИЛИРА/ПРЕОРАЗМЕРЯВА ЗА ДА ПОЛЗВА МИНИМАЛНО МЯСТОА ТОВА Е СВЪРЗАНО СЪС ЗАГУБА НА ИНФОРМАЦИЯ - ЗАГУБАТА НА ИНФОРМАЦИЯ Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА ЧЕ ОБИКНОВЕНО СЛЕД ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ДАЛИ ТАЗИ СНИМКА ПРОФЕСИОНАЛНО НЕ Е ФОТОШОПНАТА(Ако е Лаишки Фотошопната си личи от Луната както се казва)
110
1
 
9
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Много руски войници си правеха селфи в Украйна, след което ги качваха в соц. мрежи. На базата на тези снимки украинския съд ги осъди задочно на 10 г. затвор за ''въоръжено нахлуване на чужда територия''. Присъдата няма давност. Дори и след години, ако момчето дойде в БГ на почивка, ще бъде екстрадиран в Украйна. Ако на снимките момчетата бяха със символите на армията на РФ, присъда нямаше да имат а отговорноста щеше да я поеме правителството на РФ.
109
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
До БобиАз винаги нищо не съм разбрал, пък все съм прав. Как така става?! Между другото пропагандата ти е гола вода. Кажи им да ти напишат нещо по сериозно, че си смешен.
108
1
 
2
 
! Отговори
телепроводчикь(теч) преди 6 години
:D, анегдод за чукча и телефон важи за руснак и смартфон ..ха.ха.ха
107
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 123Не си РАЗБРАЛ НИЩОСценарий от едната страна САЩ армия пълен комплект въоръжение но без РАДАРИ и ПВО, Няма ПЗРК, Няма АМАРАММ, Няма АУАКСПротивника са Сомалийци с допотопни танкове Т-62, Артилерия, Радари , ПВО, РСЗО но и с полк самолети МиГ-15 от Корейската война носещи 250/500кг бомби и 57мм нурсове само товаКой ще ПОБЕДИ?Сомалийците със сигурност!!! Без специализирано ПВО при противника дори МиГ-15 може да отнесе бойните машини на коя да е армия практически необезпокоявано и сигурно
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама те руснаците и смартфони ли имат ?
105
11
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименАбе много добре схванах. Ама ти не си схванал. Вие руснаците много приличате на нас българите, но най-вече по лошите работи. Дисциплината ви е гола ваода (също като у нас), ОБАЧЕ не сте като нас. Нямате си и ни най малка представа как да спечелите, ако не сте с много повече и по-добре екипирани войски. Срещу сериозен противник като американците сте си просто пушечно месо.
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
108 руския войник обичайно е толкова пиян на бойното поле та е се тази
103
0
 
4
 
! Отговори
ф преди 6 години
а в джоба да носи "нормален телефон, оставен на беззвучен режим".-Как си го представяте това ,да се ослуша рския войник ? )
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
106 ти май не свана никакви телефони ....дори и в базата само с полит офицер до теб и задъллжителен запис на казаното по единствения централен канал за свръска
101
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Еми нормално е да има такива заповеди. Аз ако бях щях съвсем да огранича комуникациите. Който иска да говори с вкъщи трябва да може да си свърши работата и да оцелее до базата поне. Все пак това си е война. Какви са тези лигавщини. Такива джиесеми онакива. Това ако беше истинска армия никакви нямаше да имат.