Около 1 млн. деца в Европа живеят в институции

Адекватни грижи за децата-мигранти е новото предизвикателство
16 фев 2018 15:45, Анисия Иванова
11
Около 1 млн. деца в Европа живеят в институции
Архив: Булфото

Проучванията показват, че около един милион деца в Европа живеят в институции, откъснати от семействата си, от общностите си, в условия, в които не мога да ползват основни права. Това каза Алекс Кристопулос, заместник-изпълнителен директор на фондация "Лумос" по време на участието си в конференцията за бъдещето на Европейския социален фонд в София, съобщиха от социалното министерство.

Всеки, който е отрасъл в институция, по някакъв начин е увреден или физически, или емоционално, или психически, е отбелязал Кристопулос .

По думите му над 8 млн. деца по света живеят в подобни домове, в институции. Това уврежда техните възможности и потенциала им в чисто човешки план, е отбелязал заместник-изпълнителният директор на фондация "Лумос" .

Според него деинституционализацията е дълъг процес, в който България е натрупала богат опит и може да подпомага другите държави в региона.

Преди 9 години Европейската комисия, заедно с България, впрегна ресурси на регионалния фонд и на Европейския социален фонд, за да преустанови практиката на институионализация и приоритизира грижата за децата с увреждания.

През последните 2 години огромен брой институции бяха затворени, децата от тях бяха изведени и настанени в центрове от семеен тип, е отчел Кристопулос.

По думите му задачата е изпълнена, но тези услуги трябва да бъдат развити, укрепени, за да могат децата да живеят в семейна среда. Българското правителство има много силна визия за деинституционализацията, е заявил още Кристопулос.

Като предизвикателство пред страните в ЕС той е посочил осигуряването на адекватни грижи за децата-мигранти. Не трябва да се създават паралелни системи, а да се укрепват националните институции, за да могат да осигурят подкрепа като за местните деца, смята Кристопулос. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФВ коментар 4 се дава отговор на въпроса, който поставяш.Ако пък не е възможно да се осигурят пари по европейска програма, тогава остава вторият вариант, който нееднократно сме коментирали тук - след като някой не желае да се грижи за децата си или е некадърен да ги възпита и отгледа, тогава да се настаняват в институции, а некадърните или безотговорни родители да плащат издръжката им, дори ако се наложи и с принудителен труд!
5
0
 
5
 
! Отговори
Ако първите 7 години преди 6 години
от живота на детето мигрант са преминали в родината му,надежда всяка оставете, че ще успеете да го направите европейче.Ако такова дете си има родители и те с в ЕС, и периодично контактуват с него, то предлаганите центрове за работа с тези деца ще изпълняват само ролята на безплатни пансиони за деца,чието мислене ще се формира от родителите му.Ако пък става въпрос за непридружени деца, тогава ще е най-разумно те да бъдат изпратени в богати мюсюлмански страни.Те могат да възпитат изоставени деца
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме достатъчно главоболия с нашенски изоставени индийчета. Нямаме достатъчно пари, за да създадем ползотворни центрове от семеен тип. Нямаме и нужния персонал, подготвен да работи с точно такива деца. Не знам дали е възможно да се осигурят финанси чрез някаква програма, финансирана от ЕС.Преди да сме се справили с тези наши проблеми, не можем по никакъв начин да се натоварим и с проблемите на децата-мигранти. Меркел да си търси решение, тя вкара вълка в кошарата.
3
0
 
2
 
! Отговори
Специфики - преди 6 години
във всяка държава проблемите, свързани с такива деца са специфични.У нас например ще е най-разумно такива деца да се отглеждат в центрове от семеен тип, но само при условие, че създадем достатъчно квалифициран и добросъвестен персонал - не само възпитатели, но и готвачки и чистачки, които да не са крадливи. Ще пропаднат, ако ги върнем при родителите им или ги настаним в приемни семейства /знае се какви семейства ще ги вземат/.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Европа не знам, но тук 25 години 1 000 000 удобни избиратели живеят на наш гръб и постоянно се развъждат което е показател, че им много добре.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-зле ще става след като се поощряват някои екзотични културни особености .