Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?

ЕС направи редица грешки по отношение на Ердоган
17 фев 2018 13:22, Виктория Тошкова
323
Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Тромавият Европейски съюз неведнъж е грешал в политиката си към Турция, често по невнимание помагайки на Реджеп Тайип Ердоган в ключови моменти от неговия възход. Сега Ердоган може би обмисля предсрочни избори, с което поставя Европа в неудобно положение. Брюксел ще трябва да погледне встрани, докато булдозерите на новия султан изчистват пътя му към победата, коментира за Wall Street Journal Сонер Чагаптай от Washington Institute for Near East Policy, автор на книгата “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., ЕС не успя да улови характера на ограничения мандат на партията. Високият праг на изборите в Турция забранява на партиите, получили под 10% от националния вот, да влязат в парламента и разпределя местата им сред по-големите партии.

Печелейки малко над една трета от вота, ПСР получи две трети от местата. При следващите избори, дори при силния икономически растеж, ПСР никога не е печелила над 50% от вота. ЕС обаче системно не успява да ангажира и подкрепи опозицията на Ердоган, която се състои от близо половината население и включва либерали, леви и светски турци.

ЕС не успя да оцени и истинската природа на политическото движение на Ердоган. Корените на ПСР се крият в политическия ислям – нативистка и нелиберална сила подобно на крайнодесните партии, които наскоро започнаха да се появяват на Стария континент. През последното десетилетие обаче ЕС се обърна към Ердоган, за да консолидира либералната демокрация в Турция. През 2005 г. Брюксел стартира преговори за присъединяване с Анкара, поставяйки Ердоган начело на пътя към членството на Турция в ЕС.

Ердоган възприе тактически присъединяването в ЕС, за да обезвреди светските турски генерали. Армията, която преди смяташе себе си за великия арбитър на турското общество, често се намесваше в политиката, подкопавайки партиите, тръгнали от политическия ислям като ПСР. Еврократите казаха на Анкара, че трябва да „поддържа върховенството на закона“, което означава, че ЕС искаше турските генерали вън от политиката. Ердоган с радост се подчини, налагайки реформи, за да елиминира политическата роля на армията, разказва авторът.
ЕС с право настояваше военните да са вън от политиката, за да се консолидира демокрацията в Турция, но погрешно възложи тази задача на нелиберално движение. Представителите на ЕС си мислеха, че когато армията спре да участва в политиката, нещата ще си дойдат на мястото.

Развитията доказаха, че са били в абсолютна грешка. Веднага щом неутрализира генералите, Ердоган вече не смяташе за необходимо да радва Брюксел. А Брюксел, след като изчисти пътя напред на Ердоган, не прие ролята си на нов велик арбитър на турската демокрация. Германия и Франция се противопоставиха на пълно членство на Турция в ЕС, а Брюксел започва да отстъпва назад по идеята за присъединяване.

Последва истинско бедствие. С помощта на последователи на Фетхуллах Гюлен – негов близък съюзник навремето, Ердоган заведе дело през 2008 г., в което твърдеше, че тайна клика секуларни генерални са отговорни за множество опити за саботиране и дестабилизиране на турското правителство. Прокурорите така и не доказаха твърденията, но Ердоган използва делото като възможност да подслушва противниците си, да разследва медии и да хвърли в затвора редица журналисти.

Индекси, оценяващи свободата, които преди отразяваха подобрения в турската демокрация, започнаха да се влошават. След серия от дела Ердоган промени конституцията, давайки си властта да назначава съдии от върховния съд, без да имат нужда от потвърждение, допълва Чагаптай.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. бе гениален опит за отстраняване на Ердоган от военните, като поне част от тях явно бяха последователи на движението на Гюлен. След опита за преврат обаче Ердоган не просто се прицели в заговорниците. Той използва извънредните си правомощия и направи широка чистка сред политическите си противници, които нямаха нищо общо с преврата.

Брюксел обаче направи грешки много преди 2016 г. Между 2002 и 2012 г. рекордни суми европейски преки чуждестранни инвестиции се изляха в Турция в очакване на членството в ЕС. Икономиката на Турция се разрасна бързо през последното десетилетие, от което ПСР се възползва, за да повтори изборните си победи. Ако Брюксел бе дръпнал шалтера на предприсъединителните преговори още пред 2012 г., Ердоган щеше да бъде принуден да промени метода си.

Влиянието на ЕС над Анкара отслабна след кризата в еврозоната. Сега ЕС отново се огъва, за да зарадва Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон наскоро покани Ердоган на държавна визита. Новият султан ще бъде уважен с вечеря в Елизейския дворец.

Макрон търси подкрепата на Турция по отношение на тероризма и имиграцията – два изключително важни въпроса за френските избиратели. Правителството на Ердоган се справя отлично, блокирайки бежанските потоци и предотвратявайки завръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак към Европа. Европейските лидери скоро няма да се изолират от него. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през следващите месеци, които може да засили местния имидж на Ердоган като държавник, ако реши да свика предсрочни избори.

Турският народ в крайна сметка е отговорен за здравето и оцеляването на собствената им демокрация. Но е крайно време Европа да приеме своята част от отговорността за това, че насърчи най-нелибералните инстинкти на Ердоган, завършва Чагаптай.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
9
 
! Отговори
До 186 преди 6 години
До Кажете истинатаИ докато ни закриляхте 500 г. като любяща майка, защо ни клахте през това време?Защо изнасилвахте майките и сестрите , че и децата ни?Ти нормален ли си?
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се случи много преди преврата,просто Ердоган си е платил предварително.Така,че засега Европа няма какво да направи,освен да ограничи чуждите шпиони.
167
13
 
13
 
! Отговори
Кажете истината преди 6 години
Не са малко 500 години да живееш под закрилата на османската империя ако искаха можеха да унищожат българския народ или да накарат да говорите на турски. османцити бяха много добри хора и ви пазеха като своите деца ако не бяха османците сега можеше българия да не съществува
166
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя Европа и Великобритания загуби и колко още ще губи...
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИсторикГлупости пишеш.Казах ти,че не познаваш историята.Печенезите са роднинско племе на българите и когато Светослав(от Киевска Рус) се завръща от нападението си над българите към Киевска Рус(днешна Украйна),печенегите отмъщават за българите,като убиват Светослав,отрязват му главата и по стар български обияай си правят чаша от нея през 972 година.И това е било преди 1018 годинаНито българите,нито печенезите са тюрки,казах ти че дума "тюрки" няма в историческите изтояници преди 16 век!
164
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми!Да бяха питали Балканските народи,те познават най-добре характера на комшиите си и турците,сега нямаше да си чукат главата.Европа не е виновна за нищо,Ердоган си е платил където трябва за да се разпорежда сега,платил е на по-високо място от Европа.Това е положението.Европейците да не се унижават излишно!
163
5
 
3
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До Анонимен Ало, българите са сармати по произход, не са тюрки. Печенезите нахлуват в България която вече е византийска провинция след 1018 г., като завоеватели, и правят големи золуми, но в крайна сметка византийците ги разбиват и заселват на няколко места в България, между Ниш и София и около Варна и в североизточна България. После те постепенно се българизират и дават началото на шопите и капанците. После идват куманите и дават началото на Бълг. царство.
162
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм българин като теб. Споменах за Априлското възстание и Кочо Честименски.И за турците.Отрязаха ме 4 пъти.Защо? Нещо грешно ли казах?
161
5
 
14
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Пехотинец българия с какво ще отиде в турция да превземе истанбул с магаре ли ха ха Турция ако иска ште превземе българия за 10 минути
160
1
 
11
 
! Отговори
поручик преди 6 години
До пехотинецТова са нереални и смешни приказки, не разбрахте ли, че вече българска армия няма! Това можеше да стане евентуално преди 1990 г., но сега е невъзможно, ние нямаме армия, всичко унищожиха седесерастите, натовците и либерастите. Служих като офицер в БА точно по време на "реформата" и съм свидетел на унищожаването на БА! Сега ако турците решат, за 5 часа са в София.
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринТи не познаваш историята.Печенезите са роднинско племе на българите,не е било различно по произход.А тюрки тогава не е имало.Ако намериш някъде думата тюрки в историческите документи преди 16-17 век,ела и пак пиши! Тази дума е измислена през късното Среновековие от човек,който е нямал представа от изтока.
158
15
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
Българската Армия може точно за 7 дни да разшета из Турция, да въведе ред и дисциплина. Европейската част заедно с Константинопол да си се върне в Европа и да се изгради стена с картечни вишки и бодлива тел с трифазен ток за азиатската територия! Въпрос само на една команда - ПО ПЕТ НА НОЖ!
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм българин, семейство ни идва от македонският край.Щте напиша което мисля.Ердоган ,не е Турция.И когато гори в комшията,не се радвай.Балканите са райски градини и огромно буре барут,поставено опасно до жив огън.
156
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мястото на турция е в азия. Грешката на европа е, че изобщо започна преговори и инвестира в тези ислямисти.
155
9
 
16
 
! Отговори
Джендър Белс преди 6 години
Не ВСИЧКИ мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани.
154
10
 
13
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
"Европа изгуби Турция" - Ми има ли по-добра новина от това? Двете нямат нищо общо и поради това нямат нужда едни от други. На мен ми е добре без тези.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангел ме изкефи...! вай,аннеджиим - муа-ха-ха-ха-ха-ха-хаааааааа...
152
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турската президентша си е омотала главата,сакън косъмче да не изскочи.Скоро и фередже може да сложи за да покаже на поданиците как да се забулват,нищо че това в Европа не се толерира.Да не говорим за правата на човека-пример:6 турски журналисти са осъдени на доживотен затвор.И те напират за Европа.
151
11
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен Горкият Ататюрк, ако види какво прави с държавата му, тоя ерзурумски геврекчия, потурчен лаз (грузинец) от оня свят ще го застреля с мълния! Експериментът на Ататюрк с турците, показва колко вредна религия е исляма, затъпяваща хората, принуждаваща ги да живеят като хайвани, както сам Ататюрк е казвал. Всички религии са вредни, но исляма най-много!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ha ha