Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?

ЕС направи редица грешки по отношение на Ердоган
17 фев 2018 13:22, Виктория Тошкова
323
Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Тромавият Европейски съюз неведнъж е грешал в политиката си към Турция, често по невнимание помагайки на Реджеп Тайип Ердоган в ключови моменти от неговия възход. Сега Ердоган може би обмисля предсрочни избори, с което поставя Европа в неудобно положение. Брюксел ще трябва да погледне встрани, докато булдозерите на новия султан изчистват пътя му към победата, коментира за Wall Street Journal Сонер Чагаптай от Washington Institute for Near East Policy, автор на книгата “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., ЕС не успя да улови характера на ограничения мандат на партията. Високият праг на изборите в Турция забранява на партиите, получили под 10% от националния вот, да влязат в парламента и разпределя местата им сред по-големите партии.

Печелейки малко над една трета от вота, ПСР получи две трети от местата. При следващите избори, дори при силния икономически растеж, ПСР никога не е печелила над 50% от вота. ЕС обаче системно не успява да ангажира и подкрепи опозицията на Ердоган, която се състои от близо половината население и включва либерали, леви и светски турци.

ЕС не успя да оцени и истинската природа на политическото движение на Ердоган. Корените на ПСР се крият в политическия ислям – нативистка и нелиберална сила подобно на крайнодесните партии, които наскоро започнаха да се появяват на Стария континент. През последното десетилетие обаче ЕС се обърна към Ердоган, за да консолидира либералната демокрация в Турция. През 2005 г. Брюксел стартира преговори за присъединяване с Анкара, поставяйки Ердоган начело на пътя към членството на Турция в ЕС.

Ердоган възприе тактически присъединяването в ЕС, за да обезвреди светските турски генерали. Армията, която преди смяташе себе си за великия арбитър на турското общество, често се намесваше в политиката, подкопавайки партиите, тръгнали от политическия ислям като ПСР. Еврократите казаха на Анкара, че трябва да „поддържа върховенството на закона“, което означава, че ЕС искаше турските генерали вън от политиката. Ердоган с радост се подчини, налагайки реформи, за да елиминира политическата роля на армията, разказва авторът.
ЕС с право настояваше военните да са вън от политиката, за да се консолидира демокрацията в Турция, но погрешно възложи тази задача на нелиберално движение. Представителите на ЕС си мислеха, че когато армията спре да участва в политиката, нещата ще си дойдат на мястото.

Развитията доказаха, че са били в абсолютна грешка. Веднага щом неутрализира генералите, Ердоган вече не смяташе за необходимо да радва Брюксел. А Брюксел, след като изчисти пътя напред на Ердоган, не прие ролята си на нов велик арбитър на турската демокрация. Германия и Франция се противопоставиха на пълно членство на Турция в ЕС, а Брюксел започва да отстъпва назад по идеята за присъединяване.

Последва истинско бедствие. С помощта на последователи на Фетхуллах Гюлен – негов близък съюзник навремето, Ердоган заведе дело през 2008 г., в което твърдеше, че тайна клика секуларни генерални са отговорни за множество опити за саботиране и дестабилизиране на турското правителство. Прокурорите така и не доказаха твърденията, но Ердоган използва делото като възможност да подслушва противниците си, да разследва медии и да хвърли в затвора редица журналисти.

Индекси, оценяващи свободата, които преди отразяваха подобрения в турската демокрация, започнаха да се влошават. След серия от дела Ердоган промени конституцията, давайки си властта да назначава съдии от върховния съд, без да имат нужда от потвърждение, допълва Чагаптай.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. бе гениален опит за отстраняване на Ердоган от военните, като поне част от тях явно бяха последователи на движението на Гюлен. След опита за преврат обаче Ердоган не просто се прицели в заговорниците. Той използва извънредните си правомощия и направи широка чистка сред политическите си противници, които нямаха нищо общо с преврата.

Брюксел обаче направи грешки много преди 2016 г. Между 2002 и 2012 г. рекордни суми европейски преки чуждестранни инвестиции се изляха в Турция в очакване на членството в ЕС. Икономиката на Турция се разрасна бързо през последното десетилетие, от което ПСР се възползва, за да повтори изборните си победи. Ако Брюксел бе дръпнал шалтера на предприсъединителните преговори още пред 2012 г., Ердоган щеше да бъде принуден да промени метода си.

Влиянието на ЕС над Анкара отслабна след кризата в еврозоната. Сега ЕС отново се огъва, за да зарадва Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон наскоро покани Ердоган на държавна визита. Новият султан ще бъде уважен с вечеря в Елизейския дворец.

Макрон търси подкрепата на Турция по отношение на тероризма и имиграцията – два изключително важни въпроса за френските избиратели. Правителството на Ердоган се справя отлично, блокирайки бежанските потоци и предотвратявайки завръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак към Европа. Европейските лидери скоро няма да се изолират от него. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през следващите месеци, които може да засили местния имидж на Ердоган като държавник, ако реши да свика предсрочни избори.

Турският народ в крайна сметка е отговорен за здравето и оцеляването на собствената им демокрация. Но е крайно време Европа да приеме своята част от отговорността за това, че насърчи най-нелибералните инстинкти на Ердоган, завършва Чагаптай.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
И кое му беше гениалното в опита за преврат?!?Баш нескопосно анадолско изпълнение...Почнаха я бабаитската без много много ум,като видяха че не става лесно се панираха и накрая изреваха вай,аннеджиим и го удариха на бяг ...Менте изпълнениекато цялата им продукция....
148
7
 
6
 
! Отговори
Конь преди 6 години
баш дюнерджи cepceм ерБОКан ефенди се е разпищовил нещо и мънка под носа си. Сбъркал е джамията. Скоро ще види конь боб яде ли.
147
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е една ислямска държава,която дори и като територия не е в Европа.3% от територията и не означава,че е в Европа.Джамиите стават все повече и все по-големи.Населението е зомбирано в правата вяра и е много далече от европейските ценности.Тези хора не биха могли да си пренастроят манталитета и всички напъни за това са абсолютно безпредметни.
146
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Другата част от вас, сте потомци на еничарите, пак сте от български корен. Но трябва да уважавате България, за да уважава и тя вас и да не ви смята за чужди! Редно е да има много повече смесени бракове с българи и българки и да се премахнат всякакви *** религиозни предразсъдъци. По-добре в атеистична държава без религия, отколкото да се делим на лицемерни вярващи, защото нито вие сте вярващи мюсюлмани, нито ние вярващи християни. Религиите са проклятие за народите и опиум за глупаците.
145
11
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Български турци, не ви мразя, вие сте част от България, но разберете, с това ДПС, ДОСТ, и исляма, ви превръщат в мюрета, в играчки в ръцете на Ердоган. тоя ЛУДИЯ е с акъла на Хитлер и стига да може ще подпали Балканите. Сами знаете, че сте различни от анадолските турци, и там ви наричат ***. Нашият народ е погълнал доста тюркска кръв през средновековието - печенезите и куманите, а част от делиорманските турци, на практика сте потомци на не напълно българизирани кумани и печенези.
144
5
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
До АнонименТи нормален ли си, 500 години "турски хуманизъм" не ти ли отвориха очите, бе либераст!
143
7
 
12
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Турция никога не е била част от Европа! Тя няма място в Европа. Вкарването и в ЕС, ще е смъртна опасност за България. Разбира се нашите говнояди, безрезервно ще подкрепят турците, но важното е че с мнението на българите никой не се съобразява в ЕС.
142
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобните антибългарски коментари само потвърждават омразата на турчаците. Злобата и омразата са признак на безсилие. Любовта, състраданието и човеколюбието са думи празни от съдържание за един сив турски вълк. Дори техният символ, сивият вълк показва истинската им турска същност и натура. Диви зверове...
141
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия *** що не си гледат кефа с техните бръснати ханъмки ами се бутат в нещакоито не разбират, цивилизовано общество, например.Те са 14 века назад, тяхната религия идва 14 века след Християнството.Разбира ли прасе от кладенчова вода?
140
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пуйкистан, под ръководството на мустакан уверено се е запътила на майната си.Там й е мястото.
139
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проклятието да се родиш турчин на този свят тегне цял живот... Блуждаещи души, обречени на вечно колебание межди две държави, родина България и отечество турция. Окаяни индивиди, които не заслужават хляба и доброто на страната ни, способни единствено да пълнят тоалетните - това сте вие, всички безpoдници и турчаци.
138
12
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Турция е обречена, - ще изчезне така изкуствено, както и се появи в средновековието повикана от пропаста от евреите за да удари християнска Европа. Днес, когато бялата раса се залива с океан от диваци, турция просто не е нужна. Те са диваци които искат успоредно с Пособията и да командват, милиардите скакалци кандисват само на едни Пособия и не се бъркат в еврейските гешефти по владеенето на наследството.
137
7
 
10
 
! Отговори
Ниненин амджи преди 6 години
Не знам к'ва ти е корелацията, но знам, че си едно умствено ограничено човече, пишещо хвалебствия в български сайт за едно азиатско ***. Всички турци и турчеещи се, се омитайте от държавата ни, докато не са ви помели. Нямам нужда турчаци да ми продават ум и разум.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До "антибългейрПардон моа? Кого съм обидил на националност?
135
0
 
1
 
! Отговори
До "антибългейр преди 6 години
До АнонименАма ти май си бесен от яд.Дори не забеляза че смени темата.Сега обиждаш на националност. Извинявай, не знаех че ще ти влезне толкова навътре. Явно не сме премерили дюпката правилно. Наистина съжалявам!
134
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турчин да говори на български за турска политика е като агент на ДС да говори за честност и истина. Всички туркофили тук сте на заплата към ДС.
133
5
 
21
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Нали гледах по телевизията. Турски бабаити вадеха младежите от танковете и ги биеха, защото на младежите им бяха забранили да стрелят. Та ако бяха натиснали бутона на картечниците щяха да останат само чехли и парцали от "народа". Преврат било. Лъжци и ***.
132
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До147Аз да не съм бългейрин, та да гъргоря по дела, за които нищо не знам?! Делът на нефта и газта в БТВ'то на Дубай е под 5%, охлювофреничнийо бългейрин! И да ти кажа нещо много сериозно - проблемът на бългейрите не е в това, че са колосални охлювофрени по рождение, а е в това, че се мислят за изключително интелигентни! Та казано иначе, га си не знаеш диаметъра на дюпката на гъъза, не можеш да прецениш колко голям можеш да го поемеш! Седни!!
131
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тихо и кротко Европа подкрепя фашиста Ердоган, така както изплашено се спотайваше и преглъщаше окупирането на Австрия и Чехия.Втората окупирана територия от горещото сърце на Ердоган, след Кипър ще бъде България.Разграденият двор на Европа оставен на благоразположението на един фашист. И когато си поиска той ще пусне ордите.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гугъл мап лесно могат да я намерят.