Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?

ЕС направи редица грешки по отношение на Ердоган
17 фев 2018 13:22, Виктория Тошкова
323
Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Тромавият Европейски съюз неведнъж е грешал в политиката си към Турция, често по невнимание помагайки на Реджеп Тайип Ердоган в ключови моменти от неговия възход. Сега Ердоган може би обмисля предсрочни избори, с което поставя Европа в неудобно положение. Брюксел ще трябва да погледне встрани, докато булдозерите на новия султан изчистват пътя му към победата, коментира за Wall Street Journal Сонер Чагаптай от Washington Institute for Near East Policy, автор на книгата “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., ЕС не успя да улови характера на ограничения мандат на партията. Високият праг на изборите в Турция забранява на партиите, получили под 10% от националния вот, да влязат в парламента и разпределя местата им сред по-големите партии.

Печелейки малко над една трета от вота, ПСР получи две трети от местата. При следващите избори, дори при силния икономически растеж, ПСР никога не е печелила над 50% от вота. ЕС обаче системно не успява да ангажира и подкрепи опозицията на Ердоган, която се състои от близо половината население и включва либерали, леви и светски турци.

ЕС не успя да оцени и истинската природа на политическото движение на Ердоган. Корените на ПСР се крият в политическия ислям – нативистка и нелиберална сила подобно на крайнодесните партии, които наскоро започнаха да се появяват на Стария континент. През последното десетилетие обаче ЕС се обърна към Ердоган, за да консолидира либералната демокрация в Турция. През 2005 г. Брюксел стартира преговори за присъединяване с Анкара, поставяйки Ердоган начело на пътя към членството на Турция в ЕС.

Ердоган възприе тактически присъединяването в ЕС, за да обезвреди светските турски генерали. Армията, която преди смяташе себе си за великия арбитър на турското общество, често се намесваше в политиката, подкопавайки партиите, тръгнали от политическия ислям като ПСР. Еврократите казаха на Анкара, че трябва да „поддържа върховенството на закона“, което означава, че ЕС искаше турските генерали вън от политиката. Ердоган с радост се подчини, налагайки реформи, за да елиминира политическата роля на армията, разказва авторът.
ЕС с право настояваше военните да са вън от политиката, за да се консолидира демокрацията в Турция, но погрешно възложи тази задача на нелиберално движение. Представителите на ЕС си мислеха, че когато армията спре да участва в политиката, нещата ще си дойдат на мястото.

Развитията доказаха, че са били в абсолютна грешка. Веднага щом неутрализира генералите, Ердоган вече не смяташе за необходимо да радва Брюксел. А Брюксел, след като изчисти пътя напред на Ердоган, не прие ролята си на нов велик арбитър на турската демокрация. Германия и Франция се противопоставиха на пълно членство на Турция в ЕС, а Брюксел започва да отстъпва назад по идеята за присъединяване.

Последва истинско бедствие. С помощта на последователи на Фетхуллах Гюлен – негов близък съюзник навремето, Ердоган заведе дело през 2008 г., в което твърдеше, че тайна клика секуларни генерални са отговорни за множество опити за саботиране и дестабилизиране на турското правителство. Прокурорите така и не доказаха твърденията, но Ердоган използва делото като възможност да подслушва противниците си, да разследва медии и да хвърли в затвора редица журналисти.

Индекси, оценяващи свободата, които преди отразяваха подобрения в турската демокрация, започнаха да се влошават. След серия от дела Ердоган промени конституцията, давайки си властта да назначава съдии от върховния съд, без да имат нужда от потвърждение, допълва Чагаптай.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. бе гениален опит за отстраняване на Ердоган от военните, като поне част от тях явно бяха последователи на движението на Гюлен. След опита за преврат обаче Ердоган не просто се прицели в заговорниците. Той използва извънредните си правомощия и направи широка чистка сред политическите си противници, които нямаха нищо общо с преврата.

Брюксел обаче направи грешки много преди 2016 г. Между 2002 и 2012 г. рекордни суми европейски преки чуждестранни инвестиции се изляха в Турция в очакване на членството в ЕС. Икономиката на Турция се разрасна бързо през последното десетилетие, от което ПСР се възползва, за да повтори изборните си победи. Ако Брюксел бе дръпнал шалтера на предприсъединителните преговори още пред 2012 г., Ердоган щеше да бъде принуден да промени метода си.

Влиянието на ЕС над Анкара отслабна след кризата в еврозоната. Сега ЕС отново се огъва, за да зарадва Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон наскоро покани Ердоган на държавна визита. Новият султан ще бъде уважен с вечеря в Елизейския дворец.

Макрон търси подкрепата на Турция по отношение на тероризма и имиграцията – два изключително важни въпроса за френските избиратели. Правителството на Ердоган се справя отлично, блокирайки бежанските потоци и предотвратявайки завръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак към Европа. Европейските лидери скоро няма да се изолират от него. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през следващите месеци, които може да засили местния имидж на Ердоган като държавник, ако реши да свика предсрочни избори.

Турският народ в крайна сметка е отговорен за здравето и оцеляването на собствената им демокрация. Но е крайно време Европа да приеме своята част от отговорността за това, че насърчи най-нелибералните инстинкти на Ердоган, завършва Чагаптай.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
3
 
! Отговори
До многоумний! преди 6 години
До Анонимен 138Значи тези чудеса на архитектурата и инженеринга са от какво.....пясък?Говорим за парите от къде идват. Не че под Дубай има нефт. А може и да има.Типроверил ли си многоумний?
128
5
 
6
 
! Отговори
пух преди 6 години
Всички мечтаят за ЕС, Ердоган, Доган, Радев, Бойко-Мойко, леля Нинова... ама седнали тук чилята, с пакет семки да обсъждат колко лошо било ЕС хахахахах Айййййййййййййде в Сибииииииииииииииир :))))))))))))))))
127
3
 
14
 
! Отговори
питай, да за знаеш преди 6 години
Как и кога хахаха. И баба знае, че тея никога няма да ги приемат, с Ердоган, без Ердоган... все тая, път никога не е имало и това го знаят по-открехнатите! Мюсюлманска държава в ЕС няма да има!!!
126
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Национален ЛегионЕрдоан покани народа си да излезе на улиците, народът излезе и превратаджиите не успяха, и затова Ердоан е глупав?А българите, които вдигнаха априлското въстание с един топ, издълбан от череша и изпратиха жените и децата си на сигурна смърт срещу една от най-силните армии в света на времето си са герои, нали!?Ех да я имах и аз тази логика на охлювофреничния бългейрин, ей?! А бе вие, бългейрите, по естествен начин ли се раждате такива колосални охлювофрени??
125
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ала-бала портакала... Демокрация и ислям е оксиморон. Пещерните диваци от дюнерджийницата винаги са доказвали едно и също нещо на света за себе си, а то е, че нямат място в цивилизования свят. Прогрес и ислям са две различни противоположни посоки на развитие.
124
9
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До Национален ЛегионТурците смятат ердоган за голям лидер (не ме учудва поради вроденото им ***, лоумие). Кой нормален човек би казал на цивилни хора да излизат по улиците и да застават срещу военни, и срещу танкове? АМИ ЕРДОГАН ГО КАЗА И ТО ПО ВСИЧКИ МЕДИИ !ИЗЛЕЗТЕ ПО УЛИЦИТЕ И ЗАСТАНЕТЕ СРЕЩУ ТАНКОВЕТЕ И ВЪОРЪЖЕНИТЕ " ПРЕВРАТАДЖИИ " ! СМЕШНО ТИ Е НАЛИ ?! И НА МЕНЕ МИ Е СМЕШНО ! ЕРДОГАН БЕШЕ УВЕРЕН ,ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 150 ИЛИ 200 ЖЕРТВИ ,ЗАТОВА НАКАРА ХОРАТА ДА ИЗЛЯЗАТ ЗА ТЕАТРОТО
123
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Ердоан е трън в очите и кол в гъъза на еврейогейталатсите! Откакто се провали преврата и Ердоан изчисти турската армия от гюленстката ***, турският аскер се съживи! Мачка подред каквото му излезе на пътя! Само за една година натръшкаха над 4000 тероряги, които преди бяха пазени от гюленстките елементи в армията! Мъка налегна майна, голяма мъка налегна еврейогейталатсите!!
122
3
 
11
 
! Отговори
опорна точка преди 6 години
все ми се струва че Турция изгуби ЕС, амаа... нейсе, баламосване да пада ...а сА лъжем хи хи
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140 бългейринаДе го вижя нефта в Дубаи бе, бългейрино малойумний?!
120
3
 
7
 
! Отговори
До 131 Турчин преди 6 години
Да превърнем пущинака в рай като Дубай ама дека е нефта бе, п-о-мак!
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се съди по пушилката във форума, ястребителят е прелетял! :-))
118
4
 
9
 
! Отговори
M26 преди 6 години
Една туркиня оприличи кръвта на жертвите от атентата с месечния си цикъл.... В инстаграм беше написала, ''кървя като жертвите от преврата'', хаха
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Все си мисля, че ако повече военни се бяха включили в преврата Ердоган нямаше да има шанс.<br>Но военните в огромното си мнозинство стояха и гледаха. Странен превра opita za prevrat ne bese napraven ot turskata armiya a ot edna gyulenistka-islyamistka hunta vnedrila sa v tr armiya i tocno kemalistkite voenni predotvratiha prevrata i pravilno napraviha
116
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин да обсъжда държавните дела на Турция е като маймуни да дискутират конструкцията на ядрена централа, или пингвини да умуват върху квантова механика!Вижте сега - ако разбирахте поне мъничко от държава и нейното управление, щяхте ли само за една седмица да превърнете в кенееф спретната държавичка, подарена ви от руснаците миналия вторник?!Когато дори камиларите превърнаха пуснинята в рай (Дубаи), българинът превърна райската градина в пущинак! Хайде у лево, да ви не шамаря повече!
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е превзеха Kanal D, в същата сграда е и CNN Turk, те и пуснаха обръщение, че властта вече е на военните.Но като цяло прврата беше все едно репетиция за нещо по-голямо, което предстои.Във всеки случай е намесено ЦРУ, не ставата така от самосебе си тези работи. Отделно шефът на МИТ не е ли знаел, че предстои преврат?Отделно в САЩ Гюлен живее в имение, което принадлежи на братът на шефът на МИТ.Но никой не смее да пипне шефът на МИТ.Турция не е България, там нещата са по съвсем друг начин.
114
6
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Ердоган, Путин, Асад, Ким...които и да хванеш, все диктатор и все пожизнен. Те затова са си и дружки и си се обичат :) Мен обаче ми е по-интересно, нашите, български русофили защо толкова им се кефят на тези индивиди. Нито живеят в Русия, нито в Турция, Сирия или Северна Корея, нито имат някакви електроуреди или техника от там, ама им се кефят. Супер странни хора са това русофилите
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе хора ви под камък ли живеете, или сте просто тъ.пи бългейри по рождение?!Да, превзеха няколко медийни центъра. На два от тях, след като военните влязоха в сградата и се видя, че не могат да ги спрат, техниците повредиха предавателите. В сградата на Доан холдинг, откъдето излъчваше СНН след като работещите им се противопставиха доста време дойде полицията и влязоха в престрелка. Бааахти и малойумите цари в този географски район!
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zapada tvirde mnogo se mesese viv vitresnata politika na turtsiya i turskite pravitelstva im pozvolyavaha tova erdogan doyde stipka po stipka sprya tova nasestvie na zapada no ednovremenno razrusava i svetskata turska dirjava i tocno ot tuka ste doyde i kraya na erdogan v edin moment turtsite ste kajat na erdogan do tuka bese nyakoy tryabva da obyasni na zapada ce te ne sa planatata zamya a samo edna mnogo mininka cast ot neya i narodi kato turskiya nyama kak da priemat tehnite nravi,traditsii i
111
3
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВСИЧКИ ТЕЗИ ОКОЛО 200 ЖЕРТВИ ПО ВРЕМЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ ЩЕ ЛЕЖАТ НА СЪВЕСТТА НА СУЛТАНА ,АКО ИЗОБЩО ИМА СЪВЕСТ !
110
1
 
6
 
! Отговори
дрън дрън преврат преди 6 години
До АнонименЕ добре де ,хайде например за самолета си прав ,да речем излъчвал фалшиви кодове и прочие и прачие и затова не са го свалили ! Е толково и една медия ли не можаха да превземат и да излъчат нещо от ефир бе мама му стара ?! Всички ефири пускаха гласа на ердоган който подканваше хората да излязат на улиците ! Абе че всичко е инсценировка си личи от хиляди километри !