Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?

ЕС направи редица грешки по отношение на Ердоган
17 фев 2018 13:22, Виктория Тошкова
323
Европа изгуби Турция. Как и кога се случи това?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Тромавият Европейски съюз неведнъж е грешал в политиката си към Турция, често по невнимание помагайки на Реджеп Тайип Ердоган в ключови моменти от неговия възход. Сега Ердоган може би обмисля предсрочни избори, с което поставя Европа в неудобно положение. Брюксел ще трябва да погледне встрани, докато булдозерите на новия султан изчистват пътя му към победата, коментира за Wall Street Journal Сонер Чагаптай от Washington Institute for Near East Policy, автор на книгата “The New Sultan: Erdogan and the Crisis of Modern Turkey.”

Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт през 2002 г., ЕС не успя да улови характера на ограничения мандат на партията. Високият праг на изборите в Турция забранява на партиите, получили под 10% от националния вот, да влязат в парламента и разпределя местата им сред по-големите партии.

Печелейки малко над една трета от вота, ПСР получи две трети от местата. При следващите избори, дори при силния икономически растеж, ПСР никога не е печелила над 50% от вота. ЕС обаче системно не успява да ангажира и подкрепи опозицията на Ердоган, която се състои от близо половината население и включва либерали, леви и светски турци.

ЕС не успя да оцени и истинската природа на политическото движение на Ердоган. Корените на ПСР се крият в политическия ислям – нативистка и нелиберална сила подобно на крайнодесните партии, които наскоро започнаха да се появяват на Стария континент. През последното десетилетие обаче ЕС се обърна към Ердоган, за да консолидира либералната демокрация в Турция. През 2005 г. Брюксел стартира преговори за присъединяване с Анкара, поставяйки Ердоган начело на пътя към членството на Турция в ЕС.

Ердоган възприе тактически присъединяването в ЕС, за да обезвреди светските турски генерали. Армията, която преди смяташе себе си за великия арбитър на турското общество, често се намесваше в политиката, подкопавайки партиите, тръгнали от политическия ислям като ПСР. Еврократите казаха на Анкара, че трябва да „поддържа върховенството на закона“, което означава, че ЕС искаше турските генерали вън от политиката. Ердоган с радост се подчини, налагайки реформи, за да елиминира политическата роля на армията, разказва авторът.
ЕС с право настояваше военните да са вън от политиката, за да се консолидира демокрацията в Турция, но погрешно възложи тази задача на нелиберално движение. Представителите на ЕС си мислеха, че когато армията спре да участва в политиката, нещата ще си дойдат на мястото.

Развитията доказаха, че са били в абсолютна грешка. Веднага щом неутрализира генералите, Ердоган вече не смяташе за необходимо да радва Брюксел. А Брюксел, след като изчисти пътя напред на Ердоган, не прие ролята си на нов велик арбитър на турската демокрация. Германия и Франция се противопоставиха на пълно членство на Турция в ЕС, а Брюксел започва да отстъпва назад по идеята за присъединяване.

Последва истинско бедствие. С помощта на последователи на Фетхуллах Гюлен – негов близък съюзник навремето, Ердоган заведе дело през 2008 г., в което твърдеше, че тайна клика секуларни генерални са отговорни за множество опити за саботиране и дестабилизиране на турското правителство. Прокурорите така и не доказаха твърденията, но Ердоган използва делото като възможност да подслушва противниците си, да разследва медии и да хвърли в затвора редица журналисти.

Индекси, оценяващи свободата, които преди отразяваха подобрения в турската демокрация, започнаха да се влошават. След серия от дела Ердоган промени конституцията, давайки си властта да назначава съдии от върховния съд, без да имат нужда от потвърждение, допълва Чагаптай.

Провалилият се опит за преврат през 2016 г. бе гениален опит за отстраняване на Ердоган от военните, като поне част от тях явно бяха последователи на движението на Гюлен. След опита за преврат обаче Ердоган не просто се прицели в заговорниците. Той използва извънредните си правомощия и направи широка чистка сред политическите си противници, които нямаха нищо общо с преврата.

Брюксел обаче направи грешки много преди 2016 г. Между 2002 и 2012 г. рекордни суми европейски преки чуждестранни инвестиции се изляха в Турция в очакване на членството в ЕС. Икономиката на Турция се разрасна бързо през последното десетилетие, от което ПСР се възползва, за да повтори изборните си победи. Ако Брюксел бе дръпнал шалтера на предприсъединителните преговори още пред 2012 г., Ердоган щеше да бъде принуден да промени метода си.

Влиянието на ЕС над Анкара отслабна след кризата в еврозоната. Сега ЕС отново се огъва, за да зарадва Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон наскоро покани Ердоган на държавна визита. Новият султан ще бъде уважен с вечеря в Елизейския дворец.

Макрон търси подкрепата на Турция по отношение на тероризма и имиграцията – два изключително важни въпроса за френските избиратели. Правителството на Ердоган се справя отлично, блокирайки бежанските потоци и предотвратявайки завръщането на чуждестранни бойци от Сирия и Ирак към Европа. Европейските лидери скоро няма да се изолират от него. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през следващите месеци, които може да засили местния имидж на Ердоган като държавник, ако реши да свика предсрочни избори.

Турският народ в крайна сметка е отговорен за здравето и оцеляването на собствената им демокрация. Но е крайно време Европа да приеме своята част от отговорността за това, че насърчи най-нелибералните инстинкти на Ердоган, завършва Чагаптай.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не ставате турците...
208
5
 
4
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
До 240,Точно така. Защо и 1 000 000 роми в България и те да си нямат държава нали. Въпреки че пак вие ще ги храните, дори и да им дадете парче от ***. А чакай, в България има и 1 000 000 Турци. Дай и на тях да ум отделим 15 000 кв/км..Хахахахаххахаха
207
2
 
4
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
Кога ще си смените фамилиите от ТУРСКИ НА БЪЛГАРСКИ... Че така не можем да разберем кой е турчин кой българин. Хахахахахахахахаха
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото мнозинството от тях не искат. Вьпреки обещанието на евреите на светъл живот.
205
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той поета го е казал...не сме народ, а м....ша.Кратко и ясно.
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ,може много да ви горчи, България е, била.и щте ни бъде Ние сме Народ Не.племе (тюрко-езични...ПЛЕМЕ
203
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПКК както знаете е творение на Кремъл с марксистка ориентация да отслаби натовска Турция. По това време много шум малко от стреляни. След като падна стената от немилост смениха ориентацията с американски социализъм (има такъв теоретик ) и се продадоха на дявола по на юг и се почна голямото патаклама имало е години бройката им е стигало и 10000 на година . Граници така лесно не се прекрояват. Има нещо за което света трябва да рещи частните армии те си опьват мускули в Сирия всьщност наемницит
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се беше до 223 не 224
201
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но видях какво е Турция. Не съм и Румънец но видях как дори и те са по напред от нас,а зная какво бяха преди.сега още веднъж помисли за Турция и Ердоган,но силно ме съмнява че ще ми дадеш право
200
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До 224 прочетох това което си написал. Прочети още веднъж коментара си! Ако си умен ще разбереш къде си сгрешил,а ако си антитурчин тогава никой няма да може да ти обърне мнението. Нека да започнем с " турция никога няма да влезе в еврозоната" и ? Тя и Русия не е и още много по велики държави не са и? Това означава ли че ние в европа сме велики? Или гладуваме повече от азия? Ти как мислиш? Второ Ердоган най лошия и прочие. Нека да е най лошия,а икономиката да расте. Виж брато аз не съм турчин
199
8
 
10
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
Половината парламент е с Турски фамилии. Най големия ви ПАТРИОТ КАРАКАЧАН'ОВ е с ТУРСКА фамилия. Недейте така хахахахаха. За ФЪНДЪКОВА, ДОМУСЧИЕВ, ТЕРЗИЕВ и други да не говоримМухахахахахахахахахахаха
198
7
 
7
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
Преди да пишете нещо против Турция и турците си сменете ТУРСКИТЕ ФАМИЛИИ НА БЪЛГАРСКИ. Знаем че сте продажни ама чак пък толкова..:D :D
197
6
 
8
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 6 години
До 100 % TURKИстината е както ти казва долния коментар, че торция никога не е била в Европа и никога няма да бъде. А за Европа не се тревожи ще я има много след като любимата ти торция бъде разпарчетосана и престане да съществува.
196
6
 
6
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
ГУРБЕТЧИЯТАпреди 8 часа 23 5СЕГА ЩЕ ВИ КАЖА САМАТА РЕАЛНОСТ ! НА ЕС НЕ МУ ПУКА ДАЛИ ГРАЖДАНИТЕ В ТУРЦИЯ ЖИВЕЯТ В ДЕМОКРАТИЧНИ УСЛОВИЯ--------Коя е жестоката реалност , да ти кажа ли !Времето работи против Европа. До 20 години , този континент ще е старчески дом. А в Турция такъв проблем почти не съществува .....
195
3
 
14
 
! Отговори
Агаряни преди 6 години
От стар враг, приятел не става. (Турска народна поговорка)
194
5
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Стана Шенер накрая инженер и с екскурзията се чупи в ана ватана.Ама как переше чорапите на бат'Ангел за един чертеж ще помни дорде е жив.що изпити колкоквиуми и класни бяха...ръквите му изгниха.И колко други работи,не е за разправяне:-)Па освен че *** и страхлив,та и да преписва го беше шубе.Майтап голям,може сега там и преподавател да е станал
193
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега драпат да си върнат българското гражданстово, но йок. Ще си бъдете горди османлии във велика Турция.
192
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа не изгуби Турция. Хамдурля, отърва се от Турция. Тия не стават за нищо.14 века назад.
191
7
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ако не бяха постоянните привилегии и подбутвания по комсомолска,партийна(и както се оказа -най-вече агентурна линия),сигурно я имаше десет влезли на година във ВУЗ,я не;завършили и 3 нямаше да има:-)))Простото си е просто,като акъла ти е колкото аспирин до чертата.Комсомолският секретар ми беше зачислил един такъв да му.помагам в учението.Луда калинка го правех,казармата пасти да яде,ревеше със сълзи от срам колко е ***:-)
190
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТе не само им затвориха границата,турците обираха златото и каквото намерят от българските турци,а някои дори са били изнасилвани,това го чух от български турци,не от българи.Имало е и турски шпиони от български турци,които са съдействали в престъпленията срещу българските турци на турската граница.