Кибератаките коствали на САЩ между $57 млрд. и $109 млрд.

Доклад на Белия дом сочи виновните: Русия, Китай, Иран и КНДР
17 фев 2018 12:12, Елка Василева
41
Кибератаките коствали на САЩ между $57 млрд. и $109 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Кибераатките са коствали на САЩ загуби между 57 милиарда и 109 милиарда долара през 2016 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

В доклад на икономическите съветници на президентството се казва, че голямо безпокойство пораждат кибератаките срещу инфраструктурата, като например електрически мрежи, комуникационни системи или язовирни стени.

Изразява се и безпокойство от кибератаки, водещи до изтичане на данни или до кражба на интелектуална собственост или на поверителни стратегически информации или финансови сведения.

В документа се казва, че ако една компания държи основна част от инфраструктурата, то кибератака срещу нея може да предизвика голямо сътресение в цялата икономика.

Изразява се безпокойство и от риска от кибератаки в енергийната и финансовата област - сектори, които са зависими и свързани с други сектори и с интернет и в случай на катастрофална кибератака срещу тях, това може да има отзвук върху цялата икономика.

В доклада като виновници за кибератаки са посочени Русия, Китай, Иран и Северна Корея. Рискът от кибератаки идва и от хактивистите (киберпирати активисти), от организирани групи, от престъпни групи и от конкурентни компании.

В доклада се отправя призив компаниите да споделят помежду си информации за скорошни кибератаки.

Докладът бе публикуван, след като Белият дом заплаши Русия с "международни последици" за извършването на кибератаката NotPetya, която определи като "най-разрушителната и скъпоструваща в историята". Тази кибератака, извършена през юни 2017 г., според Вашингтон, е била дело на руските военни и е нанесла щети за милиарди долари в Европа, Азия и двете Америки.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: САЩзагубикибератаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайци и руснаци мачкат
33
0
 
6
 
! Отговори
dr преди 6 години
какво да кажим за големите софтуерни компании. Те контролират нета и източват милиарди от света. Ама демокрацията не е в опасност защото те са Американски.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химериканските интереси се простират отвъд Алфа Кентавър. Там зли и алчни извънземни извличат незаконно краварските полезни изкопаеми. Затова им е наложено ембарго и са осъдени на изтребление в момента, в който ги докопат.
31
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Руските хакери с 200 долара и няколко реклами ги наклецаха. Животновъдите съвсем изтрещяха.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези пари може да няма бедни по света, а върхушката в САЩ ги е откраднала от данъкоплатеца под предлога за съчинени от тази върхушка кибератаки.
29
0
 
7
 
! Отговори
Лобизъм=корупция преди 6 години
Кой ги търпи американските крадливи политици? От всяко нещо си намират причина да отклонят средства. Вижте колко по-голям от руския и китайския им е военния бюджет и колко им е по-неефективна армията и въоръжението.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко са. Киберпиратите да не лентяйстват, а да работят по-усърдно.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тра-ла-лами толкова пари са излапали като заплати и бонуси! сега трябва да ги оправдаят по някакъв начин пред сената и данъкоплатците!
26
0
 
14
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Ей тоя Тръмп от къде ги събра тия невежи финансисти, така ли лесно се чиатят колосални дългове???Очаквам скоро да обвинят извънземните, че са им откраднали държавния резерв61663
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ пропадат с огромно темпо и се чудят как да намерят оправдание и виновен.
24
0
 
17
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Пореднити измишльотини на САЩ - основание за нарочване на някой неудобен и предприемане на санкции срещу него.И къде ги претърпяха тези загуби от кибер атаки, и как ги изчислиха, че са в такива размери...
23
0
 
19
 
! Отговори
голите факти преди 6 години
САЩ първи започнаха кибервойната , атакувайки иранските ядрени електроцентрали . СТЪКСНЕТ - да говорим ли повече ????
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за онези кибератаки, за които САЩ има неопровержими доказателства, но никой не ги виждал и няма да ги види. Щот са класифицирана информация.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На САЩ все някой им е виновен и имат безкрайни интереси по целия свят. Видях автора и не прочетох статията. От поръчкови журналисти не чета.
20
0
 
15
 
! Отговори
асен преди 6 години
Нарочили са си тези държави да разсипват , а и повод са си измислили , абе няма ли да гърми Йелоустоун че да оставят света на мира !!!
19
0
 
15
 
! Отговори
МНОО СА ПЛАТИЛИ БЕ! преди 6 години
Тия ако всеки път да раздухват кибератаки и плащат по толкова - ше фалират!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маи неска меила мие е така а да благодаря на завистниците на иван на на радослав на на стоинов на всички
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще ги удържат от надниците на руските ***
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОРИ РУСИЯ ,КИТАЙ И КНДР ДА ОБЕДИНЯТ СВОИТЕ БЮТДЕТИ ,ТЕ ПАК ЩЕ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ НА САЩ !-------------Защото мириканеца плаща на всяка глава дадена заплата а в изброените ти държави воиската е задължителна няюа заплатка verstehst du !!!
15
24
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КОЙ Е ВЕЛИК И КОЙ НЕ Е , ПРОЛИЧА В СИРИЯ !РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ БАЯ БОЙ ЯДАТ !