Кюрдски лекари: Турция използва химическо оръжие!

Според сирийски медии шестима цивилни са пострадали
Обновена: 18 фев 2018 09:08 | 18 фев 2018 09:05,
167
Кюрдски лекари: Турция използва химическо оръжие!
Снимка: архив Reuters

По данни на сирийските държавни медии и местни лекари шестима цивилни са демонстрирали затруднения в дишането и други симптоми – индикатори за вдишване на отровни газове след атака на турската армия по контролирания от кюрдите анклав Африн в северната част на Сирия, предава ABC News.

Дживан Мохамед, лекар в основната болница в Африн заяви, че в момента в нея се лекуват от отравяне шестима души, които са пристигнали в петък през нощта от село Арандъ, след като то е било нападнато от турски части. Друг лекар – Нури Кенбер, заяви, че жертвите се оплакват от проблеми с дишането, повръщане и кожни обриви.

"Един от тях бе и с разширени зеници", уточни той.

Държавната информационна агенция САНА и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека също цитиратместни лекари в докладите си. Твърденията все още не са независимо потвърдени, а кадрите от болниците показват хора на легло с кислородни маски, които не показват други симптоми на отравяне с бойни отровни вещества – гърчове или пяна от устата.

Според източник от Белия дом САЩ знаят за съобщенията, но не могат да ги потвърдят, посочвайки, че "е извънредно маловероятно" Турция да е използвала химически оръжия срещу кюрдите.

Турските въоръжени сили излязоха с официално заявление, че не използват "забранени муниции“ в операцията в Африн. От там допълниха, че се стараят при бойните операции да няма пострадали цивилни и че единствените цели в Африн са "терористи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
osman преди 6 години
shte vi nabuchim vsichkite i kurdite i tezi na balkanite teto bay tosho im izkrivil istoriyata.skoro shte razberete za osmanskiya shamar!chetete malko istoriya .mnozina sa ya zabravili.skoro shte si ya pripomnyat!
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите викат, че са убили 308 турци, а са загубили 48 човека. На кого да вярваш.
103
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А лъжецът външен министър изброи убитите нещо като 1553. Па много точно ги броите, а стреляте отдалече с оръдия. Я сте убили 20 човека, я не. Лъжи и пропаганда за болни мозъци.
102
9
 
8
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Я си прочетете историята бе, бабаити. От 300 години ви бие кой ви хване. Сега цяла Турция напада три кюрдски села. Голяма победа, няма що. Пък и не са ги превзели още.
101
10
 
5
 
! Отговори
Български историк преди 6 години
Турция е агресор, разбира се, малък, сравнена с агресията на Османската империя. Хубавото е, че накрая винаги яде бой.
100
10
 
5
 
! Отговори
юкки пукки преди 6 години
До Анонимен 79 Турците са с мислене от 18 век, а елитът им в 19. И даже гастарбайтерите в немско са си такива.И елитът (тук си е точно като днешния български), пет пари не дава за раята си. Ако не беше помакът Ататюрк и нация нямаше да са - щяха да са туркомани като в Сирия.Ако не беше българското школо да ги ограмоти и социализмът да ги модернизира, щяха да си дивеят по Тузлука като анадолските селяни. Слушат аджареца Ердо, ще ги реосманизира и ще намажат ските за джендема по бабаитски.
99
3
 
10
 
! Отговори
Оскар преди 6 години
Тия кюрди големи артисти кво да ги правиш комунисти терористи...
98
4
 
4
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Един от Северозапада 98 А ти знаеш ли че през ВСВ немците пращат в русия експериментален танк ,който прави голеви поразии, докато го унищожат.Танка избухва във пламъци. От танка не излиза никои.Руснаците не могат да повярват. В танка няма екипаж. Това го показаха в руски филм.
97
3
 
17
 
! Отговори
ор преди 6 години
Първо писаха че турската армия убива цивилни,но като показаха кадри как цивилни зареждат оръдие върху джип и после стрелят сега почнаха на видите ли сега ни пускат хлор.Очакваме следващата им лъжа Турците наистина пазят цивилното население вижте картини от Ракка където Сащ и съюзниците им терористи не оставиха здрава сграда и вижте Африн.
96
4
 
6
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Това не е химическо оръжие ,просто чирпак/майстора на комшийския аскер е сбъркал телешкия стек със св.инска вратна пържола ....по този начин се е получило неволно обгазяване откъм потирите на атакуващото ефенди...
95
8
 
9
 
! Отговори
emir преди 6 години
Ами какво искат кюрдите - рози и маслинови клонки ли да им хвърлят самолетите...Искахте да отцепите турски земи чрез война, ето ви война сега.
94
0
 
1
 
! Отговори
Въобще преди 6 години
не искам война: но написаното ми напомни някъде около 1980(мисля) гледах фантастичен филм( по бълг. тв)- забравих името и националност); даваха друга планета- като пустиня и там две машини( танкове?- хора несе виждат) се бият- това е войната; смисълът беше, че на Земята ВЕЧЕ войни няма, а когато искат война- прашат двамата противници на безлюдна планета да се бият- вероятно робототанк или под.(аз пък съм към 80год.)Дано никога да няма войни, БЕЗСМИСЛЕНО да се харчат пари, време, унищожават хора
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахахахахах и кюрдите запукаха натовците по евроатлантическите методи ;)))))
92
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Членска карта 7О над 50 съм :) И с ПЦ-та се занимавам от 1984-та :).Тогава имах първия си apple и после трябваше да го заменя с гаден правец който забиваше нон- стоп. Много добре знам как се развиват технологиите и знам какво да очаквам. А имено... бъдещата голяма война ще е с машини !
91
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Един от СеверозападаДа де това имам в предвид. Засилваш 1 милион дрона да пуснат по малка бомба. Ще свалят сигурно 500 хиляди или повече по малко без значение.... важното е че армията ти от 1 милион срещу тази от 10 хиляди е без значение. Важна е бройката и технологията която ползваш. Но ти не си ме разбрал :)
90
3
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Solar Power Мислиш ли, че само ти си се сетил за война с дронове, и другите не се сещат за това, и не намират средства за противодействие? Още преди поне 10 години иранците имат дронове, а преди години приземиха на тяхно летище американски дрон, и им го върнаха после, а руснаците в Донещк мисля че приземиха 1 или 2 дрона, мисля че натовски, подарени на Украйна...В ерата на Интернет няма скрито-покрито, всеки знае какво да очаква от другия...
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 79. А турчинът го командва, който го хване. Сега е Ердоган - търчете да се биете, преди беше Ататюрк - хвърляйте фесовете. Накъдено ви завърнат, натам ходите. С кочът отпред.
88
4
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Хайде сега да видим двойния стандарт на САЩ в действие? Ако случайно бяха Сирийски войски, отдавна щяха да са ги обвинили в атака с химическо оръжие, щом първия бунтовник само кихне от пепеляка, но тук е замесена Турция, основния съюзник в Нато...
87
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Solar PowerМного си смешен! Сигурно нямаш и 30 години, но вече си анализатор на бъдещите военни тактики и стратегии... Да не си Кузман, той доскоро беше анализатор на банковия сектор, това му се видя скучно, захвана се с анализиране на международна политика, а от там до военното изкуство, вече е една крачка!
86
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 91Това ваше мнение на каква база почива!?? Военното ви образование, или сте чел някаква литература по въпроса!??