Продават Нова телевизия на чешки милиардер

Шведската MTG продава телевизията за 185 млн. евро, купи я за 620 млн.
Обновена: 20 фев 2018 15:48 | 19 фев 2018 12:12, Бойчо Попов
56
Продават Нова телевизия на чешки милиардер
снимка: Ройтерс

Шведската Modern Times Group (MTG) продава своето 95%-но акционерно участие в българската "Нова броудкастинг груп" на PPF Group, управляваната от чешкия милиардер Петр Келнер инвестиционна компания.

Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро. Постъпленията ще бъдат използвани от MTG за инвестиции в другия ѝ бизнес, става ясно от съобщение на шведската компания. Неин консултант по сделката е била Citigroup Global Markets.

PPF ще придобие и останалия дял от 5% от Eastern European Media Holdings S.A., пояснява чешкият фонд в свое изявление. Приключването на сделката зависи от одобрението от регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г.

"Изградихме Nova до първа медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в прессъобщението.

След по-ранната продажба на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика и скандинавския медиен бизнес на шведската MTG по-рано тази година българският пазар бе единственият, в който скандинавската група все още оперираше.

От последния отчет стана ясно, че "Нова броудкастинг груп" отбелязва двуцифрени ръстове както на приходите, така и на печалбата. Делът на аудиторията в България на годишна база обаче намалява, като същевременно пазарът на телевизионна реклама расте. Не е предоставена детайлна информация.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби "Нова броудкастинг груп". Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро.

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България, става ясно от съобщението на чешкия фонд.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един Келнер станал милиардер. Сега ще сервира и сервилничи на властта в БГ.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнаха да продават мирише ми на разпадБорда се клати и скоро ще падне и пак ще ви изиграят както преди 20 години с мангизите сменяйте че да не изгорите ;)
48
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 6 години
Смазващата конкуренция, на кашлящия властелин Сашко от БТВ , доведе до падането на цената на Нова ТВ.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновено на това му казват пране на пари
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавното не работи добре - факт.Пенсии се вдигат с постоянни постъпления в хазната, а не с еднократни продажби на някоя ТВ.Изобщо си нямаш понятие от тия неща.Комунист си и не знаеш как таботи една държава, свикнал си само да вземаш.
45
1
 
7
 
! Отговори
gogo преди 6 години
тази телевизия ДЕМЕК не струва нищо само губят от нея затова я продават :) айде сега скапаната нова телевизия да духхххха супата
44
1
 
6
 
! Отговори
gogo преди 6 години
До :) Росенчо той няма толкова пари помните ли шведите я купиха за 600 милиона и я продават за 180 смятайте :)
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купили я за 620млн, а са я продали за 185млн.!?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички предавания водещи са само приятели и роднини на семейство Халваджиян - омръзна ми да гледам едни и същи лица, които са там не по заслуги, а с връзки.
40
0
 
2
 
! Отговори
JAS преди 6 години
До да...40: защото от 1991 г. Келнер не прави нищо ей така само проформа. Прав си обаче, че става въпрос за изключително изгодна покупка, но това няма да му е достатъчно. Ще вдигне стойността на Нова дори само, за да може да я продаде. При него няма друг вариант. Проформа не се правят 10-11 милиарда EUR.
39
1
 
3
 
! Отговори
да... преди 6 години
До Jas...защо не като добър биз.мен срещу 10% от цената да бъде само проформа собственик на НОВА,като"Общинска банка"-собственост на "Инса ойл"...ей го на правителствения самолет често лети до Лихтенщайн и Катар...бързо ще разберем намеренията на новия менижмънт(3-ти собственик)дали включва смяна на политкоректни журналисти и редактори с големи кредити и скъпи апартаменти,които по никакъв начин не искат да се завърнат по родните си градове...Ст.Загора,Плевен,Разград или да работят в кабеларки.
38
0
 
34
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Спрях да гледам, щото след толко дълги реклами забравям какво гледах бе...
37
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Нито някой продава ,нито някой купува
36
0
 
16
 
! Отговори
Джурджанолисти преди 6 години
Телевизиите са едни перални на мръсни пари и това е така от както съществуват .Берлускони е жив пример . Обаче има едно нещо което много ме дразни в ефира .А то е че журналистите четят и сричат понякога не изговарят думите правилно .А коментаторите по футбол не коментират конкретно мача а си говорят в ефир каквото имдойде на акъла . Давам пример са Лудогорец и Милан коментатора разказа историята на футбола и кой от къде бил купен за първите 45 минути . А за вторите каза ...
35
0
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
до Ние-ът от аз-ът.Отдолу съм го казал даскале. Ама чукча писател, не е читател. Що трябва да дивършиш четенето на 5 реда текст, като може след първото веднага да .. един коментар?
34
2
 
0
 
! Отговори
Ние-ът преди 6 години
До аз-ет:"Т.е. близо на половината - половината. "Можеше да кажеш "четвърт" ...
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този Келнер на кого е срвитьор, това по важното. На либералите ли.
32
0
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Еб..си развитието, прогреса, еб... си първата медийна група в Българеия, еб... си и усилията и успеха, след като купуваш нещи за 620 милиона евро и 10 г. по-късно го продаваш за 185 милиона евро. Т.е. близо на половината - половината. По друг начин казано - ПОД МЪДРОТО ТИ МАДА-ФАКА ПРОФЕСИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ телевизията вместо да увеличава стойност, е загубила 75% от предишната си. На депозит да бяхте ги сложили тия 620 милиона пак по-добре щяхте да сте,ако съм собственик масово уво за всички!
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 - Можеше да станеш финансов анализатор, пак да си клатиш краката, четейки от интернет и взимаш по 30 бона ...